Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

FTSE25: Οι 211 μον. είναι ένας επιτεύξιμος καλοκαιρινός στόχος. ( Β. Μαρκάκης )

Το χειρότερο σενάριο δεν είναι το Brexit…Σε αυτήν την περίπτωση μετά από ταλαιπωρία 5-10 ημερών, οι αγορές θα ξαναβρούν το ρυθμό τους. Το χειρότερο σενάριο είναι ακόμα και σε θετική έκβαση του δημοψηφίσματος , ο δείκτης να προσκρούσει  στους ΜΚΟ200 ημ. και στην συνέχεια να υποχωρήσει χαμηλότερα του σημείου εκκίνησης της ανοδικής αντίδρασης ( π.χ των 147 μον.), όπως επισημαίνεται στο παράδειγμα μέσα στον κόκκινο κύκλο στο παρακάτω  γράφημα.  


Η βραχυπρόθεσμη πορεία δεικτών και μετοχών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα του αμφίρροπου Βρετανικού δημοψηφίσματος. Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα η τεχνική προσέγγιση , γι’ αυτό θα περιοριστούμε κυρίως στην ανασκόπηση των μέχρι τώρα τεχνικών δεδομένων.
Η ανοδική πορεία του δείκτη από τις 107 μον. τερμάτισε προσωρινά (?) στο επίπεδο διόρθωσης 23,6% (187 μον.) του μεγάλου πτωτικού κύματος από τις 445 στις 107 μον. Οι πιθανότητες υπέρβασής της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση, ήταν σχεδόν μηδενικές. Το γεγονός ότι από εκεί διέρχονταν και οι δύο ΜΚΟ200 ημ. καθιστούσε το εγχείρημα ακόμα δυσκολότερο.  Ως εκ τούτου η διόρθωση που έλαβε χώρα με αφετηρία τις 187 μον. ήταν φυσιολογική και εξαιρετικά αναμενόμενη. Το μέγεθός της και η ορμή της πτώσης ήταν που μας προβλημάτισε.
Ανάλογες βίαιες πτωτικές διορθώσεις αναμένουμε - για τους ίδιους τεχνικούς λόγους – στην τοπική κορυφή των 220 μον. όπου συμπληρώνεται διόρθωση 33,33% του προαναφερόμενου κύματος και κυρίως στο επίπεδο 38,2% στις 236 μον. Μόνο με την υπέρβαση και των 236 μον. θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια  την αναστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Έως τότε θα μιλάμε για απλές ενδείξεις….και αναμφίβολα, υπάρχουν αρκετές.


Το προαναφερόμενο επίπεδο των 236 μον. φαντάζει απρόσιτο, όμως αν δεν λάβει χώρα ένα παγκόσμιο κραχ – σενάριο όχι και τόσο απίθανο-, τότε αποτελεί έναν  εφικτό στόχο σε βάθος 12 μηνών. Συμπίπτει περίπου με τις τιμές στόχους που έχουν δώσει οι ξένοι οίκοι στις τράπεζες. Θα ακυρωθεί σε ενδεχόμενη παραβίαση των 135 μον. ή ακόμα χειρότερα των 129-125 μον. Θα καταστεί εξαιρετικά πιθανή η επίτευξή του σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 187 μον. Νομίζω ότι είναι περιττό ν’ αναφέρουμε ότι στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών θα είναι πολύ μεγάλος. 


Αν και εφ’ όσον εξελιχθούν όλα ομαλά ,ένας επιτεύξιμος καλοκαιρινός στόχος φαντάζει εκείνος των 211,5 μον. Προϋποθέτει να παραμείνει απαραβίαστος ο πρόσφατος τοπικός βυθός των 147 μον. ή έστω το ανοδικό gap των 129 μον. Ο πρώτος , ενδέχεται να ξαναδοκιμαστεί μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και αν το αποτέλεσμά του είναι θετικό, να δημιουργηθεί σχηματισμός διπλού βυθού όπως περιγράφεται στο παραπάνω γράφημα. 


Λίγο πολύ αναμενόμενη η ανοδική αντίδραση από την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 147 μον.(50% διόρθωση). Το μέγεθός της μας εξέπληξε ( για ακόμα μία φορά), … ευχάριστα αυτήν την φορά, καθώς δεν αναμέναμε να υπερβεί το επίπεδο των 156,5 μον. Μετατρέπεται και πάλι σε σημαντική στήριξη που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμάσει ο δείκτης στην πρώτη διόρθωση που θα λάβει χώρα, μάλλον κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας, με πιθανή αφετηρία την ζώνη αντίστασης 161-163 μον. 
Σε ενδεχόμενη παραβίαση των 156 μον. – όπως αναφέραμε και παραπάνω – είναι πολύ πιθανό να ξαναδοκιμαστούν οι 147 μον. και ή τύχη τους θα κριθεί στις …Βρετανικές κάλπες. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί και το τελευταίο προπύργιο των «ταύρων» , οι 125 μον. 
Στο παραπάνω εβδομαδιαίο γράφημα του δείκτη επισημαίνονται μερικά παραδείγματα, για την σημασία του επιπέδου διόρθωσης 50%. Για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 147 μον., οι ελπίδες κατάκτησης νέων υψηλών έτους θα παραμένουν βάσιμες. Θα μπορέσουμε να το ισχυριστούμε με βεβαιότητα, μόνο με την υπέρβαση της κατερχόμενης κόκκινης γραμμής τάσης, ειδικά αν στην συνέχεια επιβεβαιωθεί ως στήριξη , όπως δηλαδή συνέβη στον σύνθετο σχηματισμό της κορυφής που σηματοδότησε την αλλαγή της τάσης. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ …
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT …
Η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 163 μον. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 167-168 μον. Θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία η διατήρησή της, σε ενδεχόμενη υπέρβαση των δύο ΜΚΟ200 ημ. 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG…
Η θέση σας είναι αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση , γεγονός που εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους. (Αν δεν τους γνωρίζετε, ρωτήστε τους short ……). Η θέση σας δικαιολογείται καθώς ο δείκτης προσέγγισε ισχυρές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις. Διατηρήστε την για όσο διάστημα δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 147 μον. 

Αφού σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, θα σας αποχαιρετίσω απευθυνόμενος και προς τα δύο στρατόπεδα με την γνωστή ευχή , αν κερδίσετε να κερδίσετε πολλά και αν χάσετε, να χάσετε λίγα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου