Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Γεν. δείκτης - Εβδομαδιαία Ανασκόπηση ...( Βασ. Μαρκάκης )

Η εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά τερμάτισε με μία αρνητικότατη εξέλιξη. Την υποβάθμισή του Ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, σε «advanced emerging market» , γεγονός που αν και το φοβόταν η επενδυτική κοινότητα , εν τούτοις μάλλον δεν το ανέμενε.
Ως εκ τούτου, τα πρόσφατα τεχνικά κατορθώματα του γεν. δείκτη όπως η ανακατάληψη των 666 μον. και η υπέρβαση του εκθ. ΜΚΟ30 ημ.,( μωβ γραμμή) θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα…Κατά την εκκίνηση της νέας εβδομάδας, τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι πωλητές.....
Το πόσες μονάδες θα κοστίσει η υποβάθμιση στον γεν. δείκτη δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Θα εξαρτηθεί από την υπόλοιπη ειδησεογραφία, τις δημοσκοπήσεις,  την ομιλία της προέδρου της FED την ερχόμενη Πέμπτη, σχετικά με την πολιτική που θ’ ακολουθήσει στα επιτόκια. Εμείς απλά θα ευχηθούμε η πτώση να περιοριστεί στις πρώτες σημαντικές στηρίξεις των 650 και 635-3 μον.( 38,2% διόρθωση), ή έστω μέχρι τις 621 μον. ( 50% διόρθωση),  ώστε να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα να επισημάνουμε ότι το «υψηλό» εβδομάδας καταγράφηκε ακριβώς πάνω στην διαγώνιο αντίσταση D1. Η υπέρβασή της αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας. Για την ουσιαστική βελτίωσή της απαιτείται η υπέρβαση και των κατερχόμενων γραμμών τάσης. 

ΕΚΛΟΓΕΣ : Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ως το ιδανικότερο σενάριο την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση , προκειμένου να μην εμποδίσει τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, από την θέση της αντιπολίτευσης με την γνωστή λαϊκίστικη ρητορική του. Διαφωνώ  !!! Πράγματι, θα ήταν ευχής έργο μία οικουμενική κυβέρνηση απαρτιζόμενη απ’ όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι παντελώς απίθανο , θεωρώ ως το ιδανικότερο από τα εφικτά σενάρια την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Όσοι αμφιβάλουν θα το διαπιστώσουν πολύ γρήγορα …την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. 
Σε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εκδηλωθούν μαζικές ρευστοποιήσεις που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αντίθετα, σε ενδεχόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνεδρίασης,  μετοχές και δείκτες θα «κλειδώσουν»  στο limit up , σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου μεγάλου ανοδικού κύκλου. 

Υ.Γ: Υπάρχουν και αναλυτές που θεωρούν θετική εξέλιξη την ….υποβάθμιση. Αν αναφέρονται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που αναβαθμίστηκε η Ελληνική αγορά στις ανεπτυγμένες, δεν είδαμε μιαν άσπρη μέρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου