Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Διακόρευση του μνημονιακού υμένα …(Βας. Μαρκάκης ).

«Το ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης έχει επιλέξει τη με πολιτικό κόστος συμφωνία με τους δανειστές καταδεικνύεται στο ότι έχει αναθεωρήσει το "πακέτο μεταρρυθμίσεων/μέτρων" ήδη τέσσερις φορές ανεβάζοντας το στα 14 plus (από το αρχικό των...μόλις 3,2 δισ. ευρώ σε διάστημα ενός μηνός).» σημειώνει ο πατριάρχης της χρηματιστηριακής δημοσιογραφίας  στο άρθρο του στο Euro2day.
Και το γεγονός αυτό –θα συμπληρώσουμε εμείς- , όσο καλοπροαίρετος και αν είσαι, δύσκολα το αποκαλείς «έντιμο συμβιβασμό». Μάλλον για άτακτη υποχώρηση μοιάζει…. και όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος η κυβέρνηση απώλεσε την αντιμνημονιακή παρθενία της…

Η Ελληνική αγορά την χαιρέτισε με ανακούφιση , για την ακρίβεια την πανηγύρισε , καθώς την θεωρεί προτιμότερη από τον μεγάλο εφιάλτη της, την ρήξη και την έξοδο από την Ευρωζώνη…
Έτσι λοιπόν η εβδομάδα που πέρασε , μας χάρισε δυνατές συγκινήσεις. Ο γεν. δείκτης (παραδόξως) δεν μας χάλασε κανένα χατίρι…Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της, κινήθηκε διορθωτικά μέχρι την ζώνη που οριοθετείται από τον εκθ.ΜΚΟ30 ημ. και την στήριξη του συστήματός μας (όπως ακριβώς αναμέναμε.) και στην συνέχεια κινήθηκε ανοδικά προς την διακεκαυμένη ζώνη αντίστασης των 848-860 μον., όπου ανέκρουσε πρύμναν  όπως επίσης αναμέναμε.
Υπενθυμίζεται ότι από εκεί, εκτός από την κατερχόμενη γραμμή τάσης R, διέρχεται και το F/R 23,6% του συνολικού πτωτικού ΒΓ, όπως επίσης και εκείνο του 61,8% του πρόσφατου πτωτικού από τις 945 στις 691 μον., γεγονός που – όπως εγκαίρως επισημάναμε -  καθιστά την υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια παντελώς απίθανη…
Το μεγάλο ζητούμενο πλέον  δεν είναι αυτή καθεαυτή η συμφωνία με τους εταίρους μας – αργά ή γρήγορα , με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιτευχθεί – αλλά αφ’ ενός μεν η ψήφισή της στο Ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς να διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου η πιστή εφαρμογή της εκατέρωθεν….Και αν για το πρώτο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες , για το δεύτερο επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις μου…
- Αν όλα εξελιχθούν ομαλά , μπορούμε να ελπίζουμε ότι έως το τέλος του έτους ο δείκτης θα αναρριχηθεί μέχρι τις 950 ίσως και τις 1050 ( ειδικά αν στην επικείμενη συμφωνία συμπεριληφθεί και η πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους.)
 Για τους περισσότερους αναλυτές (και με το δίκιο τους), οι 1050 μον. αποτελούν σημείο κλειδί για την μεσο- μακροπρόθεσμη τάση. Από εκεί διέρχεται το F/R 23,6% του πτωτικού Γ.Δ. αλλά και το 50% του πτωτικού Ε.Ζ. ( και όχι μόνο).
Υψηλότερα επίπεδα των 1050 μον. είναι απίθανο να επιτευχθούν κατά τα επόμενα 1-2 χρόνια καθώς τα νέα υφεσιακά μέτρα – που σημειωτέον δεν θα ήταν απαραίτητα σε τέτοια έκταση, αν η πρώην και νυν κυβέρνηση (πυλώνες του πολιτεύματος της Πελατειακής Δημοκρατίας )  δεν κωλυσιεργούσαν – θα δώσουν την χαριστική βολή στην παραπαίουσα οικονομία.
- Στην αντίθετη περίπτωση, αν οδηγηθούμε τελικά στην ρήξη με επακόλουθο τις πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, πολύ φοβάμαι ότι τότε το σενάριο των 666 μον. ίσως αποδειχθεί πολύ συντηρητικό…
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα , είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που ο δείκτης καταφέρνει να κλείσει υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας (κίτρινο βέλος ). Το γεγονός αυτό ίσως να σηματοδοτεί το τέλος της πτωτικής τάσης. Θα το ισχυριστούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα αν κατά την πρώτη αξιόλογη διόρθωση δεν παραβιαστεί ( με εβδομαδιαίο κλείσιμο) η στήριξη του συστήματός μας (πράσινο βέλος)  όπως συνέβη στα παραδείγματα που επισημαίνονται στο γράφημα με μπλε κύκλους. Ο δείκτης απειλεί πλέον με αξιώσεις τις κατερχόμενες γραμμές τάσης. Οι σημαντικότερες και εξαιρετικά κρίσιμες για την ανοδική του πορεία αντιστάσεις εντοπίζονται στις 894 (εβδομαδιαία τοπική κορυφή)  και τις 927 μον. απ’ όπου διέρχεται ο ΜΚΟ200 εβδομάδων, αλλά και το πιθανολογούμενο άνω όριο σχηματισμού σημαίας. Ίσως κριθεί σε αυτές η μεσοπρόθεσμη τάση.
Την καθοριστική σημασία των 950 μον. έρχεται να μας την επιβεβαιώσει και η αντίσταση του συστήματός μας στο μηνιαίο γράφημα. Η υπέρβασή της αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης.
Όσο αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση και μέχρι αυτήν την ώρα ( απόγευμα Σαββάτου)  που γράφονται αυτές οι αράδες,  τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά , καθώς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το καλύτερο που έχουμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας είναι ένα κοινό ανακοινωθέν που απλά θ’ αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Πολύ φοβάμαι ότι δεν αρκεί για την υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 848-860 μον. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα ο δείκτης κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας θα «χωνέψει» τα κέρδη της προηγούμενης. Είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσει τις πρώτες στηρίξεις που δεν είναι άλλες από την τοπική κορυφή των 828 μον. και εκείνης του gap των 817-8 μον., που συμπίπτει με την ανερχόμενη γραμμή τάσης S . Στην χειρότερη περίπτωση θα ξαναδοκιμάσει την γνωστή  ζώνη που οριοθετείται από τον εκθ.ΜΚΟ30 ημ. και την στήριξη του συστήματός μας. Χαμηλότερα επίπεδα δεν αναμένονται , παρά μόνο σε περίπτωση ρήξης…
Καταλύτης για την υπέρβαση της προαναφερόμενης διακεκαυμένης ζώνης των 848-860 μον -κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου- θ’ αποτελέσει το πράσινο φώς από την ΕΚΤ για την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί τουλάχιστον προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 891 μον. , ίσως ν’ απειλήσει και τον εκθ. ΜΚΟ200 ημ. που σήμερα διέρχεται από τις 911 μον.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG
Όπως και την περασμένη εβδομάδα, έτσι και τώρα θα σας καλέσουμε να εμπιστευτείτε την προαναφερόμενη ζώνη στήριξης του συστήματός μας. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα αυτής, η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση του τοπικού βυθού των 780 μον. 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT..
Η θέση σας είναι αντίθετη στην βραχυπρόθεσμη τάση γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Όπως αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα, έτσι και τώρα, θεωρούμε μάλλον σκόπιμο να κλείσετε  την θέση σας  είτε σε ενδεχόμενη προσέγγιση των πρώτων στηρίξεων που επισημαίνονται στο γράφημα κατοχυρώνοντας τα κέρδη σας , είτε σε ενδεχόμενη υπέρβαση της ζώνης 848-860 μον., προκειμένου να περιορίσετε τις απώλειες.

Κλείνοντας , σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή τύχη σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκετε …  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου