Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Frequently asked questions….( Βασίλης Μαρκάκης )


Πότε θα εκλείψει ο κίνδυνος για νέα ιστορικά χαμηλά ? 
Ελάχιστη προϋπόθεση για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος καταβαράθρωσης του δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά, είναι η υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από το επίπεδο διόρθωσης 23,6% ( 755 μον.) και των ΜΚΟ200 ημ. που σήμερα διέρχονται από τις 784-793 μον.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική ανάλυση παραθέτω το παραπάνω πρόσφατο παράδειγμα , όπου καταδεικνύεται περίτρανα η σημασία  του επιπέδου 23,6%.  Προσέξτε τις αλλεπάλληλες, απεγνωσμένες προσπάθειες του δείκτη ….

Πότε θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της μεσο-μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης ? 

Ελάχιστη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η υπέρβαση του επιπέδου διόρθωσης 38,2% του συνολικού πτωτικού κύματος από τις 1379 στις 562 μον. που διέρχεται από τις 875 μον. ( βλ. πρώτο γράφημα)
Παραθέτω το παραπάνω  παράδειγμα από το έτος 2009 , όπου καταδεικνύεται περίτρανα η σημασία του επιπέδου 38,2%
Κομβικό σημείο στην μακροπρόθεσμη τάση εξακολουθούν και είναι οι 1052 μον. Θα μας απασχολήσουν ξανά στο μέλλον…( ελπίζω να προλάβω να το ζήσω..;-)

Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες αναστροφής , έστω της βραχυπρόθεσμης τάσης ? 


Η φωτιά μόνο με φωτιά σβήνει…Έτσι και ο σχηματισμός ΩΚΩ ( κόκκινα βέλη) που ρίχνει βαριά την σκιά του στο γράφημα, μόνο με έναν ανάστροφο ΩΚΩ  (μπλε βέλη), θα μπορούσε να «σβήσει»…
Αυτός ο τελευταίος, ενεργοποιείται με την έγκυρη υπέρβαση της γραμμής του λαιμού και μας υπόσχεται τιμές , τουλάχιστον μέχρι τις 770 μον. ( βλέπε σχετικό παράδειγμα μέσα στον μαύρο κύκλο)

( στο γράφημα δεν απεικονίζεται η συνεδρίαση της Παρασκευής ) 
Πότε θα κινδυνεύσουν οι short θέσεις μου ? 
Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 681,6 μον. (66% του τελευταίου πτωτικού) η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο . Θα κινδυνεύσει μόνο με την διαδοχική υπέρβαση των 689 και 703-8 μον.

Πότε θα κινδυνεύσουν οι long θέσεις μου ? 
Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα της ζώνης που οριοθετείται από τον εκθ.ΜΚΟ30 ημ. ( 670 μον.) και της στήριξης του συστήματός μας ( 660 μον.- πράσινο βέλος ) δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Η θέση σας θα κινδυνεύσει σε ενδεχόμενη παραβίαση των ανερχόμενων γραμμών τάσης και κυρίως της κρίσιμης στήριξης των 650 μον. Σε αυτήν, την απευκταία περίπτωση, ο δείκτης θα κινηθεί προς τις επόμενες στηρίξεις που επισημαίνονται στο γράφημα με μεγάλα μπλε βέλη.

Πού εντοπίζεται το τελευταίο ανάχωμα των ταύρων ? 
Το επίπεδο 78,6% αποτελεί αναμφίβολα το τελευταίο ανάχωμα, ενός ανοδικού κύματος. Στην περίπτωσή μας, εντοπίζεται στις 593 μον. Σε ενδεχόμενη παραβίασή του, ο δείκτης κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί σε χαμηλά έτους καθώς ο πρόσφατος βυθός των 562 μον., είναι μάλλον απίθανο ν’ αντέξει περισσότερο από 1-2 συνεδριάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης μάλλον θα κατευθυνθεί στον (κατά Σ.Παπαβασιλείου) στόχο των 538 μον.

Παραθέτω (για ακόμα μία φορά) το παράδειγμα από το 1998 όπου καταδεικνύεται περίτρανα η σημασία  του επιπέδου 78,6%  Προσέξτε επίσης που τερμάτισε η πρώτη ανοδική αντίδραση. Στο 66% ακριβώς, του πρώτου πτωτικού. Κάτι ανάλογο συνέβη και κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου ο δείκτης ανέκρουσε πρύμναν από το αντίστοιχο επίπεδο
Στην κατανόηση όλων των προαναφερομένων θα σας βοηθήσουν επίσης τα παραδείγματα που σας έχω αναφέρει κατά καιρούς όπως  το παραπάνω και το παρακάτω…

Υ.Γ : Προσέξτε στο πρώτο γράφημα μέσα σε κύκλο ότι, μετά την ανακατάληψη του κρίσιμου επιπέδου των 618 μον. ο δείκτης συσσώρευσε επί αρκετές συνεδριάσεις πάνω απ’ αυτό. Όταν στην συνέχεια διασπάσθηκε πτωτικά , ακολούθησαν μαζικές ρευστοποιήσεις. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί σε ενδεχόμενη απώλεια της στήριξης των 666 μον. Προσέξτε επίσης ότι και τότε όπως και τώρα , από το επίμαχο επίπεδο διέρχεται ο εκθ.ΜΚΟ30 ημ., με ότι αυτό συνεπάγεται….) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου