Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Έλληνες επενδυτές , παιδιά ενός κατώτερου θεού …(Μέρος 1ον)

Την ώρα που οι περισσότερες κεφαλαιαγορές καταγράφουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο και στις χρηματαγορές εκδίδονται ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, η Ελληνική αγορά βρίσκεται στην εντατική,….σε κώμα ….Εύλογο το ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων μας … «γιατί ρε γαμώτο !!! ».Την απάντηση θα την αφήσουμε να την δώσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Εμείς θα περιοριστούμε – επ’ ευκαιρίας των αργιών του Πάσχα – να κάνουμε μία τεχνική ανασκόπηση , ευρύτερη της συνηθισμένης. Στο παραπάνω γράφημα απεικονίζεται η πορεία του Γεν. δείκτη από το 1986 μέχρι και σήμερα.

Θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο χρονικό διάστημα 2007-2015. Η ιστορία ίσως να μην επαναλαμβάνεται , όμως αναμφίβολα διδάσκει. Προσέξτε στο παραπάνω γράφημα ότι το bear market rally του 2009 , τερμάτισε ακριβώς πάνω στο F/R 38,2% του πτωτικού ΑΒ, όπως περίπου συνέβη και με εκείνο του 2012-2014 ( ΔΕ ) , το οποίο τερμάτισε περίπου πάνω στο F/R 38,2% του πτωτικού ΓΔ. ( κεφαλές κόκκινων βελών )  Προσέξτε επίσης ότι και στις δύο περιπτώσεις , μετά την υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα του F/R 23,6 % ( κόκκινα βέλη ) , ακολούθησε retest ( μαύρα βέλη ) που αποτέλεσε την ταφόπλακα στην μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. 
Κατά την προσέγγιση των 1400 μον. αλλά και κατά την πτωτική παραβίαση των 1052 μον., είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Είχαμε μάλιστα επιστήσει την προσοχή σας ότι  ενδεχόμενο retest της ζώνης των 1030 -1050 μον.,( όπερ και εγένετο)  θ’ έπρεπε να εκληφθεί ως ευκαιρία για απεγκλωβισμό, καθώς είχαν από τότε διαφανεί τα μαύρα σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα. 

Οι 1052 μον., παραμένουν ( και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα ) σημείο κλειδί για την αναστροφή της μεσο-μακροπρόθεσμης τάσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου