Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Ποιος την έχει μεγαλύτερη ?.....( Βασίλης. Μαρκάκης )


Ποιος την έχει μεγαλύτερη ? Ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης, ή ο Κουτσούμπας ? Μην πάει ο νους σας στο κακό !!! Αναφέρομαι στην αριστεροσύνη…. Μέχρι και τις εκλογές, όλοι αυτοί που καθημερινά εξευτελίζουν την Αριστερά, θα επιδοθούν σ’ έναν διαγωνισμό , ανάλογο με εκείνον που εμείς τ’ αγόρια, διοργανώναμε στην παιδική μας ηλικία, στις σχολικές τουαλέτες και στα αποδυτήρια . 
Για μένα η Αριστερά – όπως και ο Χριστιανισμός- είναι τρόπος ζωής. Δεν θα έπρεπε να τσαλακώνεται στα γρανάζια της πολιτικής. Θα έπρεπε να είναι θρησκεία και όχι πολιτικό κόμμα. Θλίβομαι όταν διαπομπεύεται από τον κάθε ανόητο πολιτικάντη, από τον κάθε τενεκέ ξεγάνωτο της μιας ή της άλλης συνιστώσας . 
Μένουν άναυδοι και εμβρόντητοι  οι δημοσκόποι όταν στην ερώτησή τους σχετικά με τον πολιτικό χώρο που ανήκω , δηλώνω αριστερός και στην συνέχεια , όταν ερωτώμαι ποιο κόμμα θα ψηφίσω, απαντώ με απόλυτη φυσικότητα , το όνομα κάποιου ……φιλελεύθερου κόμματος !!!!

Η εκτίμησή μας ότι ο αγώνας για την πρωτιά το βράδυ των εκλογών θα είναι ντέρμπι, δείχνει να επαληθεύεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Η διαφορά των δύο ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας είναι αμελητέα, όταν το ¼ των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο  Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί έως τις εκλογές είναι τεράστιος, όμως όπως όλα δείχνουν το βράδυ της Κυριακής θα παρακολουθήσουμε ένα συγκλονιστικό θρίλερ. Όχι τόσο σχετικά με το ποιο κόμμα θα καταφέρει να κόψει πρώτο το νήμα , αλλά αναφορικά με το ποια από τα μικρά κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι του κοινοβουλίου, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό. 
Η δημοσκόπηση που διεξάγει το Ημερολόγιο έχει αξία μόνο αν συγκρίνουμε τ’ αποτέλεσμά της με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Βλέπουμε λοιπόν μια μεγάλη στροφή του εκλογικού σώματος προς τα μικρότερα κόμματα. Τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν διπλάσιο ποσοστό από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Παρατηρούμε επίσης την καταβαράθρωση των ΑΝΕΛ ( μας θυμίζει την περίπτωση της ΔΗΜΑΡ). Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχε λάβει περίπου 18% , και τώρα μόλις μία ψήφο !!! Θα ριψοκινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι ούτε καν θα προσεγγίσει το πολυπόθητο 3%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον «έντιμο» συνεργάτη του Α.Τσίπρα. 
Μας εκπλήσσουν επίσης και τα ποσοστά που λαμβάνει το πολιτικό καρκίνωμα. Υπενθυμίζεται ότι  στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις απολάμβανε – προς μεγάλη μου λύπη – ποσοστά πέριξ του 20 % . Θα ριψοκινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι – σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το σομόν site- , δεν θ’ αυξήσει τα ποσοστά της. 
Τεράστια καθίζηση παρατηρείται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν προσθέσουμε στα ποσοστά του εκείνα της Λαικής ενότητας και πάλι είναι τα μισά απ’ ότι είχε λάβει στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ , δείχνουν να διατηρούν περίπου τα ποσοστά τους. Εκείνη που αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της και δείχνει να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της, είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα μου πείτε ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε μία δημοσκόπηση που διενεργείται σ’ ένα χρηματιστηριακό site . Θα σας απαντήσω ότι στο ίδιο site , μόλις πρίν από επτά μήνες , δεν ξεπερνούσε το 30%. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στην ανανέωση του αναγνωστικού κοινού του Ημερολογίου. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της , που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές , επιστρέφει άρον άρον στους κόλπους της. Το φυσά και δεν κρυώνει…. Νοσταλγεί το e-mail Hardouveli …
Η Λαϊκή ενότητα εισπράττει μόλις ένα 4% ( και πολύ της πάει …) και μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο αρχηγός της αποσβολωμένος θα αναρωτιέται τι απέγινε εκείνο το περιβόητο 62% του δημοψηφίσματος. Πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει επίσης ότι, ακόμα και το 36% που έλαβε ό ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές , οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στον λαοπλάνο Α. Τσίπρα. 
Το ιδανικότερο σενάριο για το χρηματιστήριο θα ήταν ν’ αναδειχθεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Τα όσα υπέστη επί διακυβέρνησής της ( π.χ επαγγελματίας επενδυτής , κ.λ.π ) ωχριούν μπροστά σε όσα υπέστησαν οι Έλληνες επενδυτές , τους τελευταίους επτά μήνες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Το κλείσιμο των τραπεζών , η κατάρρευση των τιμών τους, τα capital controls , η ύφεση ,και η εκτόξευση του χρέους ,  είναι μόλις μερικά εξ’ αυτών. 
Οι πιθανότητες ανάδειξης της Ν. Δ. σε πρώτο κόμμα είναι ασφαλώς λίγες αλλά όχι αμελητέες. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελληνική αγορά θα το πανηγυρίσει δεόντως καθώς θα έχει εξασφαλιστεί μία σταθερή , φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση τετραετίας με αρωγούς το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ. 
Όμως ακόμα και αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. αν επαληθευτεί το πιθανότερο σενάριο, η αγορά θα το ξεπεράσει σχετικά εύκολα όταν θ’ αποδειχθεί περίτρανα ότι οι δηλώσεις του τύπου «…δεν πρόκειται να γίνω πρωθυπουργός συνεργασίας με τον Μεϊμαράκη και τον Βενιζέλο…. δεν θα τους βάλω από το παράθυρο…» είναι για εσωτερική κατανάλωση, στερούνται κάθε αξιοπιστίας. Εξ’ άλλου στην ερώτηση :  «Αν δεν είστε αυτοδύναμος δεν θα συνεργαστείτε;» απάντησε με νόημα «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός…» 
Αν τον ερμηνεύω σωστά, η δήλωση αυτή αποκλείει το ενδεχόμενο ακυβερνησίας σε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποκλεισμού των ΑΝΕΛ, που είναι και ο μεγάλος εφιάλτης της αγοράς. 
Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η Ελληνική αγορά δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τα αποτελέσματα των εκλογών. Αργά ή γρήγορα , με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση , απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος. Ακόμα και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ , δεν θα έχει (τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω) καμία σχέση με εκείνον που γνωρίζαμε…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου