Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

H απώλεια της αντιμνημονιακής παρθενίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείει το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Οι εκλογές, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των capital controls , αποτελούν τα εν δυνάμει ορόσημα για την αναστροφή της πολύχρονης ταλαιπωρίας των χρηματιστηριακών δεικτών και όχι μόνο….


Η Ελληνική οικονομία  πλήρωσε ακριβά – πολύ ακριβά- την «ενηλικίωση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του αρχηγού της Αλέξη Τσίπρα. Όμως, αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός της ενηλικίωσης, αποτελεί και την μοναδική αχτίδα φωτός, στον καταχνιασμένο πολιτικο-οικονομικό ορίζοντα. Η αναγκαστική των ανώμαλη προσγείωση στην ρεαλιστική πολιτική, αποτελεί την μοναδική μας ελπίδα ….

Υπό διαφορετικές συνθήκες , δηλ. αν δεν είχαν λάβει χώρα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που οδήγησαν ή έστω επίσπευσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αν δεν είχε συμπέσει με την νομισματική θύελλα των αναδυόμενων αγορών, το χρηματιστήριο θα πανηγύριζε επί πολλές εβδομάδες  την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ . Το γεγονός αυτό δεν σηματοδοτεί μόνο την απεμπόληση των ριζοσπαστικών θέσεων και την στροφή του προς την μετριοπαθέστερη σοσιαλδημοκρατία, αλλά κυρίως αποκόπτει οριστικά και αμετάκλητα τον ομφάλιο λώρο της αριστερής πλατφόρμας από τα κέντρα εξουσίας.  Τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών θα προσγειώσουν και αυτούς στην πραγματικότητα, καθώς θ’ αντιληφθούν ότι δεν δικαιούνται να «απαλλοτριώνουν» το ποσοστό 62% που έλαβε το ΟΧΙ κατά το δημοψήφισμα.

Από τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών ενδέχεται να προκύψει και η πολυπόθητη – από κάθε νουνεχή πολίτη αυτής της χώρας- συναίνεση. Μπορεί να προκύψει η απαραίτητη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι, όχι μόνο η αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ( σενάριο εξαιρετικά πιθανό) αλλά και ο αποκλεισμός των ΑΝΕΛ από την βουλή ( σενάριο επίσης αρκετά πιθανό). Σε αυτήν την περίπτωση  θ’ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει  με το μετριοπαθές και φιλοευρωπαϊκό ΠΟΤΑΜΙ , ακόμα-ακόμα και με την Νέα Δημοκρατία….Μετά την διακόρευση του αντιμνημονιακού του υμένα , τίποτα πλέον δεν είναι απίθανο….Εξ’ άλλου το γεγονός αυτό , δηλ. η απώλεια της αντιμνημονιακής παρθενίας του ΣΥΡΙΖΑ , αποκλείει παντελώς το ενδεχόμενο μετεκλογικής ακυβερνησίας που δεν παύει να είναι ο μεγάλος εφιάλτης της αγοράς.

Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι παρά την πρόσκαιρη ταλαιπωρία , η Ελληνική αγορά δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Ήταν απολύτως αναγκαίες καθώς αφ’ ενός μεν το θέατρο σκιών με την αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση και την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση έπρεπε να λάβει ένα τέλος και αφ’ ετέρου- για όλους τους προαναφερόμενους λόγους- είναι ( υπό προϋποθέσεις) ελπιδοφόρες. Τα τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται να αποσπάσουν την προτίμηση του 70 % των ψηφοφόρων , ποσοστό που εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Από τεχνική άποψη , η παραβίαση και του τελευταίου προπύργιου των ταύρων, του εξαιρετικά κρίσιμου επιπέδου των 666 μον., επιδείνωσε δραματικά την τεχν. εικόνα και ( θεωρητικά ) άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την προσέγγιση του τοπικού ιστορικού χαμηλού των 471 μον.
Η πλησιέστερη σημαντική στήριξη δεν είναι άλλη από τον τοπικό βυθό των 615 μον. Ενδεχόμενη παραβίασή της θα επιταχύνει την πτώση και θα καταστήσει τους πωλητές επιθετικότερους. Αντίθετα, αν διατηρηθεί απαραβίαστη, θα δημιουργηθούν ελπίδες για σχηματισμό διπλού βυθού ….
Το γεγονός ότι ο δείκτης έκλεισε ακριβώς πάνω στην (ασθενή) στήριξη των 635 μον., αφήνει κάποιες αμυδρές ελπίδες ότι , ακόμα και αν ανοίξει με πτωτικές διαθέσεις η συνεδρίαση της Δευτέρας , ίσως τελικά κλείσει με θετικό πρόσημο. Όμως , ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση που δεν θα καταφέρει να υπερκεράσει τις πρώτες αντιστάσεις των 643 και ιδίως εκείνης των 666 μον. θα είναι τεχνικής φύσεως .

 Για την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της γνωστής ζώνης αντίστασης που οριοθετείται από την αντίσταση του συστήματός μας ( μαύρο βέλος ) και που σήμερα διέρχεται από τις 680 μον. και από τον εκθ. ΜΚΟ30 ημ. που συμπτωματικά διέρχεται από την τοπική κορυφή των 705 μον.
Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση των κατερχόμενων γραμμών τάσης που απεικονίζονται στο γράφημα. Θα ριψοκινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι θα δοκιμαστούν κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου , αρχές Οκτωβρίου με αφορμή τον σχηματισμό κυβέρνησης και της έναρξης των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου