Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Γεν. δείκτης : Πληθαίνουν οι ενδείξεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης.

"...ή τη Μ. Πέμπτη ό ν τ ω ς οι δανειστές δίνουν σε κυβέρνηση/Τσίπρα μία "ημιτελή αξιολόγηση" ή το "τραβάνε" μετά τις 22 Ιουνίου (δημοψήφισμα για Brexit).Βλέπω "περίεργες" κινήσεις από ομάδες "κρούσης" κ.λ.π "πρόθυμων", είναι ξεκάθαρο πως ο συστημικός/κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές (θέλει συνέχιση της νομής της εξουσίας) σε αντίθεση με τους "εκτός παιδιάς", που φαίνεται να θέλουν να το πάνε στα άκρα. Δείτε τι γίνεται με τα ΜΜΕ, με την απεργία της ΠΟΕΣΥ...την άκρατη του "τάφου" σιωπή σε αυτή την συγκυρία. Ειδικά τώρα...δεν ξέρω αλλά αισθάνομαι πως ΔΕΝ βλέπω το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας και ΔΕΝ καταλαβαίνω τι παίζεται...." Μ.Γ. 

Στις αρχές του έτους αναφέραμε ότι : « Μετά την απώλεια των 666 μον., μόνο μία στήριξη υπάρχει , εκείνη των 471 μον. και μόνο ένα θαύμα μπορεί να αποτρέψει την προσέγγισή της. Θα ριψοκινδυνεύσουμε μάλιστα την εκτίμηση ότι και τα δύο προαναφερθέντα επίπεδα των 471 αλλά και των 666 μον., θα τα δοκιμάσει ο δείκτης κατά τους επόμενους μήνες….» 
Το πρώτο σκέλος του «χρησμού», δηλ. η δοκιμασία των 471 μον., επαληθεύτηκε και με το παραπάνω και όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου, μάλλον θα επαληθευτεί και το δεύτερο σκέλος , δηλ. η νέα δοκιμασία  των 666 μον., ως εξαιρετικά κρίσιμη αντίσταση αυτήν την φορά. 

Το πόσο κρίσιμη είναι μπορείτε να το διαπιστώσετε στο παραπάνω γράφημα του γεν. δείκτη το έτος 2010 , όπου μετά από μία ψευδή διάσπαση των χαμηλών του 2009 , ξαναδοκίμασε ανεπιτυχώς, στα πλαίσια του retest, το επίπεδο 78,6% του προηγηθέντος ανοδικού.

Οι 666 μον. ( για την ακρίβεια οι 665) είναι κρίσιμες και για έναν ακόμα λόγο. Από εκεί διέρχεται και το επίπεδο 78,6% του πτωτικού κύματος από τις 731 στις 420 μον. , γεγονός που το καθιστά αφ’ ενός μεν απροσπέλαστο με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση και αφ’ ετέρου πιθανό πέρας της ανόδου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά την εβδομάδα που πέρασε έλαβαν χώρα εξαιρετικά σημαντικές τεχνικές εξελίξεις , που προστέθηκαν στην φαρέτρα των επιχειρημάτων όσων ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης. Μετά την υπέρβαση του άνω τοιχώματος (R) του πτωτικού καναλιού μέσα στο οποίο κινείτο από τις 24/2/15 και αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρο μάχη στον πόλεμο για την αναστροφή της, ακολούθησε μία ακόμα…Η ανοδική λύση του σχηματισμού σημαίας , τα όρια του οποίου ( S2 και S3 ) αποτελούν πλέον κρίσιμες στηρίξεις , ειδικά εκείνη της S2. Αναμφίβολα είναι ένα αξιόπιστο stop για τους μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Αν και είναι νωρίς να προδικάσουμε το κλείσιμο του μήνα, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ο RSI έτμησε για πρώτη φορά από το 2014 τον εκθ.ΜΚΟ 9 ( πράσινο βέλος) και ότι ο δείκτης μετά από πολλούς-πολλούς  μήνες, απειλεί με αξιώσεις τον εκθ.ΜΚΟ 3 υψηλών ( κίτρινο βέλος) . Αποτελούν και τα δύο αυτά γεγονότα, σαφέστατες ενδείξεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης. Όμως για να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μας δώσει ένα τουλάχιστον μηνιαίο κλείσιμο υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας( μαύρο βέλος) , αν και ο κίνδυνος νέων χαμηλών θα απομακρυνθεί,  μόνο με την υπέρβαση και των 731 μον.
....................................................
Για την νέα εβδομάδα αναμένουμε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Αν επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς ( και της κυβέρνησης ) περί έκτακτου Εurogroup την Μ.Πέμπτη με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε θα έχουμε πρόωρη Ανάσταση για τους long και πρόωρη σταύρωση για τους short. Σε αυτήν την περίπτωση οι πλησιέστερες ισχυρές αντιστάσεις των 612 (61,8%) , 623 ( s.MA 200) και 631 μον.,  δεν θα μπορέσουν ν’ ανακόψουν τους αγοραστές. Αν το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα, ο δείκτης μάλλον θα τερματίσει την ανοδική του κίνηση στις 665 μον.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν διαφανεί ότι το Εurogroup αναβάλλεται για μετά το Πάσχα , τότε θα δοθεί η ευκαιρία στον δείκτη να δοκιμάσει στα πλαίσια του retest τα άνω όρια του διασπασθέντος σχηματισμού , δηλ. τουλάχιστον την S3. Είναι εξαιρετικά πιθανό να δοκιμαστεί και η ευρύτερη περιοχή των 580 μον., καθώς η πενθήμερη αργία θα βάλει πολλούς στον πειρασμό να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους νωρίτερα. Πάντως επίπεδα χαμηλότερα των 575 -567 μον. προσώρας δεν αναμένονται , παρά μόνο εάν και εφ’ όσον διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, σενάριο μάλλον απίθανο. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ…
Προς τους short …
Εύχομαι και ελπίζω τα «δίδακτρα» που πληρώσατε διατηρώντας μία θέση αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση, να μετουσιωθούν σε γνώση και εμπειρία. Στον κόσμο των παραγώγων υπάρχει μία και μοναδική τάση , η βραχυπρόθεσμη. Είναι σαφέστατα ανοδική από τις 26/2/16 …
Προς τους long…
Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των  575 -567 μον., δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση της S2 !!! Κατοχυρώστε σταδιακά τα κέρδη σας κατά την προσέγγιση των ισχυρών αντιστάσεων που αναφέρονται στο γράφημα. 

Καλή τύχη σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκετε. Ειδικά στους short , θα χρειαστεί….
Βασίλης Μαρκάκης ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου