Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ....( Ανώνυμος )

Ταξίδευαν, λέει, κάποτε κάποιοι επιβάτες σε μία μακρινή πτήση με αεροπλάνο.
Για πολλές ώρες η διαδρομή είχε αναταραχές και η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη. Οι επιβάτες άρχισαν να δυσανασχετούν και να παραπονιούνται στον κυβερνήτη.
Μετά από κάποιες ώρες το ταξίδι συνεχιζόταν χωρίς αναταραχές αλλά οι ώρες περνούσαν και ο προορισμός ακόμα δεν είχε φανεί. Τότε κάποιος από τους επιβάτες άρχισε να  λέει ότι υπάρχει συνωμοσία από τους κυβερνήτες και ότι το αεροσκάφος είχε ήδη προσγειωθεί εδώ και κάποιες ώρες αλλά δεν τους το έχουν πεί γιατί αποσκοπούν σε κάποια ανομολόγητα οφέλη.
Συνέχισε λοιπόν να τους εξηγεί τις λεπτομέρειες τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχει δίπλωμα πιλότου και γνωρίζει αυτά τα θέματα πολύ καλά.
Ετσι λοιπόν μεγάλο τμήμα των επιβατών ξεσηκώθηκε  και αφού απέκλεισαν στο πιλοτήριο του κυβερνήτες ακολούθησαν τον επιβάτη – καθοδηγητή προς την έξοδο του αεροπλάνου.
Ο επιβάτης καθοδηγητής άνοιξε την πόρτα και οι «πιστοί του» συνεπιβάτες άρχισαν ένας ένας να πηδούν από την πόρτα του αεροπλάνου.
Κάποια στιγμή , ο «καθοδηγητής- επιβάτης» αφού βεβαιώθηκε ότι οι μισοί σχεδόν από τους συνεπιβάτες του είχαν πέσει στο κενό αντιλήφθηκε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν ακόμη στον αέρα.
Επιστρέφοντας στην καμπίνα του αεροσκάφους απευθύνεται προς τους συνεπιβάτες του (όσους είχαν απομείνει!) και τους λέει:
-αγαπητοί μου συνεπιβάτες δυστυχώς είχα την αυταπάτη ότι είχαμε προσγειωθεί και σας ζητώ συγγνώμη. Θα σας παρακαλέσω να συνεχίσετε να μου δείχνετε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε μέχρι τώρα και να μου αναθέσετε να αναλάβω εγώ να οδηγήσω το αεροσκάφος προκειμένου να σας προσγειώσω έγκαιρα και με ασφάλεια στον προορισμό μας.
Ενθουσιασμένοι οι επιβάτες συμφωνούν και του αναθέτουν την διακυβέρνηση του αεροσκάφους.
Η ιστορία συνεχίζεται με την ελπίδα ότι ο νέος κυβερνήτης του αεροσκάφους δεν θα ξαναέχει κάποια αυταπάτη μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση του ταξιδιού.


Αυταπάτη Ορισμός
Ψευδής πεποίθηση η οποία παρουσιάζεται χωρίς το ανάλογο εξωτερικό ερέθισμα, ενώ έρχεται σε αντίφαση με την κεκτημένη γνώση και εμπειρία του ατόμου. Συνήθως απαντάται στις ψυχώσεις, στις οποίες οι ασθενείς δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αυταπάτη από την πραγματικότητα. Διαφέρει από την παραίσθηση αφού στην τελευταία εμπλέκεται η ψευδής διέγερση ενός ή περισσοτέρων αισθήσεων. Οι πλέον σοβαρές αυταπάτες είναι εκείνες που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να βλάψουν άλλα άτομα ή και τους εαυτούς τους ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου