Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

FTSE25 – Η τελευταία ελπίδα μας, εναποτίθεται στην στήριξη των 174 μον


Αντί να κλείνουν τα καυτά ανοιχτά μέτωπα , ολοένα ανοίγουν και νέα….Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα της Ελληνικής αγοράς , προστέθηκε και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ζώνη Σένγκεν, εξ’ αιτίας των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το προσφυγικό.
Επίσης, οι τραγελαφικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση ,αύξησαν κατακόρυφα το αίσθημα της πολιτικής αβεβαιότητας. Αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι «…σύσσωμο το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, αλλά αποτελεί την βασική πηγή ανησυχίας των». Η προοπτική μιας οικουμενικής κυβέρνησης , αν και δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, καθίσταται πλέον επιβεβλημένη καθώς θα βελτίωνε την ψυχολογία , γεγονός που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να τερματίσει το καθοδικό σπιράλ στην οικονομία .
Μέσα σε ένα τόσο αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον λοιπόν, δεν είναι ν’ απορεί κανείς με την καταβαράθρωση δεικτών και μετοχών , αλλά με το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά, διατηρούνται ακόμα σε αυτά τα επίπεδα.


Η παραβίαση των 185 μον. επιδείνωσε δραματικά την τεχν. εικόνα διαψεύδοντας κάθε ελπίδα μας για σχηματισμό αναστροφής της πτωτικής τάσης ( inverted H&S). Αντ’ αυτού,  ένας νέος σχηματισμός ρίχνει βαριά την σκιά του στο γράφημα του δείκτη. Πρόκειται για έναν H&S με το αρ. ώμο στις 207 μον., τον δεξιό στις 202 και με γραμμή λαιμού ( N.L.), την διαγώνιο που ενώνει τους τοπικούς βυθούς των 185 και 190 μον. Για την ακύρωσή του απαιτείται η υπέρβαση των προαναφερόμενων παραμέτρων, γιατί διαφορετικά μας απειλεί με νέα ιστορικά χαμηλά.
Η τελευταία μας ελπίδα για να σωθεί η παρτίδα εναποτίθεται στην αντοχή της στήριξης των 174,5 μον. Θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθεί άμεσα – είτε κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας- είτε μετά από μία ανοδική αντίδραση του δείκτη στις 184-185 μον., στα πλαίσια ενός retest.
Ενδεχόμενη ανακατάληψη του επιπέδου των 184-5 μον.( ει δυνατόν με εβδομαδιαίο κλείσιμο)  θα είναι μία θετική εξέλιξη όμως για την σχετική αποκατάσταση της βαριάς τραυματισμένης τεχν. εικόνας,  απαιτείται στην συνέχεια η επιβεβαίωσή του ως στήριξη.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους…
Προς τους short 
Είσαστε αναμφίβολα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, όμως να θυμόσαστε ότι πριν από κάθε μεγάλη άνοδο προηγείται πάντα μία δραματική τεχν. εικόνα. Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 186-8 μον. Δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 174 μον. , ίσως είναι σκόπιμο να κατοχυρώσετε ένα μέρος από τα κέρδη σας καθώς  είναι εξαιρετικά πιθανή μία ανοδική αντίδραση τουλάχιστον μέχρι τις 184-5 μον.
Προς τους long …
Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 174 μον. Εφιστώ την προσοχή σας στο ενδεχόμενο ψευδούς διάσπασης. Θα σας συνιστούσα φίλτρο χρόνου 1 ημέρας. 
Ενισχύστε την θέση σας σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 174 μον. και μειώστε την σε  ενδεχόμενη προσέγγιση των 184-8 μον.

Περισσότερα ,αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο δείκτης στο παρελθόν όταν προσέγγισε το επίπεδο του 78,6% θα βρείτε στο private. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου