Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Γεν. δείκτης – Εβδομαδιαία ανασκόπηση …( Βασ. Μαρκάκης )

Η πεισματική άρνηση του Γεν. δείκτη να υποχωρήσει χαμηλότερα της κρίσιμης στήριξης των 640 μον., διατήρησε και αυτήν την εβδομάδα βάσιμες ( αν και «ψαλιδισμένες») τις ελπίδες μας ότι λαμβάνει χώρα μακροχρόνιος σχηματισμός αναστροφής της πτωτικής τάσης.  Θα σβήσουν οριστικά σε ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα και των τελευταίων θυλάκων αντίστασης των ταύρων, που εντοπίζονται στις 614 και 599 μον. Για την αναπτέρωσή τους απαιτείται τουλάχιστον η έγκυρη υπέρβαση των 703 μον.

Παρά τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του επιπέδου των 666 μον., που έχουν μειώσει την αξία του, εν τούτοις παραμένει ως η πλησιέστερη κρίσιμη αντίσταση. Ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα  υπέρβασή της, θα επιδεινώσει δραματικά την τεχν. εικόνα. Αντίθετα αν στεφθεί με επιτυχία, θα την βελτιώσει σημαντικά , καθώς από εκεί  διέρχονται α) ο εκθ. ΜΚΟ30 ημ.,  β) το F/R 38,2% του ανοδικού από τις 562 στις 731 μον. και γ) το F/R 78,6% του τελευταίου πτωτικού από τις 672 στις 640 μον.

Για την ουσιαστική βελτίωση της βαριάς τραυματισμένης τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση – ει δυνατόν με εβδομαδιαίο κλείσιμο- της τοπικής κορυφής των 703 μον. και στην συνέχεια , της κατερχόμενη γραμμής τάσης R.

Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 658-9 μον., απ’ όπου διέρχεται η αντίσταση του συστήματός μας. Για όσο διάστημα ο δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα αυτής, ενδεχόμενες short θέσεις δεν ενέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσουν σοβαρά όμως σε ενδεχόμενη υπέρβαση ( πάντα με κλείσιμο) των 667 και 675 μον. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 685 μον., ίσως και μέχρι την προαναφερόμενη διακεκαυμένη ζώνη των 694-703 μον.
Όμως και για όσο διάστημα ο δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 640 μον. δεν κινδυνεύουν τυχόν long θέσεις.  Ενδεχόμενη όμως παραβίασή των- με αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου-  θα επιδεινώσει δραματικά την τεχν. εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης θα κινηθεί μάλλον προς τις επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στις 627 , 614 και 599 μον.

Αν και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις όπως και ο εμφύλιος σπαραγμός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελληνική αγορά , για όσο διάστημα ο δείκτης  διατηρείται υψηλότερα των 599 μον., θα παραμείνω συγκρατημένα αισιόδοξος.  Εξ’ άλλου, μετά την ολιγοήμερη ταλαιπωρία από την εισαγωγή των νέων τραπεζικών μετοχών, αναμένουμε δείκτες και μετοχές να προεξοφλήσουν την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Υ.Γ: Η δήλωση του Β. Λεβέντη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών : "πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έχετε καταλάβει ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη περάσει ακόμη για την χώρα μας…», ίσως να είναι προοίμιο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης  εν όψει του ασφαλιστικού, γεγονός που θ’ ανακουφίσει την αγορά , καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν νέες πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου