Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Είναι αξιόπιστη η πρόβλεψη τιμών μετοχών ; Μέρος 2ον ( Παναγιώτης Τσονόπουλος )

Ευχαριστώ τον κ. Παπαβασιλείου για την απάντηση στο άρθρο και τον κ. Μαρκάκη για τις δημοσιεύσεις. Λόγω ελλείψεως χρόνου θα είμαι σύντομος και ελπίζω στο μέλλον να βρω χρόνο να γράψω αναλυτικότερα. Θα επισημάνω μερικά σημεία από το άρθρο που έγραψα:

1)      Από όσο γνωρίζω βασική αρχή της τεχνικής αναλύσεως είναι ότι η αγοραία τιμή αντανακλά όλη τη διαθέσιμη πληροφορία. Λογικό συμπέρασμα είναι ότι αφού όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες ενσωματώνονται την τιμή, ώσπου να εμφανιστούν νέες πληροφορίες η τιμή θα (πρέπει να) πραγματοποιεί  κινήσεις γύρω από την ορθή τιμή. Εαν γίνει αποδεκτό ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες ενσωματώνονται στην τιμή, τότε προκύπτει λογικά ότι το γράφημα δεν έχει καμία προβλεπτική ικανότητα και η τεχνική ανάλυση είναι άχρηστη. Δηλαδή όπως έγραψα, η ανωτέρω υπόθεση δεν μπορεί να εξηγήσει τα μεταβολές των τιμών και περιέχει λογική αντίφαση.
Το ότι μαθηματικοί προσπαθούν να κατασκευάσουν αλγόριθμους με την ελπίδα να αποδειχτούν κερδοφόροι δεν είναι απόδειξη. Απόδειξη θα ήταν αν το είχαν καταφέρει.
2) Αναφέρω ότι ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι οι τιμές δεν είναι πάντα ανεξάρτητες μεταξύ τους και οι αλλαγές στις τιμές συμβαίνουν συχνότερα από όσο προβλέπεται από την κανονική κατανομή και δείχνουν επίσης ότι οι τιμές επηρεάζονται από τις τιμές στο παρελθόν. (Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οικονομετρικά μοντέλα που θα μπορούσαν (όχι πάντα) να προβλέψουν σε κάποιο βαθμό υπό προϋποθέσεις τις μελλοντικές τιμές).  Όμως, με τη χρήση γεννητριών ψευδοτυχαίων αριθμών  μπορούν να κατασκευαστούν διαγράμματα ταυτόσημα με αυτά των μετοχών κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον κατά περιόδους οι αγορές κινούνται τυχαίως.
3) Δεν έχω μελετήσει τους συγγραφείς όπως οι  Lo,  Edgar Peters αλλά η αμφιβάλλω αν μπορεί να θεμελιωθεί επιστημονικά η προβλεπτική ισχύς σχηματισμών ιαπωνικών κεριών ή άλλων σχηματισμών. Από όσα ξέρω η προβλεπτική ισχύς θα στηρίζεται στην εμπειρική παρατήρηση του στυλ σε χ παρατηρήσεις του παρελθόντος όταν το υψηλό ημέρας ήταν κοντά στο άνοιγμα και το κλείσιμο κοντά στο χαμηλό, στην πλειοψηφία των παρατηρήσεων στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει πτώση. Αυτό όμως είναι μία εμπειρική διαπίστωση που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα παρατηρηθεί και στο μέλλον.   Παρατήρησα Το διάγραμμα του Marechal το οποίο όντως φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στην πραγματικό για την περίοδο 1933-1936, αλλά διαφέρει αρκετά για τη μεταγενέστερη περίοδο 1936-1948. Πάντως όπως ανέφερα στο άρθρο …το ότι μπορεί να εμφανιστεί ένα σήμα και μερικές φορές να εμφανιστεί η κίνηση που προβλέπουμε δεν σημαίνει ότι υπάρχει κατ’ ανάγκη αιτιώδης σχέση.  Μεταξύ δύο μεταβλητών μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σχέση χωρίς να υπάρχει ή το αντίθετο (να υπάρχει και να την παραβλέψουμε). Η ύπαρξη επιτυχών προβλέψεων είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής για να θεμελιωθεί ότι υπάρχει προβλεπτική ικανότητα. Καταρχήν, αν δεν έχουμε επαρκή αριθμό παρατηρήσεων, είναι εσφαλμένο να εξάγονται γενικεύσεις για τον πληθυσμό με μικρά δείγματα. Πέρα από αυτό, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίξουμε ότι η παρατηρούμενη απόδοση του παρελθόντος για ένα δείκτη τεχνικής ανάλυσης είναι αξιόπιστη εκτίμηση της μελλοντικής του απόδοσης και ότι ο κανόνας με την καλύτερα παρατηρούμενη απόδοση στο παρελθόν θα είναι ο καλύτερος και στο μέλλον, επειδή η επιτυχία μπορεί να οφείλεται στην τύχη (και να μην επαναληφθεί στο μέλλον) ή απλά στο ότι σε ανοδικό χρηματιστήριο σχεδόν όλοι κερδίζουν. Ακόμα και με εσφαλμένη μέθοδο, μπορούν να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα κατά διαστήματα.
4) Ακόμα και να κατασκευάζαμε οικονομετρικά μοντέλα με υψηλό βαθμό προβλεπτικής ικανότητος, αμφιβάλλω αν μπορούν να υπάρξουν κερδοφόρες συναλλαγές για λόγους που αναφέρω.
5) Θα κλείσω με μια απορία προς τους αγαπητούς φίλους: επενδυτές που χρησιμοποίησαν τη θεμελιώδη ανάλυση όπως πχ ο Μπάφετ, πέτυχαν εντυπωσιακές αποδόσεις. Για πόσους τεχνικούς αναλυτές θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε το ίδιο ή κάτι παρόμοιο? Εαν δεν υπάρχουν απαντιέται το ερώτημα του κ. Παπαβασιλείου για το αν υπήρξαν τεχνικοί αναλυτές που είχαν βρει τρόπο να κάνουν  προβλέψεις

Με εκτίμηση,
Τσονόπουλος Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου