Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Μουσικές καρέκλες ...( Βασ. Μαρκάκης )

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για ν’ αντιληφθεί κάποιος, γιατί προέχει η ανάσχεση της αιμορραγίας σε έναν πολυτραυματία.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις μακροοικονομίας για να κατανοήσει ότι, σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, προέχει η αναδιάρθρωση του χρέους του, ή έστω αυτή να λάβει χώρα ταυτόχρονα με την δημοσιονομική προσαρμογή.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει ιδιωτικές επενδύσεις και αυτές με την σειρά τους απαιτούν την εξασφάλιση που απορρέει από ένα ομαλά εξυπηρετούμενο δημόσιο χρέος. Καμία σοβαρή επένδυση –μικρή ή μεγάλη- δεν πρόκειται να γίνει σε ένα κράτος, όπου ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία. Εάν από την αρχή της κρίσης , είχε ληφθεί μέριμνα για την ριζική αναδιάρθρωσή του χρέους με διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής του , δεν θα είχαμε υποστεί τόσα δεινά. Η Ελληνική οικονομία θα είχε από καιρό ανακάμψει.
Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι η Γερμανική κυβέρνηση με τους δορυφόρους της, δεν φαίνεται διατεθειμένη για μία άμεση, ριζική και γενναιόδωρη λύση. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, σκοπεύουν μάλλον να την παραπέμψουν στις καλένδες, διαιωνίζοντας το πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας. Το μοναδικό ελαφρυντικό που θα τους αναγνωρίσει ο ιστορικός του μέλλοντος είναι η αναξιοπιστία του αντισυμβαλλόμενου, δηλ. της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου. (Υπενθυμίζεται ότι η οργή των δανειστών μας ξέσπασε για πρώτη φορά και δικαιολογημένα, όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα δεν ήταν 6% όπως ισχυριζόταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά 14% !!!)
Παρά την αρνητικότατη αυτήν εξέλιξη και την εμφανή κόπωση,  ο Γεν. δείκτης κατάφερε να κλείσει και αυτήν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, χάρη κυρίως στον κεραυνοβόλο έρωτα της Morgan Stanley με το ΧΑΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα καρποφορήσει και δεν θ’ αποδειχθεί …πλατωνικός. Η έκθεσή της δικαιολογημένα εγείρει υποψίες, καθώς συνέπεσε  με την δημιουργία τοπικής κορυφής , πάνω σε κρίσιμη και καθοριστική αντίσταση.
Όπως όλα δείχνουν , στο Eurogroup στις 24/5, θα ολοκληρωθεί επιτέλους η περιβόητη αξιολόγηση , γεγονός που μέχρι τότε θα διατηρήσει αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον και μάλλον θ’ αποτρέψει βαθιές διορθώσεις του δείκτη. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει αν, και σε τι βαθμό έχει ήδη προεξοφληθεί στα παρόντα, ή λίγο υψηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου όλοι οι συμμετέχοντες θα διακατέχονται από το σύνδρομο των παικτών του παιδικού παιχνιδιού « Μουσικές καρέκλες», που ως γνωστόν επιβιώνει μόνο όποιος προλάβει να καθίσει σε κάποια καρέκλα, όταν σταματήσει η μουσική. Σημειωτέον ότι είναι κατά μία λιγότερες από τον αριθμό των παικτών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγωνία , τα επίπεδα της αδρεναλίνης και η μεταβλητότητα θα εκτιναχθούν στα ύψη.
Θα ριψοκινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι ο δείκτης μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα καταφέρει να καταγράψει και υψηλότερα των προσφάτως κατακτηθέντων, επίπεδα. Το πόσο υψηλότερα θα εξαρτηθεί από την γεφύρωση ή μη του χάσματος που χωρίζει την ΕΕ και το ΔΝΤ αναφορικά μα την αναδιάρθρωση του χρέους , από την αποσαφήνιση των μέτρων που θα ληφθούν για την επίλυσή του και τέλος από την πορεία των διεθνών αγορών. Όπως και να έχει , φαντάζει  εφικτός ο από δύο μηνών στόχος μας των 665 μον.
Θα ριψοκινδυνεύσουμε επίσης την εκτίμηση ότι, λίγο πριν, ή λίγο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενδέχεται να λάβει χώρα αξιόλογη διόρθωση, στα πλαίσια της ρήσης « αγόρασε στην φήμη, πούλησε στο γεγονός». Ο πειρασμός κατοχύρωσης των κερδών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν το 300% , θα είναι πολύ μεγάλος. Μία διόρθωση λοιπόν της τάξης του 33,33-38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 μον., θα είναι μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ανοδικό momentum. Στην συνέχεια ο δείκτης και μέχρι το τέλος του έτους,-αν και εφ’ όσον εξελιχθούν όλα ομαλά-  θα μπορούσε άνετα να κατακτήσει τα επίπεδα των 731 και 786 μον. Από την άλλη πάλι, είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί αναφορικά με τα σενάρια τετραψήφιου δείκτη. Πολύ φοβόμαστε ότι ίσως  χρειαστούν 2-3 χρόνια , κατά την διάρκεια των οποίων (πριν από την ανοδική εκτόνωση) θα σταθεροποιηθεί-συσσωρεύσει σε ένα σχετικά μικρό εύρος τιμών ( π.χ. 850-550 μον.) Κάτι ανάλογο είχε συμβεί την δεκαετία του ’90.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου, στις 8/2/16 , στις 420 μον., κατεγράφησαν τα ιστορικά χαμηλά του. Το χειρότερο σενάριο πλέον εξαντλείται στα επίπεδα των 500 , max.470 μον.( διόρθωση 66 και 78,6% του τρέχοντος ανοδικού, αντίστοιχα), αν και αμφιβάλουμε, αν ποτέ στο εξής ο δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 562-542 μον.

Η αισιοδοξία μας ότι η η Ελληνική κεφαλαιαγορά άλλαξε σελίδα πηγάζει και από το διαγραμματικό γεγονός ότι στο εβδομαδιαίο γράφημα του Γεν. δείκτη , δεσπόζει ένας ανάστροφος , σύνθετος σχηματισμός ΩΚΩ,  με δύο δεξιούς ώμους, του οποίου  η γραμμή του λαιμού επιβεβαιώθηκε με πλήρη επιτυχία ( κίτρινο βέλος) Ίσως δοκιμαστεί η αντοχή της και στο μέλλον, όμως αποτελεί αναμφίβολα πλέον την μεθόριο που χωρίζει την bull market εποχή, από την εποχή της μεγάλης ταλαιπωρίας. Ως εκ τούτου, αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο stop loss για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Το αμέσως επόμενο εντοπίζεται στον εκθ. ΜA9-10L , ο οποίος σήμερα διέρχεται από τις 565 μον. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα αυτών ,η τάση θα είναι ανοδική και οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα. 
Ο προαναφερόμενος σχηματισμός είναι εμφανέστατος και στο ημερήσιο γράφημα , με την μόνη διαφορά ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ως στήριξη η γραμμή του λαιμού. Αναμέναμε να συμβεί την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή αναμέναμε τον δείκτη να διορθώσει έως τα επίπεδα της τοπικής κορυφής των 610-605 μον. απ’ όπου συμπτωματικά διέρχεται και η προαναφερόμενη γραμμή, αλλά προσώρας διαψευστήκαμε. Ίσως συμβεί κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας. 
Επιβεβαιώθηκε όμως η άποψή μας ότι είναι απίθανη η υπέρβαση των 631 μον. με την πρώτη προσπάθεια και ότι «…το ιδανικό (και πιθανότερο) σενάριο θα ήταν να συσσωρεύσει μερικές συνεδριάσεις εντός της ζώνης 631-612 μον.» όπερ και συνέβη. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ 

ΠΡΟΣ ΤΟΥ SHORT 
Η λήψη αντίθετης θέσης προς την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε όσους διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά και κυρίως την πολυτέλεια ( και διαστροφή), να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την συνεδρίαση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση , ισοδυναμεί με εγκληματική (κατά του χαρτοφυλακίου τους) ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης δεν υπερβαίνει ενδοσυνεδριακά τις 633 μον.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω μονότονα ότι στον κόσμο των παραγώγων, υπάρχει μόνο η βραχυπρόθεσμη τάση και όσοι την παραβιάζουν δεν τους κρατούν αιχμαλώτους , τους εκτελούν…

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG
Είσαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 610-605 μον. η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση της ανερχόμενης γραμμής τάσης S1 (600 μον.) και του εκθ.ΜΚΟ30 ημ. (590 μον.- μωβ γραμμή) Σε αυτήν την περίπτωση,  οι βραχυπρόθεσμοι ίσως πρέπει να την αποχαιρετίσουν, καθώς ενδέχεται ( αν και δεν είναι το πιθανότερο σενάριο) η στήριξη των 570 μον. να μην αντέξει περισσότερο από 2-3 συνεδριάσεις και ο δείκτης να κινηθεί ακόμα και προς τις 542 μον. 
Σε όσους δεν έχουν καμία θέση και επιθυμούν ν’ αποκτήσουν, θα προτείναμε long θέσεις στην ζώνη που εκτείνεται από τον απλό ΜΚΟ200 ημ. (614 μον. ) μέχρι και τον εκθ. ΜΚΟ30 ημ. , ( 590 μον.) θέτοντας ως stop loss 1-2 κλεισίματα χαμηλότερα του τελευταίου. 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας . 
Ευχόμαστε καλή τύχη και στα δύο στρατόπεδα ….(αν και θα την χρειαστούν μάλλον οι short …)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου