Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Οι επόμενοι "άθλοι" για τον Γεν. Δείκτη....( Βασίλης Μαρκάκης )

 

Όσα δεν κατάφεραν οι αγοραστές σε όλη την διάρκεια της χρηματιστηριακής εβδομάδας που μας πέρασε, το πέτυχαν στην εκπνοή της. Η πολυήμερη συσσώρευση του Γεν. Δείκτη σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών, μόλις 10 μονάδων , λύθηκε επιτέλους ανοδικά. Η υπέρβαση των 631 μον. αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική θετική τεχνική εξέλιξη. Αποτελεί μία ακόμα μεγάλη νίκη στην μάχη για την αναστροφή της μεσο-μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης. Αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα στην φαρέτρα όσων υποστηρίζουν ότι το Χρηματιστήριο Αξιών , γύρισε σελίδα.
Σε αυτό συνηγορεί και ο σύνθετος ανάστροφος ΩΚΩ με δύο δεξιούς ώμους, του οποίου η γραμμή του λαιμού επιβεβαιώθηκε με επιτυχία ( και χειρουργική ακρίβεια). Είναι πολύ πιθανό να ξαναδοκιμαστεί στο μέλλον, όμως δύσκολα οι πωλητές θα καταφέρουν να την παραβιάσουν.
Οι επόμενοι μεγάλοι άθλοι που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο δείκτης προκειμένου να «εξαγνισθεί» στην συνείδηση των επενδυτών και κυρίως για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταγραφής στο μέλλον νέων ιστορικών χαμηλών, είναι η υπέρβαση τουλάχιστον των εξαιρετικά κρίσιμων αντιστάσεων που διέρχονται από : α)  τις θρυλικές 666 μον. ( 78,6% του πτωτικού από τις 731 στις 420 μον.) , β) την τοπική κορυφή των 731 μον.( απ’ όπου ξεκίνησε το τελευταίο  πτωτικό κύμα) και τέλος γ) τις 786 μον. ( 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 1379 στις 420 μον.)
Ακόμα και ο τελευταίος άθλος – εκείνος των 786 μον.- μπορεί να πραγματοποιηθεί  αρκεί, αφ’ ενός μεν να δοθεί στο επικείμενο Eurogroup μία ριζική λύση στην αναδιάρθρωση του χρέους που θα πείσει κυρίως τις ίδιες τις αγορές και αφ’ ετέρου να μην επιδεινωθεί δραματικά  το διεθνές περιβάλλον.

Αν και είναι νωρίς να προδικάσουμε το κλείσιμο του μήνα, εν τούτοις εκτός από το εβδομαδιαίο γράφημα, ενδείξεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης έχουμε και στο μηνιαίο γράφημα. Ο Γεν. Δείκτης έχει υπερβεί τον εκθ. ΜΚΟ 3H (μπλε βέλος) αλλά και ο RSI έχει τμήσει για τα καλά τον εκθ.ΜΚΟ9 ( πράσινο βέλος) , κάτι που είχε να συμβεί πριν από πολλούς – πολλούς μήνες. 
Ο επόμενος μεγάλος και καθοριστικός άθλος για τον δείκτη στο μηνιαίο γράφημα, είναι η υπέρβαση της κεντρικής λωρίδας των Β.Β. που συμπίπτει με τον εκθ.ΜΚΟ9-10Η ( μαύρο βέλος). Από την υπέρβασή των ή μη, θα κριθούν πολλά –πάρα πολλά - για την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Όπως και να έχει όμως , θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που θ’ απαιτήσει χρόνο και χρήμα.


Μία ακόμα ένδειξη πιθανής αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης είναι και η υπέρβαση των δύο ΜΚΟ200 ημ. Αρκεί να επιβεβαιωθούν  στην πρώτη αξιόλογη διόρθωση, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις το φίλτρο χρόνου των 3 ημερών δεν είναι ασφαλές. 
Οι προαναφερόμενοι ΜΚΟ200 ημ. αποτελούν και τις πλησιέστερες στηρίξεις. Ο μεν εκθετικός διέρχεται από τις 628 μον., ο δε απλός από τις 611μον. 
Η πλησιέστερη  αντίσταση εντοπίζεται στις 647-650μον. και η αμέσως επόμενη , εξαιρετικά ισχυρή , δεν είναι άλλη από τον στόχο μας των 666 μον. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT …
Η επιμονή σας να διατηρείτε μία θέση αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση σας έχει στοιχίσει πανάκριβα και πολύ φοβάμαι ότι το μαρτύριό σας δεν θα τελειώσει πριν από τις 666 μον., απ’ όπου είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα μία διόρθωση μέχρι τις 612-610 μον. 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG
Είσαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Διατηρείστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 610-605 μον. Όταν σταματήσει η «μουσική» , ούτε ένα λεπτό νωρίτερα,  ούτε ένα λεπτό αργότερα, φροντίστε να βρείτε «καρέκλα» να καθίσετε….Ένα τεράστιο μαύρο κερί με μεγάλη άνω σκιά, συνοδευόμενο από αφύσικα μεγάλο για την εποχή τζίρο ή ένα μικρό κερί ( doji) με αφύσικα μικρό τζίρο, ειδικά αν έχει προηγηθεί ανοδικό gap (abandoned baby pattern), θα πρέπει αν μη τι άλλο να σας προβληματίσουν. 
Το μέγεθος της διόρθωσης που ενδεχομένως ακολουθήσει την μετά ολοκλήρωση της αξιολόγησης εποχή, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τις αποφάσεις αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Μόνο όταν δημοσιοποιηθούν επίσημα , θα ριψοκινδυνεύσουμε  μία πρώτη εκτίμηση. 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας ..
Την αγάπη μας και πολλές ευχές στους εορτάζοντες ...
Να είσαστε όλοι καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου