Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ( ΑΝΤΩΝΗΣ Γ.)

Αν κάποιος θέλει να βρει εργασία στο εξωτερικό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να παρακολουθήσει την αγορά εργασίας στις χώρες που τον ενδιαφέρουν. Παρακάτω, μπορώ να προτείνω κάποιες μηχανές αναζήτησης για την Αγγλία:
Σ' αυτά τα site υπάρχουν εκτός από θέσεις εργασίας και πληροφορίες για διάφορα σχετικά θέματα (π.χ. οδηγίες για συνεντεύξεις, βιογραφικά, κλπ).
Πρόκειται μια μία μηχανή αναζήτησης που αναζητά σε πολλαπλά site ευρέσεως θέσης εργασίας.
Ίσως από τα παλαιότερα site αναζήτησης, που έχει sites και για διαφορετικές χώρες (πρόσβαση από τοwww.monster.com)
Αφού λοιπόν έχουμε καταλήξει που πρόκειται να κοιτάξουμε για εργασία, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ένα βιογραφικό το οποίο να τραβάει τον αναγνώστη. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει πανάκεια. Δυστυχώς, όσες αναζητήσεις και να κάνει κάποιος θα βρει διαφορετικές σχολές για το πώς πρέπει να γράφεται ένα βιογραφικό. Κάποια βασικά στοιχεία παρόλα αυτά είναι:
1. Το βιογραφικό πρέπει να είναι λιτό και περιεκτικό, ειδικά αν κάποιος έχει να δείξει πλούσια προϋπηρεσία. Για κάθε θέση χρειάζεται μία σύντομη περιγραφή και βασικά επιτεύγματα.
2. Το format του βιογραφικού δεν πρέπει να κουράζει το μάτι. Προσοχή σε ορθογραφικά λάθη, χρόνος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή παρελθόντων γεγονότων.
3. Πρέπει να είναι αληθινό!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και οι agents για μία θέση μεσαίου επιπέδου μπορεί να λαμβάνουν και 500 βιογραφικά, άρα το βιογραφικό μας πρέπει να ξεχωρίζει (tip: η χρήση σωστών keywords αυξάνει τις πιθανότητες, διότι οι recruiters συνήθως χρησιμοποιούν λογισμικά που αναζητούν λέξεις κλειδιά για γρήγορο ξεσκαρτάρισμα).
Αρκετά χρήσιμο εργαλείο είναι και το http://www.linkedin.com στο οποίο δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προφίλ (ουσιαστικά βιογραφικού) και δικτύωσης. Κατά τη γνώμη μου το linkedin είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο, που χρειάζεται όμως μερικούς μήνες για να αποδώσει, αλλά δημιουργεί πραγματικά ευκαιρίες!
Όταν ψάχνουμε για εργασία, συνήθως ορίζεται και το επίπεδο μισθού στην αγγελία, το οποίο είναι πολύ βολικό. Για να μπορέσουμε όμως να κρίνουμε αν τα χρήματα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας πρέπει να σκεφτούμε το κόστος ζωής στην Αγγλία. Ένα χρήσιμο site που μπορεί κάποιος να κάνει σύγκριση του κόστους ζωής σε διαφορετικές χώρες και πόλεις είναι το http://www.numbeo.com/cost-of-living/
Για τη μετατροπή ακαθάριστου μισθού σε καθαρά χρησιμοποιούμε το http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php
Χοντρικά οι μισθοί στην Αγγλία είναι περίπου 2 με 2.5 φορές πάνω από τους Ελληνικούς (αυτό βέβαια εξαρτάται από τον κλάδο, το επίπεδο, κλπ)
Το βασικό κόστος στην Αγγλία είναι το ενοίκιο. Sites που μπορεί κάποιος να κοιτάξει για σπίτια είναι http://www.zoopla.co.uk/ και http://www.rightmove.co.uk/ (καθώς το 95% των κατοικιών διαχειρίζονται μέσω μεσιτών). Αρκετά διαδεδομένο επίσης στην Αγγλία είναι το sharing accommodation όπου νοικιάζεις την κρεβατοκάμαρα και μοιράζεσαι την κουζίνα, το μπάνιο και τους κοινόχρηστους χώρους (λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αγγλία και ιδιαίτερα το Λονδίνο είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις παγκοσμίως).
Πολύ χρήσιμο (αν και πάρα πολύ δύσκολο) είναι να δηλώνει κάποιος στοιχεία επικοινωνίας τοπικά. Όσον αφορά το τηλέφωνο π.χ. υπάρχουν φτηνές λύσεις καρτοκινητού (pay as you go) (https://giffgaff.com/ http://www.lebara.co.uk/).
Για την giffgaff, δυστυχώς χρειάζεται τοπική διεύθυνση, ενώ η lebara πωλείται στα ψιλικατζίδικα.
Τέλος όσον αφορά ένα ταξίδι στο Λονδίνο, η Ryanair πλέον πετάει προς Αθήνα από το Stansted (αεροδρόμιο περίπου 60 μίλια βόρεια από το κέντρο του Λονδίνου) με τιμές που είναι πολύ οικονομικές
Όποιος χρειαστεί κάποια επιπλέον βοήθεια μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω του Βασίλη (ο οποίος έχει το email μου) .

Υπομονή, επιμονή και καλή επιτυχία...

Υ.Γ. Η αναζήτηση εργασίας είναι μία επένδυση που αποδίδει συνήθως μετά από 1 με 1.5 χρόνο εντατικής ενασχόλησης. Χρειάζεται εκτός από προσόντα και τύχη, γι' αυτό δεν πρέπει να το βάζει κάποιος κάτω. Ίσα ίσα, κάθε πιθανή συνέντευξη είναι μία επιπλέον εμπειρία και εξοικείωση με τη διαδικασία της αναζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου