Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

ΕΝΔΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ( Βασίλης Μαρκάκης )

Λόγω της αποκαρδιωτικής τεχνικής εικόνας του FTSE25 και της δραματικής του τραπεζικού δείκτη, είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε την ανοδική αντίδραση από τις 547 μον. ως διόρθωση της προηγηθείσας πτώσης, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Για όσο διάστημα ο Γεν. δείκτης δεν μας δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 562,84 μον. , υπερτερούν σαφέστατα τα απαισιόδοξα σενάρια. Μόνο με την διαδοχική υπέρβαση των αντιστάσεων α) 565μον. ( εκθ ΜΚΟ30 ημ.) , β) 566,5 μον. ( 66,66% διόρθωση ) και γ) της διαγωνίου D1 , θα γείρει η πλάστιγγα υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου που θέλει τον δείκτη να κατευθύνεται προς τις 588 μον. 
Όμως ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει – αργά ή γρήγορα- να υπερβεί τις τρείς προαναφερόμενες σημαντικές αντιστάσεις, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες αντιστάσεις του πτωτικού gap των 569,6 μον. και του υψηλότερου κλεισίματος της περιόδου, δηλ. τις 571,57 μον. Αποτελούν αναμφίβολα – όπως και οι 566,5 μον.- δύο από τα πιθανά πέρατα της ανοδικής αντίδρασης. 
Μόνο με την – έστω και ενδοσυνεδριακή- υπέρβαση και των 571,57 μον. θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι η πτωτική διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 547 μον. και έκτοτε λαμβάνει χώρα νέο προωθητικό ανοδικό κύμα. ( παράδειγμα 
Σε όλες τις προαναφερόμενες αντιστάσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειωθούν μαζικές ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, αν οι πωλητές δεν καταφέρουν να ωθήσουν τον δείκτη χαμηλότερα των κρίσιμων στηρίξεων όπως π.χ. είναι τα επίπεδα 38,2 και 50% του τρέχοντος ανοδικού , ή της στήριξης που παρέχει ο exp.M.A.9-10 L. που σήμερα διέρχεται από τις 556 μον., η ανοδική αντίδραση δεν πρέπει να θεωρηθεί περατωθείσα. 


Η ανοδική αντίδραση ( προς το παρόν ) εντάσσεται στα πλαίσια του retest, δηλαδή μίας προσπάθειας του δείκτη να επιβεβαιώσει τον σχηματισμό H&S που απεικονίζεται στο γράφημα ή να τον ακυρώσει , γεγονός που προϋποθέτει την διαδοχική υπέρβαση της γραμμής του λαιμού, των ώμων (1530 μον.) και τέλος της κεφαλής (1544 μον.)
Η υπέρβαση των 1491 μον., αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρο μάχη των αγοραστών έναντι των πωλητών. Αναμένουμε να δοκιμαστεί εκ νέου στην πρώτη διόρθωση, ως στήριξη αυτήν την φορά. Από την αντοχή της θα κριθεί η τύχη της ανοδικής αντίδρασης. Οι πλησιέστερες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1513 και 1519 μον. ( εκθ.ΜΚΟ30 ημ.). 

Οι 757 μον. παραμένουν σημείο κλειδί, αλλά θα αρκούσε και η υπέρβαση των 725-730 μον. για την βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας.  Μόνο με την υπέρβασή των θα αναθεωρήσουμε την απαισιόδοξη  άποψή μας. Μόνο με την υπέρβαση των 725 μον. θα αποφευχθεί , ή έστω θ’ αναβληθεί νέα κατακρήμνιση του τραπεζικού δείκτη προς τα ιστορικά χαμηλά του , σενάριο που δυστυχώς εξακολουθεί και παραμένει ως το πιθανότερο. 
Προς το παρόν ο δείκτης έχει ν’ αντιπαλέψει τις αντιστάσεις των 688-690 , 695 και κυρίως εκείνη των 707,5. , όπου και αναμένουμε να εκδηλωθούν μαζικές ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών από τους traders.   

Ο Γερμανικός δείκτης κατά την εβδομάδα που πέρασε αφού προσέκρουσε στην κατερχόμενη γραμμή τάσης R , στην συνέχεια βρήκε στήριξη στον ΜΚΟ200 ημ. , τον οποίο χρησιμοποίησε ως βατήρα για την νέα του, δεύτερη απόπειρα.
Ενδεχόμενη έγκυρη υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 10475 μον. θα βελτιώσει θεαματικά την τεχνική εικόνα και θα θέσει τις βάσεις για ανοδική εκτόνωση προς το πτωτικό gap των 10743 μον. 
Στον αντίποδα , ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης της κατερχόμενης γραμμής τάσης R και της προαναφερόμενης τοπικής κορυφής των 10475 μον. , αν την διαδεχθεί παραβίαση του ΜΚΟ200 ημ. , που διέρχεται από τις 10082 μον., θα την επιδεινώσει δραματικά. 

Η κατερχόμενη γραμμή τάσης ανέκοψε προσωρινά (?) την ανοδική αντίδραση. Έτσι κι’ αλλιώς οι πιθανότητες υπέρβασής της με την πρώτη προσπάθεια ήταν μηδενικές.
Η ανακατάληψη του επιπέδου 1,71 αποτελεί θετική εξέλιξη. Αναμένουμε , αργά ή γρήγορα να δοκιμαστεί εκ νέου, ως στήριξη αυτήν την φορά. Από την αντοχή του θα κριθεί το μέλλον της ανοδικής αντίδρασης.  Σε θετική έκβαση, οι αγοραστές θα μπορούν να ελπίζουν σε συνέχισή της προς τα 1,85-1,90 ( ίσως και σχηματισμού cup with handle ).
Δεν θα μπορούσε όμως σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί υποχώρηση της μετοχής χαμηλότερα του ανοδικού gap των 1,69 , ή ακόμα χειρότερα  χαμηλότερα των 1,64 χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum. 
Το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω στον εκθ.ΜΚΟ30 ημ., δυστυχώς επιδέχεται δύο άκρως αντίθετων ερμηνειών. Είτε ότι την κατοχύρωσε ως στήριξη και θα γίνει ο βατήρας συνέχισης της ανόδου από Δευτέρα προς τα 1,83 , είτε θα γίνει η αφετηρία για την προαναφερόμενη διόρθωση. Θα φανεί από τις πρώτες ώρες της νέας εβδομάδας. Στην πρώτη περίπτωση , το επίπεδο των 1,77 θ’ αποτελέσει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο stop loss or take profit, για όσους έχουν long θέσεις. 

Δυστυχώς τα στατιστικά είναι εις βάρος του αισιόδοξου σεναρίου δηλ. του σχηματισμού διπλού βυθού, καθώς συνήθως – στο 80% των περιπτώσεων- τέτοιου είδους σχηματισμοί , αργά ή γρήγορα λύνονται προς την διεύθυνση της προηγηθείσας τάσης. Όπως και να έχει, στο γράφημα επισημαίνονται οι τιμές στόχοι και στις δύο περιπτώσεις ώστε να γνωρίζουν και οι αγοραστές αλλά και οι πωλητές τους κινδύνους.
Για όσο διάστημα η τιμή της μετοχής δεν κλείνει υψηλότερα της διαγωνίου Κ1, υπερτερεί σαφέστατα το πτωτικό σενάριο. Μόνο με την διαδοχική υπέρβαση των αντιστάσεων 0,1890 και της κατερχόμενης γραμμής τάσης R θα γείρει η πλάστιγγα προς το αισιόδοξο σενάριο και θα επισφραγιστεί με την έγκυρη υπέρβαση της στοιχειωμένης αντίστασης των 0,2030 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου