Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Αντίρροπες δυνάμεις ....( Βασ. Μαρκάκης )


Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, της μετά της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων  εποχής , το Ελληνικό χρηματιστήριο θα κληθεί να αποτιμήσει τα νέα  συνταρακτικά δεδομένα, δηλαδή όλα όσα συνέβησαν από το κλείσιμο του στις 27/6 έως και σήμερα. Και συνέβησαν πολλά …
Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν η προαναφερθείσα επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων , που εκτός όλων των άλλων τραγικών συνεπειών της (π.χ. ύφεση), θα οδηγήσει και σε υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές των, τους μικρομετόχους ( βλ. dilution), αλλά και για τον τραπεζοκεντρικό γενικό δείκτη.
Από μόνη της η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα ήταν αρκετή για να κατακρημνίσει τον Γεν. δείκτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα , πόσω δε μάλλον αν προσθέσουμε σε αυτούς και τα τεχνικά προβλήματα. 
Αναφέρομαι στο ενδεχόμενο οι Έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες τραπεζικές τους καταθέσεις προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, αλλά να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, μόνο με την καταβολή μετρητών, ή με τα ποσά που θα έχουν εισπράξει από πωλήσεις τίτλων, ή τέλος, με λεφτά που θα φέρουν από το εξωτερικό!....
Από την άλλη πάλι, συνέβησαν και εξαιρετικά θετικά γεγονότα, όπως η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας , εξέλιξη που όχι μόνο απομακρύνει ( προς ώρας ) το καταστρεπτικό ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη , τον εφιάλτη της δραχμής, αλλά κυρίως άνοιξε τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα επουλώσει τις πληγές των βάρβαρων υφεσιακών μέτρων και σε συνδυασμό με το πακέτο Junker, θ’ αντισταθμίσει ένα μέρος των συνεπειών των.
Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΧΑΑ στην ψυχολογία των επενδυτών θ’ ασκηθούν οι δύο προαναφερόμενες αντίρροπες ισχυρότατες δυνάμεις , δηλαδή εκείνη των capital controls και εκείνη της συμφωνίας με τους δανειστές μας . Η συνισταμένη αυτών, θα καθορίσει την ποσοστιαία μεταβολή και το πρόσημο του κλεισίματος. Υπενθυμίζεται ότι η συνισταμένη δύναμη έχει την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δύναμης και είναι ίση με τη διαφορά των δύο δυνάμεων.

Η γελοιογραφία είναι αποτέλεσμα collage σκίτσων του Η. Μακρή και ενός tweet της Ναταλίας Ανδρικοπούλου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου