Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Γ.Δ.: Εβδομαδιαία ανασκόπηση...( Βασίλης Μαρκάκης )

Κατά την εβδομάδα που πέρασε, δεν έλαβαν χώρα αξιοσημείωτα τεχνικά γεγονότα , γι’ αυτό θα επαναλάβουμε μερικά αποσπάσματα προηγούμενων εβδομαδιαίων αναλύσεων.


Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης (ακόμα και τώρα) δεν έχει κατανοήσει τι ήταν εκείνο που ώθησε τις μετοχές από τα χαμηλά των 420 μον. στις 650 μον., ενώ επίκειται νέα φοροκαταιγίδα σε μία κοινωνία που έχει στερέψει εντελώς η φοροδοτική της ικανότητα. Η απάντηση είναι απλή …
Η Ελληνική αγορά δεν προεξοφλεί τις προοπτικές της οικονομίας - ήταν και παραμένουν ζοφερές – αλλά το γεγονός ότι αποφεύχθηκε ο μεγάλος εφιάλτης της , η έξοδος από την ευρωζώνη.  Ο γεν. δείκτης καταβαραθρώθηκε τον Φεβρουάριο στις 420 μον. ( όπως και τον Ιούνιο του 21012) υπό τον κίνδυνο,  αφ’ ενός μεν της εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σέγκεν , που θ’ αποτελούσε προπομπό της εξόδου της και από την ευρωζώνη και αφ’ ετέρου υπό τον φόβο της επανάληψης των τραγικών γεγονότων του περυσινού καλοκαιριού, κατά τις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Από την στιγμή που δεν επαληθεύτηκαν τα απαισιόδοξα σενάρια, ο γεν. δείκτης είχε κάθε λόγο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος στα πλαίσια ενός “Relief Rally”.
Από τις 21/2/16 , με τον Γεν. δείκτη στις 470 μον., είχαμε επισημάνει το «Πόσες μονάδες αξίζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Επί λέξει αναφέραμε ότι, «ο δείκτης σε αυτή την περίπτωση δεν θα δυσκολευτεί να καλύψει περίπου το ¼ των απωλειών του από τις 1380 μον. στις 420 μον.»  Έτσι για την ιστορία ( και όχι μόνο) να πούμε ότι, ο δείκτης στις 652 μον. κάλυψε το 24,3% του προαναφερόμενου πτωτικού κύματος.

Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι : Κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου ( παγκόσμιου οικονομικού κραχ ή γεωπολιτικού γεγονότος)  στις 8/2/16 , στις 420 μον., κατεγράφησαν τα ιστορικά χαμηλά του Γεν. Δείκτη. Το χειρότερο σενάριο πλέον εξαντλείται στα επίπεδα των 500-470 μον.( διόρθωση 66-78,6% του τρέχοντος ανοδικού, αντίστοιχα).
Η αισιοδοξία μας ότι η η Ελληνική κεφαλαιαγορά άλλαξε σελίδα πηγάζει και από το διαγραμματικό γεγονός ότι στο εβδομαδιαίο γράφημα του Γεν. δείκτη , δεσπόζει ένας ανάστροφος , σύνθετος σχηματισμός ΩΚΩ,  με δύο δεξιούς ώμους, του οποίου  η γραμμή του λαιμού επιβεβαιώθηκε (retest) με πλήρη επιτυχία Ίσως δοκιμαστεί η αντοχή της στο μέλλον, όμως αποτελεί αναμφίβολα πλέον την μεθόριο που χωρίζει την bull market εποχή, από την εποχή της μεγάλης ταλαιπωρίας. Ως εκ τούτου, αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο stop loss για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Από εκεί διέρχεται και ο εκθ. ΜA9-10L, ενισχύοντας τον αμυντικό της ρόλο.  Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα αυτών ,η τάση θα είναι ανοδική και οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο προαναφερόμενος σχηματισμός σύνθετου ανάστροφου ΩΚΩ, είναι εμφανέστατος και στο ημερήσιο γράφημα , με την μόνη διαφορά ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ως στήριξη η γραμμή του λαιμού. 
Μία ακόμα ένδειξη πιθανής αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης είναι και η υπέρβαση των δύο ΜΚΟ200 ημ. Αρκεί να επιβεβαιωθούν  στην πρώτη αξιόλογη διόρθωση, ως στηρίξεις . Ο μεν εκθετικός διέρχεται από τις 629 μον., ο δε απλός από τις 609 μον. 
Ενδείξεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης έχουμε και στο μηνιαίο γράφημα. Ο Γεν. Δείκτης έχει υπερβεί τον εκθ. ΜΚΟ 3H (μπλε βέλος) αλλά και ο RSI έχει τμήσει για τα καλά τον εκθ.ΜΚΟ9 ( πράσινο βέλος) , κάτι που είχε να συμβεί πριν από πολλούς – πολλούς μήνες.
Ο επόμενος μεγάλος και καθοριστικός άθλος για τον δείκτη στο μηνιαίο γράφημα, είναι η υπέρβαση της κεντρικής λωρίδας των Β.Β. που συμπίπτει με τον εκθ.ΜΚΟ9-10Η ( μαύρο βέλος). Από την υπέρβασή των ή μη, θα κριθούν πολλά –πάρα πολλά - για την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Όπως και να έχει όμως , θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που θ’ απαιτήσει χρόνο και χρήμα.
Άλλοι μεγάλοι άθλοι που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο δείκτης προκειμένου να «εξαγνισθεί» στην συνείδηση των επενδυτών και κυρίως για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταγραφής στο μέλλον νέων ιστορικών χαμηλών, είναι η υπέρβαση τουλάχιστον των εξαιρετικά κρίσιμων αντιστάσεων που διέρχονται από : α)  τις θρυλικές 666 μον. ( 78,6% του πτωτικού από τις 731 στις 420 μον.) , β) την τοπική κορυφή των 731 μον.( απ’ όπου ξεκίνησε το τελευταίο  πτωτικό κύμα) και τέλος γ) τις 786 μον. ( 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 1379 στις 420 μον.)
-------000--------
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι ο πειρασμός κατοχύρωσης των κερδών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν το 300% ,  είναι πολύ μεγάλος. Μία διόρθωση λοιπόν της τάξης του 23,6% , 33,33% ή ακόμα και του 38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 μον., θα ήταν μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη. Ωστόσο θα σας συνιστούσαμε να ακολουθήσετε ευλαβικά την βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία δεν κινδυνεύει για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 630-620 μον. Περισσότερα γι’ αυτήν θ’ αναφέρουμε σε νέα ανάρτηση. 
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας ..
Να είσαστε όλοι καλά...

Υ.Γ: Αν και στην παρούσα βουλή,  267 βουλευτές (89%) φαίνονται αποφασισμένοι- για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- να διατηρήσουν την χώρα μας στην ευρωζώνη πάση θυσία, εν τούτοις θα ήταν παράληψή μας να μην συμπεριλάβουμε στους λόγους που έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία , τις δημοσκοπήσεις όπου καταγράφεται σαφέστατο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  δεν αποτελεί πλέον απειλή για την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά μάλλον ευχή….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου