Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΙΑΣ …ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ !!!! ( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )

Ο  Μ. Ντράγκι υλοποίησε την από μηνών υπόσχεση του , ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για την διάσωση της ευρωζώνης. Όχι μόνο ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  υπερδιπλάσιο του αναμενόμενου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα αγοράζει ομόλογα μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. 
Στο σημείο αυτό , τίθεται εύλογα το ερώτημα « …. γιατί περίμενε η ΕΚΤ πρώτα να διολισθήσει η ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό και μετά να την εφαρμόσει;» Φαντάζομαι για τους ίδιους λόγους που περίμενε πρώτα να βυθιστεί στην ύφεση και μετά να μειώσει τα επιτόκια ….

Το γεγονός ότι (δυστυχώς) δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη υπέρβαση αναφορικά με την αμοιβαιοποίηση του χρέους , δεν στάθηκε εμπόδιο στις αγορές να πανηγυρίσουν ξέφρενα την ιστορική απόφασή του .
Ετεροχρονισμένα- όπως συνήθως- , αντέδρασε και η διψασμένη Ελληνική αγορά …..Το γεγονός ότι τέθηκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να επωφεληθεί από το εν λόγω πρόγραμμα , που είναι αμφίβολο αν τις αποδεχθεί η νέα κυβέρνηση , πέρασε σε δεύτερη μοίρα….
Σε δεύτερη μοίρα πέρασε και το γεγονός ότι την Κυριακή, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην νεώτερη ιστορία του τόπου, που θα σηματοδοτήσει την λύτρωση ή την απόλυτη καταστροφή του….
Προφανώς οι αγοραστές της Παρασκευής ποντάρουν – και ίσως όχι άδικα – σε μία …..κωλοτούμπα !!! Δηλαδή προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα, είτε θα υποχρεωθεί η νέα κυβέρνηση ( όπως και η απερχόμενη ) να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των πιστωτών μας ( σενάριο πολύ πιθανό ) , είτε οι τελευταίοι θα ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους , προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.
Θεωρώ εξαιρετικά πιθανό το δεύτερο σενάριο , όμως επειδή θα χρειαστεί πολύ χρόνος , κατά την διάρκεια του οποίου θα λάβουν χώρα ακραίες αντιπαραθέσεις , βίαιες συγκρούσεις που θα μας φέρουν πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού , πολύ κοντά στο «ατύχημα» , εκτιμώ ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα δύσκολα για το Ελληνικό χρηματιστήριο….
Από τεχνική άποψη, αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακατάληψη των 817 μον. (όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο και στον FTSE25, όπου το αντίστοιχο επίπεδο διέρχεται από τις 274 μον. ) Ο μεγάλος τζίρος αναμφίβολα κάτι υποδηλώνει , αλλά όχι απαραίτητα κάτι καλό ….Θα μπορέσουμε να τον αξιολογήσουμε , κατά τις επόμενες συνεδριάσεις…
Σε ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής πορείας, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην διαγώνιο αντίσταση F3 . Αντίθετα , σε ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην ευρύτερη περιοχή των 810 μον. Η παραβίασή της θ’ αποτελέσει κακό οιωνό…
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα , η πλησιέστερη σημαντική αντίσταση διέρχεται από τις 890 μον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου