Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

ftse25: πολύ κοντά σε ανεπίστρεπτες καταστάσεις_μια τελευταία προσπάθεια ? (the smart goldfish)

- Βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε καταστάσεις που θα μας σημαδέψουν ανεξήτιλα και ως επενδυτές και ως πολίτες.
Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο, όμως η πολύ πρόσφατη συμπεριφορά μας (και όχι μόνο..) μας παρέχει μια εικόνα για τον πιθανότερο χειρισμό και αντιμετώπιση των ιστορικών εξελίξεων που βιώνουμε.
Η ελπίδα που ακόμα επιβιώνει και ως εκ τούτου η τελευταία προσπάθεια που , πιθανότατα, θα καταβληθεί τις επόμενες 8 ημέρες αφορά την αποφυγή της ΄΄ρήξης΄΄ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Ακόμα, όμως, και σε αυτό το θετικό σενάριο είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι η κύρια ΄΄πηγή του κακού΄΄, με κύρια αντανάκλαση το απαρχαιωμένο ΄΄πολιτικό μας προσωπικό΄΄ θα βρεί τον τρόπο να χύση το γάλα απο την καρδάρα αρκετά σύντομα...


- Το παρόν post είναι μια συνέχεια της εκτίμησης (σχόλιο & διάγραμμα του ΔΤΡ της Παρασκευής) που είχε γίνει ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουμε μια επιπλέον υποχώρηση των δεικτών και μετά μια πιθανή ισχυρή βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση. (η εκτίμηση αυτή, φυσικά, ακυρώνεται με μια τελική ρήξη στις διαπραγματεύσεις).
Ο λόγος γι αυτό είναι η μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική  που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι την εβδομάδα που μας έρχεται θα συνεχιστούν οι τριβές και θα ενταθεί η αβεβαιότητα. Ο λόγος, απο την οπτική πλευρά της κυβέρνησης, είναι να ΄΄μεγιστοποιήσει΄΄ τα οφέλη της θέτοντας τους δανειστές μπροστά στις ευθύνες τους κυριολεκτικά  έως το τέλος.. Αυτός νομίζω ότι και ο λόγος που δεν θεωρεί, έως τώρα, ότι έχει λάβει κάποιο τελεσίγραφο, η ότι την Δευτέρα θα κριθούν όλα...

Αν έχει βάση αυτό το σκεπτικό τότε, απο Τρίτη - Παρασκευή θα δούμε μια ακόμα επιδείνωση της κατάστασης προτού η κυβέρνηση βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία.
Συνοδευτικό αυτής της συμφωνίας αναμένεται να είναι είτε η εξασφάλιση άμεσα κάποιου κονδυλίου για την αποπληρωμή του ΔΝΤ (επιστροφή 1,8 δις απο ΕΚΤ ??), είτε  η παροχή χρόνου απο το ΔΝΤ στην απόφασή του να δώσει το στάτους της χρεοκοπίας στην Ελλάδα_αναμονή ενός μηνός (μια πολύ δυσμενής εξέλιξη).
Στη συνέχεια οι εξελίξεις θα μεταφερθούν άμεσα στο εσωκομματικό μέτωπο του συριζα και στην ψηφοφορία στην Βουλή. Στη φάση αυτή το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένα βραχυχρόνιο ΄΄παράθυρο ευκαιρίας΄΄ για το χρηματιστήριο αφού θα έχει πλέον αποφύγει τα χειρότερα..

ftse25

Το σενάριο της καθοδικής συνέχειας  θέλει τον δείκτη να αδυνατεί να περάσει πάνω απο τις 217 - 220 μονάδες και να επιστρέφει σε νεότερα τοπικά χαμηλά. Μια πιθανή ζώνη στήριξης είναι η περιοχή των 185 μονάδων.


η αντιστοιχία για τον ΔΤΡ είναι περίπου η επιστροφή του στα προηγούμενα χαμηλά των 421 μονάδων και το σχετικό σενάριο ισχύει ΜΟΝΟ με την αδυναμία του δείκτη να περάσει πάνω απο τις 580 μονάδες. Ανοδική διάσπαση του επιπέδου αυτού (580) θα γυρίσει άμεσα το βραχυχρόνιο σενάριο σε θετικό..

Ομόλογα
ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να υποστηριχθεί και απο τα ομόλογα (10Υ). Στην τρέχουσα συγκυρία εξελίσεται μια μικρή και πλήρως αναμενόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ωστόσο, ο βασικός βραχυχρόνιος στόχος τους είναι η επιστροφή στα προηγούμενα υψηλά (max: 14,200) και μετά μια σημαντική αποκλιμάκωσή τους.


Σε μεσοχρόνιο επίπεδο έχει ΗΔΗ διαμορφωθεί ένας πλήρης αρμονικός σχηματισμός inverse H&S με τεράστια ανοδική δυναμική. Ωστόσο, η δυναμική αυτή δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί άμεσα και με παραβολικό τρόπο. Μια τέτοια συμπεριφορά, είναι προφανές, ότι αφορά την αδυναμία σύγκλισης με τους δανειστές και τελική ρήξη  στις διαπραγματεύσεις (υπαρκτό σενάριο με , όμως, λιγότερες πιθανότητες αυτή την στιγμή..)Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (αυτή την στιγμή) είναι μια σταδιακή ανοδική τους κίνηση όπως αυτή θα προσδιοριστεί ενδεχομένως με αντίστοιχες ΄΄πολιτικού τύπου΄΄ αποτυχίες (ψήφιση των μέτρων απο τη Βουλή, προσφυγή σε εκλογές η δημοψήφισμα κτλ).

Η αντίστοιχη αναμενόμενη αντίδραση του ftse25 θα είναι, σχηματικά πάντα, μια παρόμοια συμπεριφορά:


Ο τραπεζικός δείκτης ΔΕΝ αναμένεται να έχει ταυτόχρονο ΄΄ground zero΄΄ με τον ftse25/ΓΔ.
Το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι, για την ιδιοκτησία τους, θα διαρκέσει αρκετό χρόνο ακόμα. Χρόνο στον οποίο μετά απο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου και απο συνεχώς νεότερα ιστορικά χαμηλά θα περιέλθουν στα χέρια των νέων (και ξένων φυσικά) ιδιοκτητών τους...

s. note:
α)΄΄η πηγή του κακού΄΄...

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν πράγματα που μας έχουν αφήσει κυριολεκτικά άφωνους.
Συμπεριφορές και αποφάσεις έξω απο τον ΄΄κοινό νού΄΄ και την απλή λογική.
Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει αυτό. Είναι απόλυτα αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Πρόκειται για την πολύ τελευταία φάση του ιστορικού φαινομένου της λεγόμενη ΄΄μεταπολίτευσης΄΄ το οποίο διανύουμε τώρα. Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο οι κύριοι παίχτες να μην έχουν συνείδηση αυτού του γεγονότος και οι συμπεριφορές τους να είναι αναχρονιστικές και οι αντιδράσεις τους σε νέα προβλήματα απο αμήχανες έως και καταστρεπτικές.

Το παρόν ΄΄πολιτικό προσωπικό΄΄ (μια έκφραση που δεν χρησιμοποιείτε συχνά γιατί μειώνει τους ηγέτες της χώρας μας..!!) είναι τραγικά αδύναμο, σχεδόν γελοίο, με πολιτικές νεκραναστημένων ζόμπι εκατέρωθεν. Η δε βάση του, ο λαός, (εμείς δηλαδή) συνεχίζει να διανύει μια μακρά, σχεδόν 200 ετών εφηβία αρνούμενος να ενηλικιωθεί παρ΄ότι έχει βιώσει τραυματικές εμπειρίες στα τόσα χρόνια της νεότερης ιστορίας του.
Η ενηλικίωση έρχετε μαζί με ευθύνες και αυτό δεν μας άρεσε ανέκαθεν ως άτομα και ως πολίτες.
Α, ξέχασα .. Πάντα είχαμε τον μπαμπά (κράτος) να μας κανακεύει σε κάθε μας βήμα..

β) ένας, οποιοσδήποτε, μικροεπενδυτής...

΄΄..τώρα μου ζητάτε, με διατάζετε δηλαδή, να σας ακολουθήσω στον χαμό, στην καταστροφή..
Απλά γιατί έτσι το αποφασίσετε εσείς, ΟΛΟΙ εσείς τα τελευταία χρόνια..
Όχι δεν θα σας κάνω την χάρη, δεν θα σας ακολουθήσω στο γκρεμό.. και ξέρετε κάτι ? θα σας χρησιμοποιήσω, στεγνά και ανερυθρίαστα... Θα εκμεταλευτώ τις αδυναμίες σας, το αρρωστημένο σας μυαλό, το ίδιο το σύστημά σας (το χρηματιστήριο) και  θα προσπαθήσω να ορθοποδήσω...
Ναι !!, μπορώ να το κάνω και θα το κάνω...Γιατί θα επενδύσω με τρόπο θετικό στα συντρίμια σας..
Σας την έφερα μήπως ??? ...΄΄Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου