Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ ....( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ)

Καθημερινά επιβεβαιώνεται η από μηνών  διάγνωσή μου ότι η Ελληνική αγορά διακατέχεται από το σύνδρομο του Κολόμβου.  Όπως ο Ισπανός θαλασσοπόρος, έτσι και εκείνη, όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφθασε δεν ήξερε που βρισκόταν.
Ο γεν. δείκτης σαν τον μπαταχτσή ταξιτζή , κάνει άσκοπους γύρους στο οικοδομικό τετράγωνο , εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο πελάτης του δεν γνωρίζει την περιοχή, κατασπαταλώντας τον χρόνο και τα χρήματά του.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , κάποιοι – εγχώριοι και ξένοι- για να θρέψουν την τεράστια χρηματιστηριακή βιομηχανία, εξακολουθούν να «ψαρεύουν» με δυναμίτη στην «λίμνη»  των μόλις 20.000 ενεργών κωδικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με εξαφάνιση το σπάνιο πλέον είδος του μακροπρόθεσμου επενδυτή. 
Η οργή , ο φόβος , η απελπισία , η αγανάκτηση, έχουν δώσει πλέον την θέση τους στην αηδία. Δεν είναι δυνατόν κάθε τρείς ημέρες ν’ αλλάζει η τάση. Δεν είναι δυνατόν μετοχές να διαπραγματεύονται σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με σημαντικά κέρδη …+3….4…5% και τελικά στις δημοπρασίες να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο (όπως πρόσφατα στον ΟΤΕ) , ή το ανάποδο. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία ν’ ανακοινώνει κέρδη πολύ καλύτερα  των αναμενομένων και να κλείνει με τεράστιες απώλειες. Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο !!! Διασύρεται με τον χειρότερο τρόπο ο θεσμός του χρηματιστηρίου.
Η εβδομάδα που μας πέρασε κύλησε με τους αγοραστές να κυκλοφορούν τις ζυγές μέρες και τους πωλητές τις μονές….κάτι σαν δακτύλιος !!!! Η μεταβλητότητα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής , με την προσοχή των παροικούντων την Ιερουσαλήμ να βρίσκεται εστιασμένη στο θέατρο του παραλόγου και της γελοιότητας , άλλοτε στο Παρίσι και άλλοτε στο Λονδίνο.
Κάπως έτσι αναμένουμε να κυλήσει και η επόμενη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και στην  συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Δεκεμβρίου, όπου ενδέχεται ν’ ανακοινωθεί πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το μηνιαίο γράφημα του δείκτη, η ανοδική αντίδραση εντάσσεται μάλλον – και μέχρι αποδείξεως τουναντίον -  στα πλαίσια ενός retest της διασπασθείσας F3.
Όμως ακόμα και αν καταφέρει ο δείκτης να υπερβεί την F3, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει δύο πολύ ισχυρές αντιστάσεις στις 1032 και 1053 μον. Αντιστοιχούν στα Fibonacci retracements 38,2% του ανοδικού ΑΒ και του πτωτικού ΒΓ, αντίστοιχα.
Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της γνωστής διακεκαυμένης ζώνης που οριοθετείται από την διαγώνιο F3 και την κατερχόμενη γραμμή τάσης F4. 
Εκτίμηση : Η προσέγγιση ή ακόμα και η υπέρβαση της προαναφερόμενης ζώνης, θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν:
  • τελικά αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές , σενάριο που κατά την ταπεινή μας γνώμη παραμένει ακόμα μάλλον απίθανο, για τους λόγους που περιγράφονται εδώ
  • αποφασιστεί άμεσα – πρίν από τις εκλογές -  η αναδιάρθρωση του χρέους , σενάριο που και αυτό καθίσταται απίθανο , μετά τις  δηλώσεις Ντράγκι ότι "δε θεωρούμε την αναδιάρθρωση του χρέους ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη" Επ’ ευκαιρίας θα επαναλάβουμε ότι η  προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους ήταν η κινητήριος δύναμη που ώθησε τον δείκτη στις 1400 μον. Η απεμπόληση του δικαιώματός μας αυτού, αποτέλεσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί , μία από τις βασικές αιτίες της καταβαράθρωσής του .  
  • η ΕΚΤ αποφασίσει την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων. 
Το γεγονός ότι κατά την νέα εβδομάδα , η αντίσταση του συστήματός μας στο εβδομαδιαίο γράφημα θα διέρχεται πέριξ της F3 , καθιστά την υπέρβασή της εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.Προσέξτε ότι , η προηγούμενη ανοδική αντίδραση, τερμάτισε ακριβώς πάνω της (κόκκινος κύκλος).
Στο παραπάνω γράφημα επισημαίνονται μερικοί από τους σημαντικότερους ΜΚΟ που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο δείκτης σε ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής του πορείας και η τιμή στόχος του εν δυνάμει σχηματισμού διπλού βυθού ( μέτρηση βάσει κλεισιμάτων ).
Σύμφωνα με το σύστημά μας – το οποίον σημειωτέον δεν είναι αξιόπιστο όταν λαμβάνει χώρα ζώνη συναλλαγών-  , η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική. Θα κινδυνεύσει σε ενδεχόμενη παραβίαση των 939 μον., με κλείσιμο. 
Η πλησιέστερη κρίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στις 995 μον. Ενδεχόμενη υπέρβασή της θα ακυρώσει το σενάριο της διπλής κορυφής και ίσως* ενεργοποιήσει το σενάριο του διπλού βυθού. 
*Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το ενδεχόμενο σχηματισμού bearish flag, το άνω όριο του οποίου εντοπίζεται περίπου στις 1050 μον. ( κεφαλή κόκκινου βέλους). 
Η πλησιέστερη κρίσιμη στήριξη και σημείο αναφοράς , εντοπίζεται στις 925 μον. Όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει πολλές φορές ακόμα κατά τους επόμενους μήνες …
Για όσο διάστημα ο δείκτης διακυμαίνεται μέσα στο στενό εύρος του τριγωνικού σχηματισμού ή της προαναφερόμενης σημαίας, αν και το πτωτικό σενάριο έχει μάλλον περισσότερες πιθανότητες, εν τούτοις κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Μόνο με την λύση του, θα μπορέσουν να εξαχθούν σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.
Αν ήμουν short, , δεν θ’ ανησυχούσα ιδιαίτερα για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 995 ή έστω των 1023 μον.
Αν ήμουν long , δεν θα διακινδύνευα να διατηρήσω την θέση μου σε ενδεχόμενη παραβίαση των 870-850 μον., καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ο σχηματισμός διπλής κορυφής , με τιμή στόχο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα….
Καλή τύχη σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκετε. Έτσι κι’ αλλιώς μόνο τύχη σας χρειάζεται στο καζίνο της λεωφόρου Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου