Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ενδείξεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης…( Βασ. Μαρκάκης)

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμείς οι λίγοι αισιόδοξοι για την πορεία του ΧΑΑ, αντιμετωπιστήκαμε τουλάχιστον ως γραφικοί. Μας έγιναν συστάσεις ν’ ασπαστούμε τον ρεαλισμό και να δούμε την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, χωρίς συναισθηματισμούς και εξιδανικεύσεις…
Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης δεν έχει ακόμα και τώρα κατανοήσει τι είναι εκείνο που ωθεί τις τραπεζικές μετοχές σε τριπλασιασμό της τιμής των, όταν μάλιστα επίκειται νέα φοροκαταιγίδα σε μία κοινωνία που έχει στερέψει εντελώς η φοροδοτική της ικανότητα, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θ’ αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Η απάντηση είναι απλή …
Η Ελληνική αγορά δεν προεξοφλεί τις προοπτικές της οικονομίας - ήταν και παραμένουν ζοφερές – αλλά το γεγονός ότι διαφαίνεται πως θ’ αποφευχθεί ο μεγάλος εφιάλτης της , η έξοδος από την ευρωζώνη.  
Ο γεν. δείκτης καταβαραθρώθηκε τον Φεβρουάριο στις 420 μον. υπό τον κίνδυνο,  αφ’ ενός μεν της εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σέγκεν , που θ’ αποτελούσε προπομπό της εξόδου της και από την ευρωζώνη και αφ’ ετέρου υπό τον φόβο της επανάληψης των τραγικών γεγονότων του περυσινού καλοκαιριού, κατά τις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Από την στιγμή που όπως όλα δείχνουν δεν θα επαληθευτούν τα απαισιόδοξα σενάρια, ο γεν. δείκτης έχει κάθε λόγο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος στα πλαίσια ενός “Relief Rally”. 
Στις προσδοκίες επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης , ήρθε να προστεθεί και το μεγάλο δώρο του κεντρικού τραπεζίτη προς τις τράπεζες , που αν μη τι άλλο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ευόδωσης των διαπραγματεύσεων , την στιγμή μάλιστα που δείκτες και μετοχές είχαν αρχίσει να παίρνουν επικίνδυνη κλίση…
Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των κεκτημένων από πλευράς γεν. δείκτη διαδραμάτισε και η βελτίωση του κλίματος στις Ευρωπαϊκές αγορές. Ο σχηματισμός των τελευταίων εβδομάδων στο γράφημα του Γερμανικού δείκτη , αφήνει αμυδρές ελπίδες ότι ολοκληρώθηκε η πτωτική διόρθωση από τα υψηλά των 12.390 μον. Βάζουμε στοίχημα ότι μέχρι και το κρίσιμο Βρετανικό δημοψήφισμα αποκλείεται να αφεθεί στην τύχη του…Οι κεφαλαιαγορές πλέον δεν καταγράφουν απλά τις διακυμάνσεις της ψυχολογίας των μαζών, αλλά αποτελούν ένα από τα πολλά εργαλεία χειραγώγησή της. 
Τέλος, θα ήταν παράληψή μας να μην συμπεριλάβουμε στους λόγους που έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία , τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου καταγράφεται σαφέστατο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  δεν αποτελεί πλέον απειλή για την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά μάλλον ευχή….
Εκτός από την βελτίωση της ψυχολογίας, κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα και ένα σημαντικότατο τεχνικό γεγονός. Για πρώτη φορά και μετά από πολυάριθμες προσπάθειες ενός έτους , ο γεν. δείκτης έκλεισε υψηλότερα του άνω τοιχώματος του πτωτικού καναλιού μέσα στο οποίο κινείτο από τις 24/2/15 (πράσινο βέλος). Επίσης, υπερέβη εκ νέου τον τοπικό βυθό της 24/8/15 , που διέρχεται από τις 568 μον. Πρόκειται για την πρώτη νικηφόρο μάχη στον πόλεμο για την αναστροφή της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, αρκεί η υπέρβαση των προαναφερθέντων αντιστάσεων να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη. Αρκεί στην πρώτη διόρθωση , - όποτε και αν αυτή προκύψει-να επιβεβαιωθούν πλέον ως στηρίξεις.
Για να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης – και όχι απλές ενδείξεις- θα πρέπει ο RSI στο μηνιαίο γράφημα να τμήσει τον εκθ.ΜΚΟ10 ….
……..όπως επίσης ο δείκτης θα πρέπει να διασπάσει διαδοχικά ( με μηνιαία κλεισίματα) τον εκθ. ΜΚΟ3 ( 585 μον. -κόκκινη γραμμή) , τον εκθ.ΜΚΟ9-10 ( μαύρη –κόκκινη γραμμή) και τέλος την μεσαία λωρίδα των B.B. ( κίτρινο βέλος). 
Προς το παρόν , ο δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίσταση της διπλής κορυφής των 580-585 μον. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι για την υπέρβασή της δεν αρκούν οι προσδοκίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ότι θα απαιτηθούν απτές ενδείξεις , αν όχι αποδείξεις. Το πιθανότερο σενάριο πριν από την υπέρβασή της είναι να προηγηθεί συσσώρευση ολίγων ημερών, σε ένα μικρό εύρος τιμών (π.χ. 580-560 μον.) και στην συνέχεια ο δείκτης να κινηθεί ανοδικά προς τις 610-630 μον. 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ …
Προς τους short …
Η θέσης σας είναι αντίθετη με την βραχυπρόθεσμη τάση γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Θα αυξηθούν υπέρμετρα σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 585-590 μον. 
Προς τους long.
Διατηρήστε την θέση σας με στόχο τις 610-630 μον. Για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της ανερχόμενης γραμμής τάσης S1 ,δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση της S2. 
Εύχομαι και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα καλή τύχη. Σε όσους κερδίσουν, να κερδίσουν πολλά και σε όσους χάσουν, να χάσουν λίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου