Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

ΕΝΔΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ...

Μία ακόμα εβδομάδα πέρασε με χαρακτηριστικό γνώρισμα την πλήρη απαξίωση , τους απελπιστικούς τζίρους και την διακύμανση σε ένα εξαιρετικά μικρό εύρος τιμών. Το μαρτύριο της καθημερινής παρακολούθησης των συνεδριάσεων, ωχριά μπροστά σε εκείνο που υφίστανται όσοι είναι υποχρεωμένοι λόγω επαγγέλματος - όπως οι δημοσιογράφοι - να περιγράφουν τα χρηματιστηριακά δρώμενα σε μία αγορά κλινικά νεκρή , ή ακόμα χειρότερα όσοι είναι υποχρεωμένοι να την αναλύουν τεχνικά σε καθημερινή βάση. 
Μία ακόμα εβδομάδα πέρασε που δεν πρόσθεσε , αλλά ούτε και αφαίρεσε τίποτα στην τεχνική εικόνα. Για την βελτίωση της θα επαναλάβουμε ότι απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον της διαγωνίου D4  με σημαντική αύξηση του τζίρου , ενώ για την επιδείνωσή της αρκεί η διαδοχική παραβίαση της S1 και της στήριξης των 560 μον. Σε αυτήν την  περίπτωση , ο Γεν. δείκτης αναμένουμε να κινηθεί προς τις 550-540 μον.
Στον αντίποδα, αν καταφέρει να υπερβεί την διακεκαυμένη ζώνη της ευρύτερης περιοχής των 570 μον., αναμένουμε να κινηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 588 μον., όπου εντοπίζεται η επόμενη ισχυρή αντίσταση. 
Θεωρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά , ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει το απαισιόδοξο, δηλ. ότι ο Γεν. Δείκτης αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να ξαναδοκιμάσει τον τοπικό βυθό της 3/8/16 δηλ. τις 551-547 μον. 
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε μονότονα ότι μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για να τεθεί σε σταθερή ανοδική τροχιά. Ο ένας είναι η ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, με διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής του. Τον άλλον τον ξέρετε …
Ανάλογη εικόνα και στον FTSE25. Θα επαναλάβουμε ότι για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται η διαδοχική υπέρβαση της διαγωνίου D4 (1525 μον.), και D3 (1535 μον.), με αύξηση του τζίρου τουλάχιστον κατά 30-50% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, γιατί διαφορετικά η διάσπαση θα είναι ψευδής. Για την επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση της S1. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί πτωτικά τουλάχιστον μέχρι τις 1484 ίσως και τις 1464 μον.
Τα σχόλια της προέδρου της FED ότι «…το σενάριο αύξησης των επιτοκίων έχει ισχυροποιηθεί τους τελευταίους μήνες...» και ειδικά εκείνο του αντιπροέδρου της FED που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμα και τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν μάλλον η αιτία ώστε να κινηθούν πτωτικά όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, αναμένουμε τον Γερμανικό δείκτη να κινηθεί απειλητικά για πολλοστή φορά προς την κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση στήριξη των 10500 μον., με μεγαλύτερες πιθανότητες «επιτυχίας» αυτήν την φορά. Ενδεχόμενη παραβίασή της θ’ ανοίξει διάπλατα τις θύρες προς το ανοδικό gap των 10374μον., ίσως και προς τις 10100 με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Ελληνική αγορά. 


Ο ταλαίπωρος τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να διακυμαίνεται χαμηλότερα της ζώνης που οριοθετείται από την αντίσταση του συστήματός μας και τον εκθ.ΜΚΟ30 ημ., γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί ένα νέο μεγάλο κύμα ομαδικών ρευστοποιήσεων,  με αποτέλεσμα ο δείκτης να κατακρημνισθεί προς την επόμενη σημαντική στήριξη των 577-563 μον. , ίσως και προς τις 526-510 μον.
Κατά την εβδομάδα που πέρασε , οι δύο ανοδικές απόπειρες τερμάτισαν ακριβώς πάνω στην αντίσταση του συστήματός μας, γεγονός που επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αδυναμία του.
Ενδεχόμενη παραβίαση της στήριξης του συστήματός μας που διέρχεται από τις 634μον. ή ακόμα χειρότερα ,παραβίαση της στήριξης του διπλού βυθού των 613 μον. θα επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα. Για την βελτίωσή της απαιτείται η υπέρβαση της ζώνης που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου