Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για μεγάλη άνοδο αλλά ούτε και για αξιόλογη πτώση.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις τεχν. ανάλυσης για να αντιληφθεί κάποιος ότι, για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 630-620 μον., η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σαφέστατα ανοδική και ενδεχόμενες long θέσεις, δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Ενδεχόμενη παραβίαση των 630-620 μον., θ’ αποτελέσει την πρώτη νίκη των πωλητών, όμως δεν θα έχει δραματική επίπτωση στην τεχνική εικόνα αρκεί, αφ’ ενός μεν η πτώση να τερματίσει στην ζώνη που εκτείνεται από τις 612 έως τις 605 μον. και αφ’ ετέρου να ανακαταληφθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (2-3 ημ.)  η τοπική κορυφή των 634,85 μον. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδεχόμενη αδυναμία ανακατάληψης των 634,85 μον. θα πρέπει να μας προβληματίσει , ειδικά αν ακολουθήσει στην συνέχεια παραβίαση του επιπέδου απ’ όπου ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση.

Η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση (με εβδομαδιαίο κλείσιμο ) της γραμμής του λαιμού του σύνθετου ανάστροφου ΩΚΩ

Σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης θα κινηθεί μάλλον προς τα επόμενα επίπεδα στήριξης των 560-570 μον.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG…
Είσαστε ακόμα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Διατηρήστε την θέση σας, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 630-620 μον.
Δεν μπορούμε ν’ αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προκύψει αξιόλογη διόρθωση , όμως δεν είναι το πιθανότερο σενάριο λόγω της δομής της προηγηθείσας ανόδου, όπου αν εξαιρέσουμε τον τραπεζικό κλάδο δεν υπήρξαν υπερβολές, αλλά και του γεγονότος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων επενδυτών είναι «εκτός» , είτε γιατί δεν πίστεψαν στην άνοδο είτε γιατί πούλησαν νωρίς…Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για άνοδο πάνω από τις 666-672 μον.,( 196,5 μον. σε επίπεδο FTSE25)  αλλά δεν υπάρχουν και περιθώρια για μεγάλη πτώση. Δύσκολα οι πωλητές θα καταφέρουν να ωθήσουν τον δείκτη χαμηλότερα των 590 μον. χωρίς την βοήθεια κάποιας αιφνιδιαστικής αρνητικής είδησης (π.χ. αναβολή της επαναφοράς του waiver )

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT
Η θέση σας είναι αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Το ότι συνάδει με την μεσοπρόθεσμη τάση δεν αποτελεί επιχείρημα, καθώς της αναστροφής της προηγείται νομοτελειακά η αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ό δείκτης δεν δίνει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 651 μον. ή έστω των 665.

--------000--------

«Κατά την εκτίμηση μου ένα από τα στοιχήματα, που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον του συστήματος σχετίζεται με τη μείωση των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων" . ….Από την αποτελεσματική διαχείριση τους (ή όχι) θα εξαρτηθούν πολλά και όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία. Για αυτό και μέχρις ότου μπει σε ένα διαχειρίσιμο ρυθμό το σύστημα ο τραπεζικός κλάδος δύσκολα μπορεί να προχωρήσει σε μία αντίδραση μεγέθους ανάλογου της τελευταίας (από τις 17,93 έως τις 62 μονάδες) θεωρώντας ως ευκταίο στόχο, στο θετικό σενάριο μία επιπλέον απόδοση 20-25% (από τα επίπεδα των 62 μονάδων) με βάση όσα περιμένει η αγορά από ΕΚΤ, ομόλογα και παράπλευρα οφέλη….. οι προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο (προφανώς κι όχι μόνο) είναι μπροστά. Εάν κερδηθούν τότε ναι, ο κλάδος μπορεί να συνεχίσει ακόμη 20-25% υψηλότερα. Επιμένω στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αυτός είναι ο οδηγός της αγοράς, αυτός που-πλέον- καθορίζει την τάση κι ας μην μας ξεγελάει η μερική μετακύληση θέσεων σε blue chips την τελευταία εβδομάδα.» αναφέρει ο Πατριάρχης της χρηματιστηριακής δημοσιογραφίας και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Τα εύκολα , μεγάλα και γρήγορα κέρδη, αποτελούν παρελθόν. Όποιος πρόλαβε…πρόλαβε…
Βασίλης Μαρκάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου