Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Γεν. δείκτης - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )

Ύστατη προσπάθεια στην εκπνοή του έτους,  ν’ αλλάξει …χρώμα το «κερί» στο ετήσιο γράφημα του Γεν. δείκτη. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, πρέπει να κλείσει η χρονιά υψηλότερα των 1168 μον. , γεγονός που φαντάζει μάλλον δύσκολη υπόθεση…
Ένας από τους πολλούς λόγους που το 2014 θα περάσει στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου ως μια κακή χρονιά, ήταν η επιπόλαιη και υστερόβουλη απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο , γεγονός που σκόρπισε τον πανικό στις αγορές. Έτσι κι’ αλλιώς, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχες για τις πολιτικές εξελίξεις που  εγκυμονεί το νέο έτος.
Οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου κατά την εβδομάδα που πέρασε περιγράφονται εξαιρετικά στο Euro2day. Θ’ αλλάξουμε μόνο την σειρά προτεραιότητας, καθώς θεωρούμε ότι μάλλον ο βασικός λόγος ήταν «….το θετικό κλίμα και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, Φρανκφούρτης και άλλων μεγάλων αγορών…» και δευτερευόντως «…η προεξόφληση διεξόδου στο αδιέξοδο με την τρόικα….» και «….η ενίσχυση των εκτιμήσεων πως η συγκυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές για την εκλογή του ΠτΔ …».

Αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε ως θετική εξέλιξη την υπέρβαση της F3. Όμως για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της F4 , την οποία θα συναντήσει ο δείκτης πέριξ των 1078-9 μον. 
Θετικές εξελίξεις είχαμε και στο εβδομαδιαίο γράφημα. Ο δείκτης – εκτός από την F3- διέσπασε ανοδικά και την αντίσταση του συστήματός μας ( κίτρινο βέλος ), αφού πρώτα δοκίμασε με επιτυχία την στήριξή του ( πράσινο βέλος).
Η πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη αντίσταση που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει εντοπίζεται στις 1047 μον. Η υπέρβασή της με ένα τουλάχιστον εβδομαδιαίο κλείσιμο θα βελτίωνε σημαντικά την τεχν. εικόνα. Στην αντίθετη περίπτωση , θα μπορούσε να γίνει η αφετηρία για το επόμενο πτωτικό κύμα.
Όσο αφορά το ημερήσιο γράφημα, ο δείκτης έχει εισέλθει στην διακεκαυμένη ζώνη που οριοθετείται από την F3 και F4 . Μέσα απ’ αυτήν διέρχονται πληθώρα ισχυρών αντιστάσεων . Ενδεικτικά αναφέρουμε τις 1033 μον. ( 38,2% του ανοδικού ΑΒ ) , τις 1047 που ήδη προαναφέραμε, τις 1053 ( 38,2% του πτωτικού ΒΓ ) και πολλές άλλες ακόμα.
Σε μία απ’ αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τερματίσει η ανοδική αντίδραση ή θα γίνει η αφετηρία για πτωτική διόρθωση. Η πλησιέστερη κρίσιμη στήριξη δεν είναι άλλη από την μέχρι πρότινος διαγώνιο αντίσταση F3. Απλά ζήτημα χρόνου η δοκιμασία της…
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Προς τους LONG …
Γλυτώσατε από θαύμα τα χειρότερα, χάρη στον από μηχανής θεό M. Draghi και το …μπαζούκας του. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον σαφέστατα ανοδική. Διατηρείστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της ζώνης που οριοθετείται από την στήριξη του συστήματός μας και τον εκθ. ΜΚΟ30 ημ. Ρουφήξτε μέχρι και την τελευταία ρανίδα την ανοδική αντίδραση. Να θυμόσαστε μόνο ότι κανένα από τα προβλήματα που έγιναν η αιτία για την καταβαράθρωση του δείκτη, δεν έχει επιλυθεί. Ίσως σας δίνεται η τελευταία  ευκαιρία για να απεγκλωβιστείτε σε αξιοπρεπή επίπεδα. Μην την χάσετε !!!
Προς τους short …
Πάλι με χρόνια με καιρούς ….αλλά ήρθε η ώρα να κάνετε (-με) την αυτοκριτική σ(μ)ας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου