Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Γ.Δ.: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ..( Βασίλης Μαρκάκης)

Απόσπασμα από την εβδομαδιαία ανασκόπηση της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε μόνο στο private και επειδή παραμένει επίκαιρη, την αναδημοσιεύουμε.

"Σημαντικά τεχνικά γεγονότα έλαβαν χώρα κατά την εβδομάδα που πέρασε , βελτιώνοντας αισθητά την τεχνική εικόνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 568-572 μον. που μετατρέπεται πλέον στην πλησιέστερη κρίσιμη στήριξη, όπως επίσης και η υπέρβαση του απλού ΜΚΟ200 ημ., την εγκυρότητα των οποίων όμως απομένει να δούμε κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς το φίλτρο χρόνου (τουλάχιστον) των 3 ημ. δεν έχει ακόμα εκπνεύσει….
Τα παραπάνω βελτίωσαν την ψυχολογία, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι, για να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης και για να ακυρωθούν τα απαισιόδοξα σενάρια που θέλουν τον δείκτη να ξαναδοκιμάζει τα ιστορικά χαμηλά του, απαιτείται η υπέρβαση της κατερχόμενης διαγωνίου R, γεγονός που αν δεν τριπλασιαστεί ο τζίρος φαντάζει κάτι περισσότερο από ουτοπία. 
Αμφιβάλουμε ακόμα και για το αν και κατά πόσο ο δείκτης έχει την δυνατότητα να υπερβεί τις αντιστάσεις των 588 και στην συνέχεια των 595-605 μον., που αποτελούν προαπαιτούμενα για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο Γεν. δείκτης θα διακυμαίνεται για πολλούς μήνες ακόμα σε ένα σχετικά μικρό εύρος τιμών ( π.χ. μεταξύ 620 και 480 μον.). Μόνο με την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή πολιτικής πλεύσης θα τεθεί σε σταθερή ανοδική πορεία, που όμως δυστυχώς ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο διαφαίνεται στον ορίζοντα. 
O οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings εκτός από το ότι διατήρησε αμετάβλητη τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας , (διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας ), εμφανίζεται επιφυλακτικός και για την έγκαιρη  ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος , επισφραγίζοντας έτσι και τις δικές μας ανησυχίες. 
Όσο αφορά τον διεθνή παράγοντα, η μείωση των νέων θέσεων στις ΗΠΑ, χαροποίησε πρόσκαιρα τις αγορές καθώς απομάκρυνε το ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των επιτοκίων από την FED , όμως το μάλλον μουδιασμένο κλείσιμο των Αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή ( σε αντίθεση με το ενθουσιώδες των Ευρωπαϊκών ) , υποδηλώνει ότι κάποιοι  δεν πείστηκαν και εξακολουθούν ν’ ανησυχούν είτε για τα επιτόκια,  είτε για τα δυσοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη.
Δυστυχώς οι φόβοι που εκφράσαμε στην παραπάνω εβδομαδιαία ανασκόπηση αναφορικά με την εγκυρότητα της ανοδικής λύσης της δίμηνης συσσώρευσης , επαληθεύτηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Ο Γεν. δείκτης δεν κατάφερε να διατηρηθεί υψηλότερα των 577 μον. ή έστω υψηλότερα της γνωστής μας διακεκαυμένης ζώνης των 572-568 μον., γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα. Θα επιδεινωθεί  ακόμα περισσότερο σε ενδεχόμενη νέα αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασής των. Μόνο με την υπέρβαση των 576-7 μον. θα αποκατασταθεί και πάλι. Θεωρούμε ότι ίσως τις ξαναδοκιμάσει στην πρώτη διόρθωση, όμως πολύ δύσκολα θα τις υπερβεί χωρίς κάποια απρόσμενη θετική είδηση.
Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 559 μον., όμως είναι αμφίβολο αν θ’ αντέξει μετά την αιφνίδια αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο δείκτης να τεστάρει τις αντοχές της στήριξης των 551-547 μον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου