Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Με ανάδρομο Ερμή και εκλείψεις, πας στις κάλπες κ. Τσίπρα ? ( Β. Μαρκάκης )

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο γεν. δείκτης κλείνει με θετικό πρόσημο, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Όλες αυτές τις εβδομάδες επιμείναμε ότι «οι  επενδυτές , δεν πρέπει να φοβούνται τις εκλογές καθώς όποια, μα όποια κυβέρνηση και αν προκύψει – ακόμα και με τον ίδιο πρωθυπουργό- θα είναι σαφέστατα , καλύτερη από την προηγούμενη. Απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, θα είναι προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή  πορεία της χώρας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο….»
Όλες τις τελευταίες εβδομάδες τονίζαμε και επαναλαμβάναμε μονότονα ότι «…δεν συμμεριζόμαστε τα καταστροφικά σενάρια, που θέλουν τον δείκτη να καταβαραθρώνεται σε ιστορικά χαμηλά» , καθώς πιστεύαμε ότι «Οι εκλογές, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των capital controls , αποτελούν τα εν δυνάμει ορόσημα για την αναστροφή της πολύχρονης ταλαιπωρίας των χρηματιστηριακών δεικτών και όχι μόνο….» 
Οι εξελίξεις – προς το παρόν – μας δικαιώνουν. Παρά τον ανάδρομο Ερμή λοιπόν, εξακολουθούμε και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι  καθώς αναρωτιόμαστε, τι άλλο θα μπορούσε  να συμβεί σε μία χώρα χειρότερο από αυτό που συνέβη τους τελευταίους επτά μήνες ? Μόνο …πυρηνικός πόλεμος και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται … (*)
Το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη – που πράγματι, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατακρήμνιση του δείκτη ( και όχι μόνο) – έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο, έστω προσωρινά. Έως ότου επιστρέψει, είναι παντελώς απίθανο ο δείκτης όχι μόνο να καταγράψει νέα ιστορικά χαμηλά , αλλά ούτε καν να τα προσεγγίσει…
Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα θα επαναλάβουμε ότι, αν και το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν μία κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία, εν τούτοις το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ( με μικρή διαφορά, 2% περίπου) και ο σχηματισμός κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, ή και τους δύο. Η είσοδος των ΑΝΕΛ στην βουλή είναι μάλλον απίθανη…
Σε αυτήν την περίπτωση , το πρόσημο του γεν. δείκτη κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας θα είναι μάλλον αρνητικό. Εκτιμούμε ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την προοπτική της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Εξ’ άλλου είναι πολύ πιθανό κατά τις πρώτες 1-2 ημέρες της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο κ. Α. Τσίπρας, να κάνει τα γνωστά νάζια και καπρίτσια του, απέναντι στους νέους συγκυβερνήτες του και να εκτοξεύσει στα ύψη την αδρεναλίνη και την μεταβλητότητα στην Ελληνική αγορά. Στην συνέχεια, με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης , το χρηματιστήριο θα σπεύσει να την προεξοφλήσει θετικά.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η προσέγγιση των κατερχόμενων γραμμών τάσης , αποτελεί έναν απόλυτα εφικτό στόχο. Αν ηρεμήσουν και οι ξένες αγορές , μπορούμε να ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους και σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.
Όταν λέγαμε ότι, «…από τα πρόσφατα χαμηλά των 560 μον. ο δείκτης θα μπορούσε άνετα να κινηθεί 100-200 μον. υψηλότερα…», το εννοούσαμε !!! Ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να αναβάλει ( και όχι ν’ ακυρώσει ) την εκτίμησή μας , είναι η διάψευση των προσδοκιών της αγοράς αναφορικά με τα κεφάλαια που θ’ απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από τεχνική άποψη, στα θετικά συγκαταλέγονται η υπέρβαση και κυρίως η διατήρηση του δείκτη υψηλότερα των θρυλικών 666 μον., του εκθ.ΜΚΟ 30 ημ. και της στήριξης του συστήματός μας. Έχουν μετατραπεί πλέον σε ισχυρές στηρίξεις και κατά πάσα πιθανότητα θα ανακόψουν τους πωλητές που θ’ απογοητευτούν από τα εκλογικά αποτελέσματα  Όταν τυχαίνει να συγκλίνουν οι δύο από τις τελευταίες προαναφερόμενες στηρίξεις,  καθιστούν απροσπέλαστο το σημείο στο οποίο συγκλίνουν…( βλ. παράδειγμα μέσα στον μπλε κύκλο ) 
Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 705-8 μον. Η υπέρβασή της θα βελτιώσει την τεχν. εικόνα
Στο εβδομαδιαίο γράφημα η πλησιέστερη αντίσταση δεν είναι άλλη από εκείνη του συστήματός μας, που διέρχεται περίπου από τις 715 μον. Λίγο υψηλότερα στις 722 και 730 μον. εντοπίζονται οι τοπικοί βυθοί της προηγηθείσας συσσώρευσης, που έχουν μετατραπεί πλέον σε αντιστάσεις. Για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, η όποια πτωτική διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της στήριξης του συστήματός μας ( πράσινο βέλος ). 
Αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε ότι ο δείκτης – σε ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής του πορείας- θα συναντήσει την κατερχόμενη γραμμή τάσης περίπου στις 755-760 μον. Από εκεί διέρχεται και το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του συνολικού πτωτικού κύματος. Εκεί , αρχίζουν τα δύσκολα….

(*) Εδώ που τα λέμε, ευτυχώς που δεν είμαστε πυρηνική δύναμη , γιατί ειλικρινά, πολύ φοβάμαι ότι  η παρέα από την Αίγινα, δεν θα είχε αποφύγει τον πειρασμό να παίξει ακόμα και με το «κόκκινο» κουμπί που ενεργοποιεί την αντίστροφη μέτρηση….Στην συνέχεια θα μας δήλωναν με αφοπλιστική ειλικρίνεια, πως δεν γνώριζαν ότι η πυρηνική δύναμη είναι ισχυρότερη από την δύναμη του δικαίου, όπως πρόσφατα ομολόγησαν για την δύναμη του χρήματος (!!!)
Τι αμαρτίες πληρώνουμε θεέ μου …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου