Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Πόσο θα λάμψει τελικά ο Χρυσός? (TRADERS')

Ο Χρυσός προτίμησε στην πρόσφατη κίνησή του, όπως φαίνεται στο πρώτο διάγραμμα παρακάτω, την ανοδική διάσπαση των 1090$ και έφτασε έως τα 1115$, προτού ξεκινήσουν οι ρευστοποιήσεις. Από τότε επέστρεψε προς την καινούργια πράσινη ανοδική γραμμή. Τα 1095$ χρησιμεύουν πλέον ως αντίσταση, πειστική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική κατεύθυνση. Ταιριάζει και με την εποχιακή κυκλικότητα.


Οι Trademiner σύστησαν στις 4 Ιανουαρίου θέση Long με περίοδο διακράτησης έως τις 22 Μαρτίου. Στην μικρότερη εικόνα κάτω αριστερά βλέπετε το σημείο εισόδου στα 1065$. Το σημείο είναι στην πράσινη περιοχή, το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά ότι η εποχιακή κυκλικότητα είναι ένας καλός σύμβουλος. Εάν παρατηρήσουμε το μεγάλο διάγραμμα, θα έπρεπε πάνω από τα 1095$ να οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη έως τα 1200$, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται εδώ η μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή. Αυτή φαίνεται στο επόμενο εβδομαδιαίο διάγραμμα.


Η τάση παραμένει ανέπαφη. Στα 1132$ βρίσκεται και ο ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος είναι λίγο κάτω από την καφέ πτωτική γραμμή. Ο δείκτης Supertrend είναι ακόμα σε πώληση και μόνο μια άνοδος πάνω από τα 1163$ σε εβδομαδιαίο κλείσιμο μπορεί να αλλάξει την τάση. 


 Ο χρυσός κινείται με μικρές κινήσεις προς την κατεύθυνση των 1000$ και φαίνεται ότι τα μεταλλεία έχουν πάρει ξανά την θέση των πωλητών, όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα δεδομένα Commitment of Traders (CoT) στο τρίτο διάγραμμα παραπάνω.
Κατά την διάρκεια των ετών, οι εμπορικοί φορείς τους οποίους βλέπετε ως κόκκινες μπάρες στο κάτω μέρος του διαγράμματος, δεν είχαν πάρει θέσεις short. Δεν χρειαζόταν και πολύ για να πάρουν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια μια καθαρή θέση Long. Τότε θα βλέπαμε τις κόκκινες μπάρες πάνω από την γραμμή 0. Στο διάγραμμα είναι 4 ζώνες μαρκαρισμένες, οι οποίες δείχνουν παρόμοιες συνθήκες από το 2013. Κάθε φορά ανέβαινε κατά μέσο όρο 150-200 δολάρια. Ο χρυσός βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από τον ΚΜΟ 52 εβδομάδων, αλλά λείπει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Παρά την πτώση των τιμών των μετοχών, η ανοδική κίνηση του χρυσού εξακολουθεί να γίνεται με δυσκολία. Είναι τα μεταλλεία, τα οποία προσπαθούν απεγνωσμένα να αυξήσουν τα έσοδα για το προϊόν τους στην αγορά? Έτσι φαίνεται. Αυτό όμως πιέζει τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί: Η σημερινή πτώση, είναι μια δεύτερη ευκαιρία για είσοδο στον πυθμένα? Για αυτό θα στραφούμε σε ένα καινούργιο σύστημα  tradingΑυτό έδωσε σχεδόν τρεις μέρες μετά την διάσπαση των 1090$ ένα καινούργιο ανοδικό βέλος όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Δυστυχώς δεν προκύπτει πάντα αγοραστικό σήμα, και έτσι συμβαίνει και τώρα – πηγαίνει κατευθείαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Συνεπώς, ο χρυσός θα είναι υποψήφιος για αγορά μόνο εάν παρέλθει η αντίσταση στα 1114$ ανά ουγκιά. Παρεμπιπτόντως, εκεί βρίσκεται η γραμμή σήματος του δείκτη Parabolic SAR.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την ίδια συμπεριφορά από τον Αύγουστο. Στο υψηλό είχαμε αγοραστικό σήμα και στο χαμηλό σήμα πώλησης. Αυτή την στιγμή θα μπορούσα να φανταστώ, ότι επίκειται σύντομα ένα νέο αντίθετο σήμα προς τα κάτω. Ωστόσο, οι αγορές μετοχών μπορεί να μας χαλάσουν τα σχέδια. Ο βασιλιάς των μετάλλων βρίσκεται μεταξύ σημαντικών ζωνών όσον αφορά στα δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία βλέπετε στο επόμενο διάγραμμα. 


Στα 1080$ υπάρχουν μεγάλοι όγκοι στα Put, ενώ από τα 1100$ δημιουργείται μια ισχυρή ζώνη αντίστασης. Στις 26 Ιανουαρίου έχουμε την ημερομηνία λήξης τους. Μια διάσπαση 3-4 μέρες πριν από αυτή την ημερομηνία θα ήταν ένα σημαντικό σήμα. Όπως επισημάναμε, το κίτρινο μέταλλο βρίσκεται για δεύτερη φορά σε πλάγια φάση. Μόνο μια διάσπαση των 1114$ θα δώσει μια ευκαιρία για ανοδική κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τα δικαιώματα προαίρεσης πρέπει να δώσουμε προσοχή στα 1077$. Εάν παραβιαστεί αυτό το σημείο, τότε γρήγορα θα κινηθεί προς τα 1030$.
Τέλος, να δείξουμε τον δείκτη ARCA Goldbugs, ο οποίος δίνει τροφή για σκέψη. 


Εδώ δημιούργησε πρόσφατα μια νέα τάση προς τα κάτω. Δείτε το τελευταίο διάγραμμα. Οι επαγγελματίες τεχνικοί αναλυτές θα δουν εδώ ένα σχηματισμό Κεφάλι-Ώμοι, όπου παραβιάστηκε η γραμμή λαιμού ή αλλιώς γραμμή επιβεβαίωσης προς τα κάτω. Το διάγραμμα δείχνει τον πριν από λίγο καιρό εκτιμώμενο στόχο, ο οποίος βρίσκεται στις 82 μονάδες για αυτόν τον δείκτη. Λαμβάνοντας υπόψη τον σχηματισμό Κεφάλι-Ώμοι προκύπτει ως ελάχιστος στόχος οι 80 μονάδες. Λόγω των ισχυρών απωλειών στις μετοχές, το ΣΜΕ του Απριλίου έφθασε τα 1094$. Εάν όμως υπάρξει ανοδική διάσπαση, θα ήταν λάθος κατεύθυνση, διότι ο Χρυσός ακολουθεί σχεδόν πάντα τον δείκτη των μεταλλείων. 
Το σχόλιο αυτό έχει παραχωρηθεί από το περιοδικό TRADERS'  και μπορείτε να πραγματοποιήσετε ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή στο περιοδικό από το www.traders-mag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου