Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

FTSE25 : Αν μη τι άλλο, αποκλείεται να πλήξουμε….( Βασ. Μαρκάκης)

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εξακολούθησε να σκαρφαλώνει  πάνω στις προσδοκίες επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, μοιράζοντας απλόχερα τα κέρδη του στους λίγους τολμηρούς. Καταλυτικά επέδρασε και η απομάκρυνση του κινδύνου αποπομπής της χώρας μας από την ζώνη Σένγκεν. Ας μη ξεχνάμε ότι ήταν η βασική αιτία καταβαράθρωσης του δείκτη στις 107 μον. 
Όπως όλα δείχνουν, αμείωτο θα παραμείνει το ενδιαφέρον των αγοραστών ( αλλά και των πωλητών) κατά την διάρκεια και της νέας εβδομάδας. Στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία άφιξης των θεσμών , γεγονός που θα σηματοδοτήσει με την σειρά του, την έναρξη (επιτέλους) της περιβόητης αξιολόγησης, που ως γνωστόν αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη (επιτέλους) των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Την ίδια ημέρα, θα λάβει χώρα μία ακόμα κρίσιμη σύνοδος κορυφής όπου (ελπίζουμε ότι), θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το προσφυγικό.
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του δείκτη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα διαδραματίσουν επίσης, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και την Παρασκευή  η επαναξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον  οίκο Fitch.  Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το rebalancing στις 18 Μαρτίου, εξ’ αιτίας της υποβάθμισης από τον οίκο FTSE. Αν μη τι άλλο λοιπόν, αποκλείεται να πλήξουμε….
Και ενώ για την αναρρίχηση ενός δείκτη μέχρι τις πλησιέστερες ισχυρές αντιστάσεις του αρκούν οι προσδοκίες,  για την υπέρβασή των απαιτείται η επαλήθευσή των. …Όπως παρατηρούμε στο γράφημα, ο δείκτης προσέγγισε την διακεκαυμένη ζώνη αντιστάσεων που εκτείνεται από τις 153 έως και τις 165 μον. Η υπέρβαση του επιπέδου στο οποίο συγκλίνει η κατερχόμενη γραμμή τάσης R και η διαγώνιος W.F.1 φαντάζει μάλλον απίθανη με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί είτε αξιόλογη διόρθωση, είτε θετική εξέλιξη στα εθνικά μας ζητήματα.
Όσο αφορά το ημερήσιο γράφημα, οι πλησιέστερες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 153 και 155 μον., ενώ η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται πέριξ των 141 μον. απ’ όπου διέρχεται η ανερχόμενη γραμμή τάσης s και ο εκθ.ΜΚΟ30 ημ. Είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστεί κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας , ειδικά αν δεν βγεί λευκός καπνός στο Eurogroup της Δευτέρας. 
Αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα, είναι εμφανέστατη η κρισιμότητα της κατερχόμενης γραμμής τάσης R όπως επίσης και των τοπικών βυθών των 161,85 και 168 μον. ( χαμηλά έτους 2012). 
Ο στόχος μας των 153 μον.( βλ. «Πόσες μονάδες αξίζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ? »)  επιτεύχθηκε με χειρουργική ακρίβεια…..
…..και επειδή «τρώγοντας ,…. ανοίγει η όρεξη», θα θέσουμε ως επόμενο στόχο μας τις 164 μον. Οι ελπίδες  επίτευξής  του θα παραμείνουν βάσιμες για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 142 μον. ή έστω των 136. Θα «σβήσουν» σε ενδεχόμενη παραβίαση του ανοδικού gap των 129 μον.  
Σύμφωνα με την ως τώρα πορεία του δείκτη, τα αισιόδοξα σενάρια δεν τερματίζουν στις 164 μον. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς δραματικές ανατροπές στην εγχώρια ή διεθνή σκηνή, ο δείκτης θα μπορούσε μέχρι το καλοκαίρι ν’ αναρριχηθεί ακόμα και μέχρι τις 181 μον. 

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους.
Προς τους LONG
Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της ανερχόμενης γραμμής τάσης s, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης 136-134 μον. ή ακόμα χειρότερα , σε παραβίαση της στήριξης που παρέχει το ανοδικό gap των 129 μον. Είναι εμφανέστατο αλλά να επισημάνουμε ότι το τελευταίο προπύργιό σας εντοπίζεται στις 125 μον.  Ενδεχόμενη παραβίασή του θ’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες ακόμα και προς νέα ιστορικά χαμηλά. 
Προς τους short 
Αν και η θέση σας είναι αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση, με ότι αυτό συνεπάγεται , διατηρήστε την για όσο διάστημα ο δείκτης δεν μας δίνει κλεισίματα υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 155,5 μον. προσδοκώντας μία διόρθωση μέχρι τις 140 ίσως και τις 136-4 μον. 

Υ.Γ1: Επέλεξα ν’ αναφέρω μόνο τα αισιόδοξα σενάρια καθώς αρνούμαι να συμβάλω στην τρομολαγνία. ….
Υ.Γ2 : Η μικρή Ελλάδα για ακόμα μία φορά παραδίδει μαθήματα πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Σε αυτούς τους Έλληνες εθελοντές που δίνουν την μάχη στην Ειδομένη, στην Λέσβο, στην Κω, στον Πειραιά κ.α., θ’ αφιερώσω ετούτη την ανάρτηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου