Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γεν. δείκτης : Εβδομαδιαία ανασκόπηση. ( Βασίλης Μαρκάκης )

Παρά το εξαιρετικά αντίξοο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα , ο γεν. δείκτης κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα να κλείσει με θετικό πρόσημο. Οι επενδυτές, με την βοήθεια των δημοσκοπήσεων, αντιλήφθηκαν επιτέλους το αυτονόητο, εκείνο που ισχυριζόμαστε με πάθος όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή ότι δεν πρέπει να φοβούνται τις εκλογές. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά των, είναι βέβαιο ότι θα προκύψει σταθερή, βιώσιμη κυβέρνηση, προσανατολισμένη στην αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, ακόμα και με τον ίδιο πρωθυπουργό, θα είναι σαφέστατα καλύτερη από την προηγούμενη, καθώς θα είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, τα οποία - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- θα αποδυναμωθούν κοινοβουλευτικά και το σπουδαιότερο, θ’ αποκοπούν από τα κέντρα εξουσίας. 
Το ιδανικότερο σενάριο για την αγορά ( και όχι μόνο), θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη και από τα τέσσερα  κόμματα ( Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.) Όμως κάτι τέτοιο φαντάζει παντελώς απίθανο , ειδικά αν επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα την εκλάβει σαν ευκαιρία να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, ….στην αντιπολίτευση. Ώρες ώρες, δίνει την εντύπωση ότι το επιδιώκει…Το γεγονός ότι θα αντιπολιτεύεται (όλα όσα εκείνος υπέγραψε) με την γνωστή ρητορική του, δεν αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην νέα κυβέρνηση, παρά μόνο μειδιάματα …Δεν συμμερίζομαι λοιπόν τις ανησυχίες όσων ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολιτευτική τακτική του,  θα εξαναγκάσει την νέα κυβέρνηση να εξοκείλει από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της , όπως συνέβη δηλαδή με την κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τις ευρωεκλογές….
Αν δεν επαληθευτεί το προαναφερθέν ιδανικό (αλλά δυστυχώς απίθανο) σενάριο , η αγορά ως εναλλακτική λύση θα επιθυμούσε την διακυβέρνηση της χώρας από τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα με κορμό την Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι στο σενάριο αυτό δώσαμε μεγάλες πιθανότητες ακόμα και τότε που οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι το βράδυ των εκλογών θα παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα ένα θρίλερ….ένα ντέρμπι στην κορυφή της κοινοβουλευτικής πυραμίδας αλλά και στην βάση της. Επιβεβαιώνουν επίσης την εκτίμησή μας ότι οι ΑΝΕΛ , δεν θα εισέλθουν στην βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στερηθεί το κοινοβουλευτικό του δεκανίκι, θ’ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει  με μετριοπαθέστερες πολιτικές δυνάμεις. 
Το τρίτο αυτό σενάριο, δηλαδή της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, δεν είναι το ιδανικότερο για την αγορά , όμως και αυτό θα το υποδεχτεί με ανακούφιση, αλλά δεν αναμένουμε ν’ αποτυπωθεί άμεσα και στον δείκτη. Αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός δείκτης κατά πάσα πιθανότητα θα ταλαιπωρηθεί εξ’ αιτίας αφ’ ενός μεν της απογοήτευσης που δεν επικράτησε η Νέα Δημοκρατία  και αφ’ ετέρου, λόγω του κινδύνου των επαναληπτικών εκλογών . Αυτός εξ’ άλλου είναι και ο λόγος που η Ελληνική αγορά δεν τολμά να προεξοφλήσει νωρίτερα τον σχηματισμό κυβέρνησης. Φοβάται ( και με το δίκιο της )  τα τερτίπια και τα καπρίτσια του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης. Όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι μετά τον σχηματισμό της, θα το πανηγυρίσει δεόντως , αρκεί βέβαια να το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. 
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, θα επαναλάβουμε ότι από την στιγμή που αποφεύχθηκε η έξοδός μας από την ευρωζώνη ( έστω προσωρινά) ,δεν συμμεριζόμαστε τα καταστροφικά σενάρια που θέλουν τον δείκτη να καταβαραθρώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Από την άλλη πάλι, θα ήταν ουτοπία να προσδοκούμε απ’ αυτόν ιδιαίτερες αποδόσεις, πάνω στα συντρίμμια που άφησε η παραιτηθείσα κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση, η προσέγγιση των κατερχόμενων γραμμών τάσης , αποτελεί έναν εφικτό στόχο. 
Η υπέρβαση της αντίστασης του συστήματός μας ( κίτρινο βέλος), αποτελεί θετική εξέλιξη. Ίσως να σηματοδοτεί την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αρκεί, οι όποιες διορθώσεις λάβουν χώρα να μην επεκταθούν χαμηλότερα της στήριξης αυτού ( πράσινο βέλος). 
Η πλησιέστερη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται πλέον στις 666 μον. απ’ όπου τυχαία διέρχεται και ο εκθ. ΜΚΟ30 ημ. Ενδεχόμενη υπέρβασή της θα βελτιώσει αρκετά την τεχν. εικόνα και θα θέσει τις βάσεις για επέκταση της ανοδικής κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 705 μον. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα, η πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση οριοθετείται από την διαγώνιο D1. Λίγο υψηλότερα αυτής, στις 687 μον., εντοπίζεται ο τελευταίος εβδομαδιαίος τοπικός βυθός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου