Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

FTSE25- Εβδομαδιαία ανασκόπηση. ...( Βασ. Μαρκάκης )

Η επικείμενη ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα διατηρήσει αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου , αν δεν μεσολαβήσουν δραματικές ανατροπές στην εγχώρια ή διεθνή σκηνή, μέχρι τότε δεν αναμένονται μεγάλες πτωτικές διορθώσεις. Τουλάχιστον , όχι τόσο μεγάλες που θα θέσουν σε κίνδυνο το ανοδικό momentum, δηλαδή , δύσκολα ο δείκτης θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 140 ή έστω των 134-5 μον. Από την άλλη πάλι, σε ένα τόσο εύθραυστο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον , - ακόμα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά και στην ώρα τους κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, είναι απίθανο να ευδοκιμήσουν υπεραισιόδοξα σενάρια. 

Επί σειρά μηνών ισχυριζόμασταν ότι η διαγώνιος γραμμή τάσης F.W.1 , θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαγραμματικές εξελίξεις. Πράγματι, ο δείκτης από την αρχή του χρόνου (!!!) , δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ερωτοτροπεί μαζί της , πότε από πάνω της και πότε από κάτω, έχοντας πλέον δοκιμάσει όλες τις στάσεις ….του Κάμα Σούτρα !!!
Η υπέρβασή της, θ’ αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό θετικό γεγονός όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι στην συνέχεια, να κατοχυρωθεί ως στήριξη.  Τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να εικάσουμε με σχετική ασφάλεια ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο παραπάνω γράφημα, στο παράδειγμα 3,  ο δείκτης μετά από μία πρόσκρουση σε μία ανάλογη διαγώνιο με την W.F.1, βρήκε στήριξη στην στήριξη του συστήματός μας ( μπλε- πράσινη γραμμή) – όπως δηλαδή περίπου συνέβη και στις μέρες μας – και στην συνέχεια την διέσπασε ανοδικά , όμως στην πτωτική διόρθωση που ακολούθησε δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω απ’ αυτήν,  με αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσει νέο χαμηλό. Οι πιθανότητες να επαναληφθεί το συγκεκριμένο pattern, είναι πολύ μεγάλες. Δηλαδή είναι εξαιρετικά πιθανό , αργά ή γρήγορα , ο δείκτης να καταφέρει να υπερβεί την  W.F.1 ακόμα και αν χρειαστεί να πάρει αρκετά μέτρα φόρα, ακόμα και αν χρειαστεί να δοκιμάσει πρώτα την στήριξη του 50% ( 134-5 μον.) , όπως συνέβη στα παραδείγματα 1,2 και 4. Θα θεωρήσουμε ότι το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις  107 μον. ολοκληρώθηκε στις 160 , μόνο αν και εφ’ όσον παραβιαστεί η προαναφερόμενη στήριξη των 134-5 μον. Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε – με το γνωστό πάθος που μας διακρίνει- ότι ο πτωτικός κύκλος τερμάτισε στις 11/2/16 ( όπως συνέβη στα παραδείγματα 1 και 2) χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτόματα ότι άρχισε ο ανοδικός. Κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί  συσσώρευση μεγάλης χρονικής διάρκειας ( πολλών μηνών, ίσως και ετών)  , σε ένα σχετικά μικρό εύρος τιμών.
Οι πιθανότητες να επαναληφθούν τα patterns των παραδειγμάτων 1 και 2 δεν είναι αμελητέες όμως , οι εξελίξεις στο προσφυγικό πρόβλημα και κυρίως ή αύξηση της συχνότητας των τρομοκρατικών κρουσμάτων στην καρδιά της Ευρώπης , δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.  Επ’ ευκαιρίας να επισημάνουμε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στην οικονομία το μέγεθος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, όσο έχει η συχνότητα αυτών. Η μεγάλη συχνότητα είναι εκείνη που διατηρεί άσβηστο τον φόβο, με άμεση επίπτωση στην κατανάλωση. Αν δεν περιοριστεί, θ’ αποτελέσει την χαριστική βολή στην παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία.  Οι χειραγωγοί  των αγορών, αναφέρομαι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έσπευσαν κατά την συνεδρίαση της αποφράδας ημέρας να τις καθησυχάσουν απορροφώντας την προσφορά , όπως συνήθως κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις, όμως δεν θα μπορέσουν να πράξουν τίποτα απολύτως, καθώς έχουν από καιρό εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα τους ,όταν θ’ αρχίσουν ν’ αποτυπώνονται τ’ αποτελέσματα των επαναλαμβανόμενων τρομοκρατικών, στους ισολογισμούς εταιρειών όπως π.χ. των αεροπορικών κ.α.
Η σημασία υπέρβασης ή μη, των 162 μον. με ένα τουλάχιστο μηνιαίο κλείσιμο, είναι εμφανέστατη στο αντίστοιχο γράφημα. 
Κατά την εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης δοκίμασε επιτυχώς την στήριξη του εκθ.ΜΚΟ30 ημ. διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική. Στην συνέχεια αποπειράθηκε να υπερβεί την αντίσταση του συστήματός μας , γεγονός που θα ανανέωνε το αγοραστικό σήμα της 26/2. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του, θα πρέπει άμεσα να ανακαταλάβει τα υψώματα της κορυφής της 1/2/16 , δηλ. τις 155,5 μον. Διαφορετικά ο κίνδυνος δημιουργίας του δεξιού ώμου ενός εν δυνάμει ΩΚΩ ( και όχι σημαίας) θα είναι μεγάλος. Σημειωτέον ότι αρκετές φορές σχηματίζεται στο 66% της απόστασης της κεφαλής από την γραμμή του λαιμού και σπανιότερα ισοϋψώς του αριστερού , δηλ. στις 157 μον. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ…
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG …
Ο στόχος των 164 μον. παραμένει απόλυτα εφικτός. Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα του εκθ.ΜΚΟ30 ημ. που διέρχεται από τις 147 μον. ή έστω του τοπικού βυθού των 145 μον. Η θέση σας θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση των 140 μον. ή ακόμα χειρότερα των 134-5 μον. 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT …
Η θέση σας είναι αντίθετη προς την βραχυπρόθεσμη τάση , αλλά δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα για όσο διάστημα ο δείκτης δεν κλείνει υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας ( μαύρη – κόκκινη γραμμή). Θα κινδυνεύσει σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 155-7 μον. ή ακόμα χειρότερα της τοπικής κορυφής των 160 μον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου