Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

ΟΙ 666 μον., ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ …( Βας. Μαρκάκης ).

Οι 666 μον. εξακολουθούν και παραμένουν σημείο αναφοράς. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα του εξαιρετικά κρίσιμου αυτού επιπέδου, τα απαισιόδοξα σενάρια είναι παντελώς αβάσιμα. Όμως, ενδεχόμενη έγκυρη ( άνω των 3 συνεδριάσεων) παραβίασή των , θα επιδεινώσει δραματικά την τεχν. εικόνα και ίσως θέσει τις βάσεις για υποχώρηση του δείκτη, ακόμα και προς τα ιστορικά χαμηλά των 470 μον. Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, απομακρύνει προς ώρας το απαισιόδοξο αυτό σενάριο, παρά το γεγονός της πολιτικής αβεβαιότητας και του κινδύνου των πρόωρων εκλογών που απορρέει από την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης.
Οι πρόωρες εκλογές αν και φαντάζουν αναπόφευκτες, εν τούτοις δεν είναι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συμφέρουν κανέναν και ειδικά εκείνον που έχει την δυνατότητα να τις προκαλέσει, δηλ. την αντιπολίτευση. Εξ’ άλλου το μέγαρο Μαξίμου ήδη αναδιπλώθηκε σχετικά από την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου. 
Εάν τελικά αποφευχθούν οι εκλογές, ο γεν. δείκτης δεν έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον χαμηλότερα του τοπικού βυθού των 615 μον. 
Όμως ακόμα και αν καταστούν αναπόφευκτες , αναμένουμε μία πρόσκαιρη ταλαιπωρία του δείκτη , 1-2 εβδομάδων, καθώς οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θ’ απομονωθούν και θ’ απομακρυνθούν από τα κέντρα εξουσίας.
Τα τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται να αποσπάσουν την προτίμηση του 70 % των ψηφοφόρων , ποσοστό που εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση και την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν βλέπω λοιπόν κανέναν λόγο για τον οποίο η Ελληνική αγορά θα πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Ίσως αποτελούν την καλύτερη λύση παρά την πρόσκαιρη αναστάτωση που θα επιφέρουν στην πραγματική οικονομία και στο χρηματιστήριο. Το θέατρο σκιών με την αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση και την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, πρέπει επιτέλους να τελειώσει…

Αν και δεν συμμεριζόμαστε τα καταστροφικά σενάρια που κυκλοφορούν από εδώ και από εκεί , εν τούτοις δεν έχουμε και κανέναν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι τεράστιες πληγές που άφησε πίσω της η εξάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα χρειαστούν πολλά- πολλά χρόνια για να επουλωθούν. Τα περιθώρια λοιπόν για τον δείκτη περιορίζονται στην καλύτερη περίπτωση για τους επόμενους 12 μήνες σε επίπεδα 100-200 μον. υψηλότερα από τα παρόντα. Εξ’ άλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι οι βασικοί ξένοι δείκτες ενδέχεται να τερμάτισαν τον ανοδικό κύκλο τους , με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΧΑΑ. 
Όσο αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, οι πλησιέστερες αντιστάσεις εντοπίζονται στην τοπική κορυφή των 705 μον. ( απ’ όπου διέρχεται και η αντίσταση του συστήματός μας ) και στις 728 μον. απ’ όπου διέρχεται ο εκθ. ΜΚΟ30 ημ. 
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η προσέγγιση των κατερχόμενων γραμμών τάσης που απεικονίζονται στο γράφημα, εξακολουθούν και αποτελούν έναν εφικτό μεσοπρόθεσμο στόχο. 

Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου