Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Της αναδιαρθρώσεως το σιδηρούν κιγκλίδωμα …( Κ. Ζουράρις* ).

Από τις αρχές Φεβρουαρίου , με τον δείκτη να προσεγγίζει τις 100 μον., επαναλαμβάναμε μονότονα και κουραστικά, σε κάθε μα κάθε εβδομαδιαία ανασκόπηση ότι,… « Η F.W.1 θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαγραμματικές εξελίξεις. Είναι απλά ζήτημα  χρόνου η νέα δοκιμασία της , ως ισχυρή αντίσταση αυτήν την φορά…» και συμπληρώναμε ….« φαντάζει απίθανη  η υπέρβαση της με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση….»

Για να υπερασπιστούμε την μειοψηφούσα εκείνον τον καιρό και αιρετική άποψή μας επικαλεστήκαμε τα στατιστικά και την μέχρι τότε πορεία του δείκτη.. Στο σχόλιο με τίτλο « Ψυχραιμία παιδιά !!!» αναφέραμε : « ….σε όλη την διάρκεια της πτώσης, όσες μα όσες φορές και αν διασπάστηκε πτωτικά ένας τοπικός βυθός , αργά ή γρήγορα, ακολούθησε η δοκιμασία του ως αντίσταση ( retest ). Όσο, μα όσο και αν υποχωρήσει λοιπόν ο δείκτης , τα επίπεδα των 161-165 μον. θα δοκιμαστούν ξανά, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες  Όσοι λοιπόν αγόρασαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν σύμμαχο τους τον χρόνο και τα στατιστικά. Αρκεί να επιδείξουν ψυχραιμία και να οπλιστούν με υπομονή…»
Θα παραμείνουμε στο εβδομαδιαίο γράφημα καθώς μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες. Ένας από τους πολλούς τεχνικούς λόγους που ανέκρουσε πρύμναν ο δείκτης πέριξ των 160 μον. ήταν και επειδή από εκεί διέρχεται η αντίσταση του συστήματός μας ( μαύρη –κόκκινη γραμμή ). Σύμφωνα με αυτό, για την αναστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης απαιτείται η πτωτική διόρθωση που λαμβάνει χώρα να μην επεκταθεί χαμηλότερα της στήριξης του συστήματός μας που διέρχεται από τις 144 μον. ( μπλε- πράσινη γραμμή) και στην συνέχεια ο δείκτης να υπερβεί με ένα τουλάχιστον εβδομαδιαίο κλείσιμο, την προαναφερόμενη αντίσταση ,……..
............. όπως συνέβη κατά την έναρξη του μεγάλου ανοδικού κύματος το έτος 2012, που έφερε τον δείκτη από τις 168 μον. στις 445.
Σε αυτήν την περίπτωση , κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου ο δείκτης σε βάθος χρόνου, θα κινηθεί προς τις 185-186 μον. , ίσως και προς τις 236 μον. ( 23,6% και 38,2% του πτωτικού από τις 445 στις 107 μον, αντίστοιχα )
Η σημασία υπέρβασης ή μη, της ευρύτερης περιοχής των 160 μον. , είναι εμφανέστατη και στο μηνιαίο γράφημα. Ένα κλείσιμο υψηλότερα των 162 μον., είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει την αναστροφή της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, αλλά μέχρι τότε ο κίνδυνος καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών θα παραμείνει υψηλός. 
Όσο αφορά το ημερήσιο γράφημα, η υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα της τοπικής κορυφής των 155 μον. ( που είδε και έπαθε να κατακτήσει) και της ανερχόμενης γραμμής τάσης S, όπως επίσης και η τμήση του εκθ.ΜΚΟ 9 ημ. από τον RSΙ, αποτελούν  αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη και αξιόπιστο σήμα εξόδου για τους βιαστικούς…
Ο δείκτης έκλεισε σχεδόν πάνω στην πρώτη σημαντική στήριξη των 150 μον., γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την άμεση αναπήδηση του, από τις πρώτες ώρες συνεδρίασης της νέας εβδομάδας. Όμως αν επαληθευτούν τα δημοσιεύματα που θέλουν την αναχώρηση των θεσμών χωρίς επίτευξη συμφωνίας – τελευταία ευκαιρία στην συνάντηση της Κυριακής - πολύ φοβάμαι ότι η πτωτική πορεία του δείκτη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη σημαντική στήριξη των 147-148 μον. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, η βραχυπρόθεσμη τάση, αν και έχει χαθεί η ορμή της, θα παραμείνει ανοδική . Θα κινδυνεύσει σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των εξαιρετικά κρίσιμων στηρίξεων που διέρχονται από τις 140 και ειδικά εκείνης των 135-134 μον.
Όσο αφορά την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας αν και θυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ , σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς αποφεύχθηκαν προς το παρόν τα χειρότερα…
Παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία του δείκτη  αλλά δεν έχουμε αυταπάτες….Ο δρόμος θα είναι δύσβατος και κακοτράχαλος. Γεμάτος παγίδες αλλά και ευκαιρίες …Σας ευχόμαστε να αδράξετε τις ευκαιρίες και να αποφύγετε τις παγίδες. Να είσαστε όλοι καλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου