Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Θα στοιχημάτιζα ότι το Χ.Α.Α, θα έχει την καλύτερη επίδοση απ' όλες τις αγορές, αν...

Αν δεν φοβόμουν την κατάρα της Ελληνικής αγοράς ότι, θα χύσουμε για ακόμα μία φορά την καρδάρα με το γάλα , θα στοιχημάτιζα ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο στο τέλος του έτους θα έχει την καλύτερη επίδοση απ’ όλες τις αγορές του πλανήτη. Οι προοπτικές και οι δυνατότητες υπάρχουν. Εθελοτυφλούν όσοι δεν τις βλέπουν.
Αν δεν φοβόμουν την απροβλεψιμότητα της κυβέρνησης και την ανεπάρκεια της  αντιπολίτευσης, θα στοιχημάτιζα ότι ο γεν. δείκτης στο τέλος του έτους θα φλέρταρε με τετραψήφιο νούμερο…
Αν δεν φοβόμουν την μία μετά την άλλη ανάφλεξη των γεωπολιτικών εστιών, θα ήμουν βέβαιος ότι θα ζούσαμε μία καυτή χρηματιστηριακή άνοιξη. Το κλείσιμο της αξιολόγησης , η έναρξη της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, η άρση της απαγόρευσης αποδοχής ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η έξοδός μας στις αγορές  αποτελούν ικανές ( αλλά και αναγκαίες)  συνθήκες, που σε ένα ήρεμο διεθνές περιβάλλον , θα μπορούσαν να γίνουν οι καταλύτες μιας αξιόλογης ανοδικής κίνησης ….
Αν δεν φοβόμουν ότι τερμάτισε ένας ακόμα ανοδικός κύκλος στις ξένες αγορές, θα στοιχημάτιζα ότι το 2016 θα είναι έτος ορόσημο για το Ελληνικό χρηματιστήριο, όπου κατά την διάρκειά του θα τερματίσει ο πολυετής καθοδικός κύκλος και θα τεθούν οι βάσεις για τον επόμενο ανοδικό.

Δεν θα  στοιχηματίσω λοιπόν , όμως θα ριψοκινδυνεύσω την εκτίμηση ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου –  θα γίνει η έναρξη αξιόλογης ανοδικής κίνησης , όπου μέχρι το φθινόπωρο ενδέχεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών,  ίσως και το 38,2%, που κατέγραψε ο δείκτης από τις 1380 μον. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το επίπεδο έναρξης του ανοδικού κύματος …Ίσως είναι οι 530 μον. που έχει αναφέρει ο αγαπημένος μου φίλος και Δάσκαλος , κ. Στάθης Παπαβασιλείου …, ίσως τα ιστορικά χαμηλά των 470 μον….Εδώ που φθάσαμε, 10 μονάδες πάνω…10 μονάδες κάτω, δεν έχουν τόση σημασία…


Αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  ακρίβεια τα επίπεδα εκείνα που η υπέρβασή τους θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της πτωτικής τάσης. 
Η πρώτη ένδειξη για επικείμενη αναστροφής της θα είναι η έγκυρη υπέρβαση, α) της κατερχόμενης γραμμής τάσης R1 , β) της ζώνης που οριοθετείται από την αντίσταση του συστήματός μας και εκείνης του εκθ.ΜΚΟ30 ημ. και τέλος γ) του καθοδικού gap των 613 μον.  Για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα αυτών προτείνεται η αποχή, ή διατήρηση short θέσεων. Σε ενδεχόμενη υπέρβασή των θεωρούμε επιβεβλημένη όχι μόνο το κλείσιμο αυτών , αλλά και ενδεδειγμένη την αναστροφή των καθώς σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί τουλάχιστον προς τις 640 μον. , ίσως και προς τις 665-672 μον.

Αξιόπιστη ένδειξη  αναστροφής της πτωτικής τάσης θ’ αποτελέσει η διαδοχική υπέρβαση α) της κατερχόμενης γραμμής τάσης R,  β) των θρυλικών 666 μον. και τέλος γ) της αντίστασης των 672 μον. 

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα ότι μόνο με την υπέρβαση των 666  και στην συνέχεια των 818 μον. , θ’ απομακρυνθεί ο κίνδυνος προσέγγισης ή ακόμα και παραβίασης των ιστορικών χαμηλών των 470 μον. 

1 σχόλιο: