Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Γεν. δείκτης : Εβδομαδιαία ανασκόπηση ...( Βασίλης Μαρκάκης )

Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε στην τριαντάχρονη χρηματιστηριακή μου πορεία , δραματικότερη εβδομάδα , απ’ αυτή που πέρασε ….Μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις , αποτεφρώθηκαν χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Χιλιάδες μικρομέτοχοι ( και όχι μόνο), είδαν τις περιουσίες τους να μηδενίζουν (στην καλύτερη περίπτωση, καθώς ήταν και αρκετοί εκείνοι που λόγω του margin βρέθηκαν και χρεωστικοί.)

Για ακόμα μία φορά το ΧΑΑ πλήρωσε με «αίμα», τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν (εξ’ αιτίας κυρίως του δημοψηφίσματος ) αποτέλεσαν την χαριστική βολή στην παραπαίουσα οικονομία και κατέστησαν αναπόφευκτη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με επακόλουθο την κατακρήμνιση των  χρηματιστηριακών τιμών τους. Τα ποσά που θα χρειαστούν αντιστοιχούν σε …..4-5 ΕΝΦΙΑ !!!! Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ο μοιρολατρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών.
Αν και ο λογαριασμός της εξάμηνης διακυβέρνησης ανέρχεται πλέον σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια , παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση στηρίζεται από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του κοινοβουλίου , προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα , δηλ. η άτακτη χρεοκοπία και ή έξοδος από την ευρωζώνη. Όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου, θα τα καταφέρουν.
Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας είναι απλά ζήτημα χρόνου. Το γεγονός αυτό θ’ ανακουφίσει την οικονομία και θα γίνει η αφορμή για να καλύψουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι μετοχές ένα μέρος από τις πρόσφατες τεράστιες απώλειες.
Οι επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου δεν αναμένουμε να ταλαιπωρήσουν την αγορά. Τουλάχιστον όχι τόσο,  όσο οι προηγούμενες. Απεναντίας, η απόσχιση της αριστερής πλατφόρμας από το κόμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα την ανακουφίσουν. Στο εξής, τα τέσσερα «μνημονιακά» κόμματα, είναι υπέρ του δέοντος αρκετά για να εξασφαλίσουν στην χώρα σταθερή κυβέρνηση και κυρίως την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της.
Μέσα στα πλαίσια λοιπόν αυτά και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις μας, αναμένουμε από τον Γεν. δείκτη κατά τις επόμενες εβδομάδες να ξαναδοκιμάσει τις κατερχόμενες γραμμές τάσης που απεικονίζονται στο γράφημα και ενδέχεται να απειλήσει τις πρόσφατες τοπικές κορυφές με ελάχιστες όμως πιθανότητες επιτυχίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλ. για να καταφέρει ο δείκτης στο μέλλον να υπερβεί την ευρύτερη περιοχή των 800-850 , απαιτείται μία θεαματική, πειστική  αναδιάρθρωση του χρέους μας ( π.χ. διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση του επιτοκίου).
Αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη τάση, η πλησιέστερη αντίσταση δεν είναι άλλη από εκείνη του συστήματός μας που σήμερα διέρχεται από τις 716 μον. Λίγο υψηλότερα , από τις 744 μον. διέρχεται ο εκθ.ΜΚΟ30 ημ. Η υπέρβασή των αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της τάσης και την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο δείκτης- παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες - κατάφερε στο τέλος της εβδομάδας να κλείσει υψηλότερα των 666 μον. Εξ’ άλλου και στο ημερήσιο, το επίμαχο κρίσιμο επίπεδο ανακαταλήφθηκε πριν από την εκπνοή του φίλτρου χρόνου των 3 συνεδριάσεων. 
Εν κατακλείδι θα λέγαμε :
Οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ήταν και παραμένουν μηδενικές. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει Έλληνας πρωθυπουργός που θα βάλει την υπογραφή του σε μία τόσο καταστροφική απόφαση. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αλλάξουν δραματικά, εξακολουθούμε να θεωρούμε ως παντελώς απίθανη την υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα του τοπικού βυθού της 5/6/12, δηλ. των 471 μον. Από την άλλη πάλι, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι για τα περιθώρια ανόδου από τα πρόσφατα χαμηλά. Μέχρι και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, περιορίζονται σε 100-200 μον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου