Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Ας γίνει πάλι σκέψη του Keynes οδηγός.....( ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ )

Η ιστορική επιστολή του Keynes προς τον Πρόεδρο Ρούζβελτ στις 31/12/1933, με την οποία τον προτρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για άμεση διενέργεια κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα έργα υποδομών (π.χ. σιδηροδρομικά δίκτυα). Άνοιξε έτσι στη συνέχεια η οδός των ενεργών παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία (New Deal Policies).
Σήμερα, 82 χρόνια αργότερα και αφού συντελέστηκε ένας παγκόσμιος πόλεμος και μια μεταπολεμική αναπτυξιακή πορεία με πρωτόγνωρη κορύφωση της παγκοσμιοποίησης σήμερα, η Ευρώπη βιώνει συνθήκες αποπληθωρισμού και επαφίεται μόνο στην άσκηση δόσεων ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της νομισματικής πολιτικής (όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά) για να ξεπεράσει τον αποπληθωρισμό, διαδικασία που δεν επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Αντί να προχωρήσει σε ποικιλόμορφες δράσεις με έκδοση ομολόγων καθώς το χρήμα προσφέρεται στις φερέγγυες χώρες (όχι μόνο στη Γερμανία) δωρεάν ! Α large volume of loan-expenditures under government auspices, έλεγε χαρακτηριστικά προς τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ας γίνει πάλι σκέψη του Keynes οδηγός γι’ αυτούς που χαράζουν την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη και έχουν ακόμη σαν προτεραιότητά τους τη δημοσιονομική πειθαρχία και την μείωση των ελλειμμάτων. Σε μια περίοδο με γεωπολιτική αστάθεια επιπλέον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου