Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι διαφορετική από τις άλλες , γιατί…( Β. Μαρκάκης)


  1. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα υποστηρίζεται πλέον από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί….Το κίνημα « δεν πληρώνω- δεν πληρώνω», που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των NPLs και ως εκ τούτου στην ανάγκη και τρίτης ανακεφαλαιοποίησης , πνίγηκε στα κύματα της ρεαλιστικής πολιτικής. 
  2. Οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,  πραγματοποιούνται κατά γενική ομολογία σε εξευτελιστικές τιμές. Γεγονός που αν μη τι άλλο, μειώνει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών και αυξάνει τις πιθανότητες για εξαιρετικές αποδόσεις, μεγαλύτερες πάντως του αναλαμβανόμενου ρίσκου. 
  3. Οι μετοχές των 2-3 (εκ των 4 συστημικών τραπεζών), έχουν πλέον συγκεντρωθεί από τα ονομαζόμενα «δυνατά χέρια». Το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα θετική εξέλιξη στην πορεία της τιμής των μετοχών, αλλά σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. 
  4. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η νέα ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται από μία «αριστερή» κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο ανατροπής της, δεν αποτελεί κίνδυνο για τους μετόχους, αλλά μάλλον ευχή ….
  5. Ένα ακόμα κίνητρο συμμετοχής είναι ότι δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθούν  κεφάλαια εγκλωβισμένα λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Σημειωτέον ότι τα κεφάλαια μετά την πώληση των μετοχών , θα θεωρούνται «νέο χρήμα». 
  6. Στα μειονεκτήματα δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι συντελείται σε ένα άκρως ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον , με απρόβλεπτες συνέπειες για την εγχώρια και παγκόσμια οικονομία….Οι βασικοί ξένοι δείκτες –προς το παρόν- , σιγοσφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην νέα τρομοκρατική απειλή …Όμως, πόση «ποσότητα» τρομοκρατίας μπορούν ν’ αντέξουν ακόμα ?  

Συνεχίζεται στο private.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου