Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

ΕΝΔΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.......

Η προσέγγιση της ισχυρής και κρίσιμης στήριξης των 147 μον., θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία έστω μικρή αναπήδηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25 , ή έστω μία σταθεροποίησή του , αν όχι το πέρας της πτώσης. Για την σχετική βελτίωση της βαριάς τραυματισμένης τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον της πρώτης αντίστασης των 155-6 μον. όμως φαντάζει μάλλον ουτοπία πρίν από το δημοψήφισμα. Αμέσως μετά και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένουμε να καλύψει τουλάχιστον τα 2/3 των απωλειών του.

Αν η κρίσιμη στήριξη των 568 μον. ήταν οστούν , θα μιλούσαμε για …… συντριπτικό κάταγμα. Οι πωλητές, με την αρωγή του πανευρωπαϊκού τραπεζικού sell-off , επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στις τάξεις των αγοραστών, ένα σοβαρό τραύμα στην τεχνική εικόνα, που ίσως αποβεί μοιραίο στην μεσοπρόθεσμη τάση. Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του προτελευταίου οχυρού των «ταύρων» , την ευρύτερη περιοχή των 550-540 μον. 
Οι πλησιέστερες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 568,  575 και 580 μον. αλλά αμφιβάλλουμε αν θα βρεί το κουράγιο ο Γεν. δείκτης , εν’ όψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος, να τις απειλήσει με αξιώσεις. Ίσως δοκιμάσει την πρώτη ( 568 μον.), στα πλαίσια του retest, μάλλον ανεπιτυχώς… 
Γνωρίζαμε και είχαμε επισημάνει ότι, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, τα περιθώρια ανόδου του δείκτη ήταν πολύ περιορισμένα – τα είχαμε προσδιορίσει στις 665-670 μον.- όμως ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές και δυστυχώς διαψευστήκαμε….Θεωρήσαμε δεδομένη μία διόρθωση της τάξης του 38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος, δηλ. μέχρι τις 570 μον., όμως σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να επαναληφθούν οι αλήστου μνήμης σκηνές που βιώσαμε στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. 
Οι χρηματιστηριακές υπερβολές – όπως και οι κονσέρβες- ,έχουν ημερομηνία λήξης. Στην ετικέτα της υπερβολής που βιώνουμε αναγράφεται εκείνη της 23ης  Ιουνίου 2016, ή τουλάχιστον, έτσι θέλουμε να ελπίζουμε…
Ανελέητο το σφυροκόπημα του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί μία ακόμα κρίσιμη στήριξη , εκείνη των 40 μον., που μετατρέπεται στην πλησιέστερη αντίσταση και ενδέχεται να δοκιμαστεί άμεσα , με αφετηρία την στήριξη των 37 μον. Η τελευταία ευκαιρία για τον δείκτη , προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες επαναπροσέγγισης των 62 μον. στο μέλλον, είναι να παραμείνει απόρθητη η εξαιρετικά κρίσιμη ζώνη στήριξης των 35-33 μον. 
Απρόσμενη εξέλιξη η παραβίαση της στήριξης των 0,2150-70 που μετατρέπεται σε αντίσταση και κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμαστεί άμεσα. Όμως την μέρα που  η μετοχή της Deutsche Bank με ενεργητικό 1,62 τρισ. και με συνολική έκθεση σε παράγωγα και αγορές περίπου 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας  καταβαραθρώνεται σε ιστορικό χαμηλό, τότε καμία απολύτως στήριξη της ΕΤΕ δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου