Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

«Μodestly Bullish»…..( Βασίλης Μαρκάκης)


Ένα ακόμα σημαντικό θετικό τεχνικό γεγονός έλαβε χώρα κατά την εβδομάδα που μας πέρασε. Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ο μήνας Μάιος έκλεισε υψηλότερα του εκθ.ΜΚΟ των τριών τελευταίων μηνιαίων υψηλών ( κίτρινο βέλος). Αποτελεί μία ακόμα ένδειξη αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης, με σημαντικότερη όλων την τμήση του εκθ.ΜΚΟ10  από τον RSI ( πράσινο βέλος) .

Οι επόμενοι μεγάλοι άθλοι που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο Γεν. δείκτης είναι η υπέρβαση του εκθ.ΜΚΟ των τελευταίων 9-10 μηνιαίων υψηλών ( διπλή κόκκινη καμπύλη γραμμή) που διέρχεται από τις 665-675 μον. και στην συνέχεια η υπέρβαση των 731 μον. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποκλείσουμε με σχετική ασφάλεια το ενδεχόμενο  καταγραφής στο μέλλον νέου ιστορικού χαμηλού, σενάριο που για να αποφευχθεί πρέπει απαραίτητα οι όποιες διορθώσεις να τερματίζουν στον εκθ.ΜΚΟ των τελευταίων 9-10 μηνιαίων χαμηλών ( διπλή πράσινη καμπύλη γραμμή) , ή έστω στην εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική στήριξη των 562 μον. Ενδεχόμενη προσέγγισή των θα εκληφθεί από τον γράφοντα, ως αγοραστική ευκαιρία ( μέχρι αποδείξεως τουναντίον).
Κατά τις επόμενες εβδομάδες (ίσως και μήνες), οι πιθανότητες συσσώρευσης του δείκτη μεταξύ των προαναφερομένων στηρίξεων και αντιστάσεων ( δηλ. μεταξύ της  διπλής κόκκινης και διπλής πράσινης καμπύλης γραμμής), είναι πολύ μεγάλες.
Η όψιμη αναγνώριση-ομολογία της αυταπάτης του Πρωθυπουργού, μείωσε σημαντικά το ρίσκο της χώρας μας, όμως η  πραγματική οικονομία καλείται – για ακόμα μία φορά-  να πληρώσει πανάκριβα τα δίδακτρα του μαθήματος ρεαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου , αν δεν αναζωπυρωθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη ,  δύσκολα θα καταφέρουν στο μέλλον οι πωλητές να παραβιάσουν  τις 562 μον., αλλά εξίσου δύσκολα θα καταφέρουν και οι αγοραστές να ωθήσουν τον δείκτη αισθητά υψηλότερα των 731 ή έστω των 786 μον., για τους επόμενους 12-24 μήνες, λόγω των νέων υφεσιακών μέτρων.
Αν και εφ’ όσον επαληθευτεί η εκτίμησή μας, το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα είναι τέτοιο που δυστυχώς θα εξακολουθήσει να επιβραβεύει τους βραχυπρόθεσμους και να τιμωρεί τους μεσοπρόθεσμους. Όσο μας αφορά, θα εξακολουθήσουμε ν’ ακολουθούμε την ίδια στρατηγική , χάρη στην οποία κατορθώσαμε να επιβιώσουμε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή σταδιακές  πωλήσεις και σταδιακές αγορές σε σημαντικές αντιστάσεις και στηρίξεις αντίστοιχα, ακολουθώντας ευλαβικά την βραχυπρόθεσμη τάση, έως ότου ανατραπεί.

Η αισιοδοξία μας ότι η η Ελληνική κεφαλαιαγορά άλλαξε σελίδα πηγάζει και από το διαγραμματικό γεγονός ότι στο εβδομαδιαίο γράφημα του Γεν. δείκτη , δεσπόζει ένας ανάστροφος , σύνθετος σχηματισμός ΩΚΩ,  με δύο δεξιούς ώμους, του οποίου  η γραμμή του λαιμού επιβεβαιώθηκε (retest) με πλήρη επιτυχία. Είναι πολύ πιθανό να ξαναδοκιμαστεί η αντοχή της , όμως αποτελεί αναμφίβολα πλέον την μεθόριο που χωρίζει την bull market εποχή, από την εποχή της μεγάλης ταλαιπωρίας. Αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο stop loss για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Από εκεί διέρχεται και ο εκθ. ΜA9-10L, ενισχύοντας τον αμυντικό της ρόλο.  Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα αυτών ,η τάση θα είναι ανοδική και οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Το κλείσιμο της Παρασκευής , ακριβώς πάνω στην κατερχόμενη γραμμή τάσης F.W.2 ίσως να προϊδεάζει ότι η νέα εβδομάδα, ακόμα και αν ο δείκτης κινηθεί ανοδικά κατά τις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις της  , τελικά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η πτώση περιοριστεί μέχρι την στήριξη των 630 μον. δεν θα θέσει σε κίνδυνο την βραχυπρόθεσμη τάση. Ενδεχόμενη παραβίασή της όμως , ίσως σηματοδοτήσει  διόρθωση μέχρι και την πλησιέστερη στήριξη των 605 μον. 

Αναφορικά με το ημερήσιο γράφημα, μία ακόμα ένδειξη  αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης αποτελεί η υπέρβαση και κυρίως η διατήρηση του δείκτη υψηλότερα των δύο ΜΚΟ200 ημ.. Ο μεν εκθετικός διέρχεται από τις 630 μον., ο δε απλός από τις 609 μον. Αποτελούν αμφότεροι αξιόπιστα stops για τους long. Ο μεν πρώτος για τους πολύ βραχυπρόθεσμους και ο δεύτερος για τους υπομονετικούς. 
Ο Γεν. δείκτης εξακολούθησε και αυτήν την εβδομάδα να συσσωρεύει σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος τιμών , σε απόσταση αναπνοής από την αντίσταση των 665 μον., γεγονός που έχει μειώσει και την αξία της αλλά και την ισχύ της. 
Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής αντέδρασε ανοδικά ακριβώς από την ανερχόμενη γραμμή τάσης S1 , γεγονός που υποδηλώνει ότι είτε οι αγοραστές έχουν τον πλήρη έλεγχο της τάσης, είτε έτσι θέλουν να νομίζουμε. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG …
Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 636-630 μον. Δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση των 620-610 μον.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT …

Η θέση σας είναι αντίθετη προς την βραχυπρόθεσμη τάση, γεγονός που εγκυμονεί τους γνωστούς  κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά και αφού επιμένετε, διατηρήστε την για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 181 μον. ( απ’ όπου διέρχεται, εκτός από την αντίσταση του συστήματός μας και ο εκθ.ΜΚΟ 200 ημ. με ότι αυτό συνεπάγεται….). Σε ενδεχόμενη όμως υπέρβασή της , είναι μάλλον απίθανο να ανακοπεί η ορμή της ανόδου στην τοπική κορυφή των 183,6 μον. Σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναδοκιμάσει τουλάχιστον την κορυφή των 187 μον. και αν βοηθήσει και το διεθνές κλίμα , ενδέχεται να κινηθεί – μετά τις απαραίτητες διορθώσεις-  ακόμα και προς την εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση των 196,5 μον.

Οι ευχές που συνηθίζω να δίνω και στα δύο στρατόπεδα δεν έχουν νόημα, γι’ αυτό αυτήν την φορά θα ευχηθώ σε όσους κερδίσουν, να κερδίσουν πολλά και σε όσους χάσουν, να χάσουν λίγα…
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας …
Να είσαστε όλοι καλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου