Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα ρευστότητας....(Spiros Chatzipanis)

Τα ταμειακά διαθέσιμα λιγοστεύουν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ότι υπολόγιζε η νέα κυβέρνηση. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο των εκτιμήσεων μας (τελικά είχε δίκιο η Τρόικα και όχι τα αστέρια μας) και παρόλο που υπήρχε υπερσυγκράτηση δαπανών έχουμε ταμειακή τρύπα 1,6 Δισ.

Επιπλέον, στο 1ο τρίμηνο του έτους υπολογίζουν έσοδα 8 Δις και έξοδα 9 Δις. Η νέα κυβέρνηση ελπίζει ότι με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών θα μπορέσει να καλύψει την τρύπα. Αυτό όμως παραμένει ερωτηματικό αφού η τρύπα ίσως και να μεγαλώσει - η μη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων έχει ανέλθει σε ύψος ρεκόρ. Τα έντοκα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βοηθήσουν την κατάσταση αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους και οι Ελληνικές τράπεζες ίσως αδυνατούν να αγοράσουν (ήδη μια από τις τέσσερις "μεγάλες" δήλωσε αδυναμία στην τελευταία δημοπρασία). Για να μην σπαταλώ τον χρόνο σας, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα ρευστότητας το οποίο θα σκάσει τα αργότερο τον Μάρτιο -Απρίλιο 2015 (και όχι τον Ιούνιο-Ιούλιο). Κατά την άποψή μου τότε, εάν δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή με την Τρόϊκα (για να μην πω τούμπα από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα τεθεί θέμα καταβολής μισθών και συντάξεων. Σε εκείνη την στιγμή (επαναλαμβάνω ότι εφόσον δεν έχει γίνει συμβιβασμός) οι λύσεις που θα υπάρχουν θα είναι πληρωμή υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα (ή αλλιώς "υποσχετικές") ή επιβολή φόρου καταθέσεων (10%?) ή.......Η ζημιά που θα γίνει θα είναι τεράστια αφού πλέον θα είμαστε με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Με λίγα λόγια οι εταίροι γνωρίζοντας το πρόβλημα ρευστότητας που έχουμε θα μας χορέψουν στο ταψί...και λογιικό είναι αφού χωρίς να έχουμε λεφτά πάμε να κάνουμε τους μάγκες (είναι σαν να έρχεται ένας συγγενείς μου που τον έχω ήδη δανείσει αρκετές φορές και να μου ζητάει δανεικά για να δώσει περισσότερο χαρτζιλίκι στο παιδί του-ξέρω ότι ίσως κάποιους τους εκνευρίσω αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου). Ίσως και η επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup την Παρασκευή να είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή, να διερευνήσει προθέσεις και να μεταφέρει στην νέα κυβέρνηση τα μηνύματα- άλλωστε δεν θα υπήρχε καταλληλότερος για αυτήν την δουλειά.
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι στο πολύ προσεχές διάστημα η νέα κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει άρδην την ρητορία και την πολιτική της. Εάν όχι.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου