Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Περί αυτόνομης θέρμανσης ....( by OLVINO COSSIO )

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΑΣΙΛΗ
Σε ευχαριστώ που με φιλοξένησες ακόμη μια φορά στο THE TRADER’S DIARY. Πριν από ένα μήνα ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το  ελληνικό κράτος θα δώσει μια επιδότηση σε όποιο νοικοκυριό αλλάξει το προϊόν καύσης που χρησιμοποιεί για την θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο . Ήταν στις 26/9/2014 , από εκείνη την ημερομηνία όποιος κάνει αίτηση για μια καινούρια σύνδεση με την γραμμή αερίου έχει δικαίωμα να πάρει την επιδότηση.

Βέβαια ακόμα τίποτα δεν έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και όλα είναι στον αέρα, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεφτιλιστεί αλλάζοντας την πρόταση της, πιστεύω ότι πάλι οι γραφειοκράτες και το χειρότερο δημόσιο είναι στη δουλειά για να δυσκολέψουν και να χαλάσουν την σούπα όπως συνήθως γίνεται σε αυτή τη χώρα.
Έχω μία εταιρεία που άμεσα ενδιαφέρεται για την εξέλιξη αυτή, μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι στα ύψη, αλλά όλοι περιμένουν τις τελικές αποφάσεις , και όλοι περιμένουν πονηριές από την αρμόδια υπηρεσία.
Αλλά το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τόσο η επιδότηση, που βέβαια θα είναι το κύριο σημείο για να αποφασίσει ένας ιδιώτης, αλλά η δυνατότητα αποχώρησης από την κεντρική θέρμανση προς την πλήρη αυτονομία στην θέρμανση.
Αυτή τη στιγμή ισχύει το 50 +1, τι είναι αυτό; Σε μια πολυκατοικία μπορείς να αποχωρήσεις από την κεντρική θέρμανση μόνο εάν σου δώσει την δυνατότητα το 50 +1 του ποσοστού της συνιδιοκτησίας.
Τώρα όμως με το φυσικό αέριο σου δίνει την ευχέρεια να αυτονομηθείς από τους υπόλοιπους σε ότι αφορά την θέρμανση με τα λεγόμενα επίτοιχα.
Το κράτος πάλι πρώτα  υποσχέθηκε  μετά τα πήρε πίσω και τώρα γιατί του λείπει η θέληση, πάει να τα μπερδέψει. Από τη μία θα σου δίνει τη δυνατότητα να αποσυρθείς από την κεντρική θέρμανση αλλά θα πρέπει να πληρώσεις το ποσοστό των κοινοχρήστων που αναλογεί στη θέρμανση.....μια μπούρδα. Θέλεις τον επίτοιχο  για ανεξαρτησία και ελευθερία στην επιλογή για πώς, πότε , εάν θα ανάψεις το καλοριφέρ σου και η πολιτεία σου επιβάλει να πληρώσεις τα κοινόχρηστα για τη κεντρική θέρμανση. Απαράδεκτο.
Προχθές σε ένα κανάλι τηλεόρασης σε πρωινή εκπομπή , ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών που έλεγε τα πάντα εναντίον της αυτόνομης θέρμανσης και δεν είχε ούτε ένας χριστιανός το κουράγιο να τον σταματήσει ή τουλάχιστον να πει 2 κουβέντες θετικές προς την αυτονομία.
Έλεγε πως θα χαλάσει την ενότητα της πολυκατοικίας, σιγά, οι περισσότεροι είναι σκοτωμένοι κα δεν μιλάνε ο ένας με τον άλλο.
Έλεγε πως με αυτό τον τρόπο ο συνταξιούχος θα μείνει χωρίς θέρμανση γιατί δεν μπορεί ναι πληρώσει το κόστος της αυτονομίας. Πόσοι συνταξιούχοι αυτά τα 2 χρόνια έχουν μείνει χωρίς θέρμανση γιατί οι περισσότερες οικοδομές δεν έχουν καν ανάψει θέρμανση λόγο οικονομικής κρίσης και πόσες οικογένειες με μικρά παιδιά έμειναν χωρίς θέρμανση γιατί μερικοί ήθελαν , με το δίκιο τους να κάνουν οικονομία και δεν ξόδευαν για πετρέλαιο θέρμανσης, και σε πολλές περιπτώσεις ούτε για φυσικό αέριο.


Πολύς κόσμος τελευταία μου έχει παραπονεθεί γιατί έχει το παιδί ή τον παππού άρρωστο και ήθελε θέρμανση αλλά η πολυκατοικία δεν άναβε για οικονομία.
Και τελευταίο, έλεγε ότι η αυτονομία στην θέρμανση είναι η πιο ακριβή από όλες τις επιλογές, δηλαδή την κεντρική θέρμανση. Εάν το κοιτάμε από την σκέτη οικονομική οπτική είχε δίκιο, γιατί για μια μέση οικοδομή 10 διαμερισμάτων, η αλλαγή λέβητα και καυστήρα θα κοστίσει περίπου 5-6.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την αυτονομία για κάθε διαμέρισμα θα είναι περίπου 2.500 ευρώ, αλλά η διαφορά θα είναι σημαντική υπέρ της αυτονομίας αργότερα γιατί:
1) πλήρης αυτονομία , όχι πια ωράριο στην θέρμανση. Έχω οικονομική άνεση ανάβω, δεν έχω δεν ανάβω και δεν παίρνω κανέναν στον λαιμό μου.
2) η κεντρική θέρμανση είναι ένα κόστος ανάγκης με μια σχετική οικονομία , τίποτα παραπάνω . Η αυτόνομη θέρμανση είναι μια επένδυση στο ακίνητο μου που θα ανεβάσει την αξία του . Σε περίπτωση πώλησης, θα πουλάς ένα ανεξάρτητο ακίνητο, χωρίς θέμα χρημάτων για αέριο η πετρέλαιο.

Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε το 1985, από τότε οι συνθήκες και οι ανάγκες του καθενός έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και έχουν βελτιωθεί τα συστήματα που παράγουν θέρμανση, έτσι είναι θεωρώ εγώ το σωστό, να αλλάξει και αυτός ο νόμος δίνοντας στον καθένα την δυνατότητα να θερμαίνεται όταν και όπου θέλει ελεύθερα.

Και κάτι τελευταίο, είναι δυνατόν από την στιγμή που το ελληνικό κράτος μας βάζει ένα φόρο στα ακίνητα μας, τον ΕΝΦΙΑ, να διαχειρίζεται τον τρόπο και την ώρα που ο καθένας θα θερμαίνετε. Είναι απαράδεκτο.
Σε ευχαριστώ Βασίλη για τη δυνατότητα που μου δίνεις. Ελπίζω πως το μπλόγκ έχει την δύναμη να μεταφέρει το παράπονο πολλών χιλιάδων αθηναίων που υποφέρουν χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου