Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Κόκκινες γραμμές που πλύθηκαν κι’ έχουνε γίνει ροζ….( Βας. Μαρκάκης )


Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, εν μέσω προσδοκιών ότι αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί τελικά  μία ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές μας, σενάριο που από πολύ νωρίς είχαμε επισημάνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό. 
Η υπέρβαση καταρχάς των 797 μον. και στην συνέχεια – μετά από μία μικρή βραχυπρόθεσμη διόρθωση- η υπέρβαση και των 818 μον. αποτέλεσαν τα σημαντικά τεχνικά γεγονότα της εβδομάδας. Πρόκειται για εξελίξεις που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος μας των 848-860 μον. 
Υπενθυμίζεται , - για πολλοστή φορά- ότι η υπέρβαση της προαναφερόμενης διακεκαυμένης ζώνης των 848-860 μον., αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας . Από εκεί εκτός από την κατερχόμενη γραμμή τάσης R, διέρχεται και το F/R 23,6% του συνολικού πτωτικού ΒΓ, όπως επίσης και εκείνο του 61,8% του πρόσφατου πτωτικού από τις 945 στις 691 μον.


Ενδεχόμενη υπέρβαση και των 848-860 μον.-γεγονός που προϋποθέτει απτές αποδείξεις και όχι απλά ενδείξεις για επικείμενη ενδιάμεση συμφωνία-  θ’ ανοίξει διάπλατα την πόρτα για ανοδική κίνηση του δείκτη τουλάχιστον μέχρι τις 890 μον. ίσως και μέχρι την εξαιρετικά ισχυρή και κρίσιμη ζώνη των 938-954 μον. Η υπέρβαση και των 938-954 μον., προϋποθέτει με την σειρά της την επίτευξη συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου  και την αποφυγή δημοψηφίσματος ή εκλογών. 

Αν η συμφωνία περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους – έστω και με χρονική επιμήκυνση – τότε ( και μόνο τότε ) ο δείκτης μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να αναρριχηθεί μέχρι και τις 1035-1052 μον.. Σε εκείνα τα επίπεδα , (των 1035-1052 μον.) θα κριθεί η μεσοπρόθεσμη τάση. Μέχρι τότε θα παραμένει σαφέστατα πτωτική. Όσο αφορά την μακροπρόθεσμη, θα κριθεί ακόμα υψηλότερα , στις 1115-1145 μον. 
Ενδεχόμενη επιτυχής κατάληξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του Μαΐου, αν και θα είναι καλός οιωνός, δεν θα προδικάζει σε καμία περίπτωση και το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου !!! Το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο συμφωνιών είναι μακρύ και πολύ φοβάμαι ότι αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξη της πρώτης, θ’ ακολουθήσει βίαιη κατοχύρωση κερδών, με αποτέλεσμα αξιόλογης διόρθωσης. Το μέγεθός της αναμένεται να είναι τουλάχιστον 38,2% -50% , ίσως και 61,8% του εν εξελίξει ανοδικού κύματος. 
Στον αντίποδα, σε ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου και καταφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές, αναμένουμε πρόσκαιρή μεν αλλά σημαντική δε, ταλαιπωρία του δείκτη. Σε αυτήν την περίπτωση  θα καταβαραθρωθεί  τουλάχιστον στις 666 μον. Επ’ ευκαιρίας να επαναλάβω ότι το δημοψήφισμα, εκτός του ότι είναι άσκοπο - καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το αποτέλεσμα του- και εκτός από τις τεράστιες επιπτώσεις του στην παραπαίουσα οικονομία, το χειρότερο είναι ότι θα αποδυναμώσει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας που θ’ απολέσει το μοναδικό όπλο της που δεν είναι άλλο από εκείνο της απειλής εξόδου. 
Επανερχόμενοι στα τεχνικά , να επισημάνουμε ότι η διαγώνιος V.M. είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσει και στο μέλλον. Ως σημαντική στήριξη αυτή την φορά , όπως στο παράδειγμα που επισημαίνεται στο παραπάνω γράφημα. (Με μαύρους κύκλους επισημαίνονται μερικές από τις ψευδείς διασπάσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια …)
Η έστω και οριακή υπέρβαση των 818 μον. μειώνει από 100 σε 80% τις πιθανότητες προσέγγισης των 666 μον. Οι πιθανότητες θα εκμηδενιστούν μόνο με την υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1380 μον. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε ως θετική εξέλιξη την έστω και οριακή υπέρβαση της αντίστασης του συστήματός μας , που ίσως να σηματοδοτεί την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας της. 
Οι 797 μον. μετατρέπονται σε σημαντική στήριξη η σημασία της οποίας επισημαίνεται με το παράδειγμα εντός του μπλε κύκλου. Ισχυρή , κρίσιμη και ίσως καθοριστική αντίσταση εντοπίζεται στις 894 μον. 
Να επισημάνουμε επίσης ότι ο απλός ΜΚΟ200 εβδομάδων  , σηματωρός της μεσοπρόθεσμης τάσης, διέρχεται από τις 929 μον. 
Αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα, η αντίσταση του συστήματός μας διέρχεται περίπου από τις 980. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου