Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Γ.Δ. Εβδομαδιαία ανασκόπηση . ( Βασίλης Μαρκάκης )

Σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit και  οι έλεγχοι κεφαλαιακής επάρκειας που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ σε 51 τραπεζικούς ομίλους, στο τέλος του μήνα. Σωρεία αρνητικών εκθέσεων και προειδοποιήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ανελέητο σφυροκόπημα των μετοχών τους. Ανακόπηκε μόνο κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας , εν μέσω  σεναρίων περί κρατικής βοήθειας στις «προβληματικές» ιταλικές τράπεζες και από την ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. 
Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Αμερικανικό δείκτη των δεικτών ( S&P500) , να απειλεί με αξιώσεις το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών  και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες που είχαν πάρει πολύ επικίνδυνη κλίση , να διασώζονται την ύστατη στιγμή από ένα νέο sell-off ….

Ο Γεν. δείκτης του Ελληνικού χρηματιστηρίου ανέστρεψε την πτωτική του πορεία , ακριβώς από την κρίσιμη στήριξη των 522 μον. και από την νέα εβδομάδα έχει ν’ αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις των 540 και 548 μον. Μόνο με την υπέρβασή τους θα εκλείψει ο σοβαρός κίνδυνος σχηματισμού bearish pennant και μόνο με την υπέρβαση (με κλείσιμο)  και του τοπικού βυθού των 556,5 μον. θ’ αποτραπεί το ενδεχόμενο σχηματισμού bearish flag.
Από την άλλη πάλι, για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 522 μον., οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε σχηματισμό διπλού βυθού και ενδεχομένως τερματισμού της πτώσης. 
Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, απαιτείται η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 571 μον. απ’ όπου διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή τάσης , ο εκθ.ΜΚΟ30 ημ. και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 659 έως τις 517 μον. 

Για να τεθεί εκ νέου σε σταθερή ανοδική τροχιά ο Γεν. Δείκτης , θα πρέπει αφ’ ενός μεν στο εβδομαδιαίο γράφημα να υπερβεί την κατερχόμενη γραμμή τάσης W.F.2 …..

 ….και αφ’ ετέρου , στο μηνιαίο γράφημα να υπερβεί τον εκθ ΜΚΟ 9-10 Η ( διπλή κόκκινη γραμμή), που όμως δύσκολα θα επιτευχθούν αν δεν ολοκληρωθούν τα stress tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών και οι ΑΜΚ που θ’ ακολουθήσουν. Έως τότε ο δείκτης θα ταλαιπωρείται ( και θα ταλαιπωρεί) διακυμαινόμενος σε ένα σχετικά μικρό εύρος τιμών (π.χ 100 μον.) , το κάτω όριο του οποίου θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι χαμηλότερο των 470 μον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου