Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )

"Αν τραβήξει κανείς μία φωτογραφία ένα δάσος την ώρα που καίγεται θα αποτυπώσει μόνο το μέγεθος της ζημίας που η πυρκαγιά θα έχει προκαλέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Προκειμένου  να διαπιστώσει το τελικό μέγεθος της ζημίας, θα πρέπει να περιμένει μέχρι η φωτιά να σβύσει οριστικά.
Αυτό  ισχύει και με τις ελληνικές τράπεζες που καίγονται αδιάκοπα από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και όσες ‘φωτογραφίες’ και αν τραβήχτηκαν από τις εκάστοστε κυβερνήσεις έκτοτε, στην προσπάθεια να αξιολογηθεί η βλάβη που είχαν υποστεί, αποδείχτηκαν, απλώς, εικόνες της στιγμής....." Πάνος Παναγιώτου
Μόλις μια ημέρα μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Fed, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας  αποφάσισε την παράταση  της ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα όλες οι αγορές του πλανήτη να το πανηγυρίσουν δεόντως . Όλες , εκτός από μία …Την Ελληνική !!!!  Είδε κι’ έπαθε να κλείσει με θετικό πρόσημο …. Έτσι , για τα μάτια του κόσμου….Εξακολουθεί ν’ απογοητεύει ακόμα και τους τελευταίους πιστούς της….Οι λόγοι της απαξίωσής της πολλοί , πάρα πολλοί, ….από το tapering μέχρι την Ουκρανική κρίση ….και από τις επικείμενες ΑΜΚ των τραπεζών μέχρι την νέα εστία γεωπολιτικής έντασης , την Τουρκο-Κυπριακή κρίση. Ο βασικότερος ένας !!!!

Η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει αφ’ ενός μεν από το αυτογκόλ της κυβέρνησης αναφορικά με την απόφασή της για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια, που αιφνιδίασε δυσάρεστα τις αγορές. Από την άλλη οι αναπόφευκτες ( όπως όλα δείχνουν) εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα ( και όπως επίσης όλα δείχνουν), θα φέρουν στην εξουσία το κόμμα του ακραίου λαϊκισμού.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το παράξενο δεν είναι το ότι ο δείκτης και οι μετοχές έχουν καταβαραθρωθεί σε αυτά τα επίπεδα – εξ’ άλλου τα είχαμε εγκαίρως προαναγγείλει , μήνες πριν…- αλλά το γεγονός  ότι διατηρούνται ακόμα σε αυτά …..
Για όσο διάστημα παραμένουν ανοιχτά όλα τα προαναφερόμενα μέτωπα και δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα παραμείνουμε απαισιόδοξοι για την πορεία του δείκτη. Η έναρξη των συνομιλιών  για την αναδιάρθρωση του χρέους μας θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης , για να σταματήσει αν μη τι άλλο ο κατήφορος του , όμως όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, δεν αναμένουμε να καρποφορήσει για όσο διάστημα επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των πρόωρων εκλογών. Οι δανειστές μας αποκλείεται να προχωρήσουν στην ελάφρυνσή του …. Θα το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο πίεσης (ή δώρο) , στην επόμενη κυβέρνηση, όποτε και αν αυτή προκύψει …
Μόνο μία αιφνιδιαστική απόφαση έναρξης επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ , (με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων) θα μπορούσε να πυροδοτήσει αξιόλογη και βιώσιμη άνοδο , όμως και αυτή όπως όλα δείχνουν μάλλον θα καθυστερήσει.
Εκτίμηση : Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω θα ριψοκινδυνεύσουμε για ακόμα μία φορά την εκτίμηση ( ελπίζοντας ότι οι αναγνώστες μας διαθέτουν τον κοινό νου για να καταλάβουν ότι δεν έχει καμία αξία, όπως και κάθε χρηματιστηριακή πρόβλεψη, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται) ότι το καλύτερο σενάριο για τον δείκτη, εξαντλείται στην κατερχόμενη γραμμή τάσης F4. Το χειρότερο , ίσως να εξαντλείται προσωρινά στην εξαιρετικά σημαντική ζώνη στήριξης των 818-780 μον. Το ενδεχόμενο ο δείκτης μέχρι τις εκλογές να κινηθεί ακόμα και προς τις 670 μον., δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ειδικά αν επιδεινωθεί εκ νέου το διεθνές κλίμα . Σε αυτήν, την απευκταία περίπτωση , θα υπάρξουν μοναδικές αγοραστικές ευκαιρίες …
Για να τεθεί εκ νέου σε ανοδική τροχιά ο δείκτης απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον της F2 , που συμπίπτει περίπου με την τοπική κορυφή των 1204 μον.( η προσέγγισή των, δεν είναι τόσο απίθανη όσο φαντάζει )   και στην συνέχεια η υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1328 μον.
Ο Νοέμβριος , δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει χαμηλότερα της στήριξης των 847 μον. στο μηνιαίο γράφημα. Ο μεγάλος άθλος που επωμίζεται δεν είναι άλλος από την υπέρβαση της F3 , που υπενθυμίζεται ότι αποτελεί γραμμή λαιμού του σχηματισμού H&S που απεικονίζεται στο γράφημα , με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθεκτικότητά της. Οι πιθανότητες να δοκιμαστεί εκ νέου μέσα στα πλαίσια ενός retest , μέχρι το τέλος του έτους είναι μεγάλες.  
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε την παραβίαση της σημαντικής στήριξης των 925 μον. γεγονός που αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη. Να αναφέρουμε όμως ότι η εβδομάδα έκλεισε μόλις μια μονάδα υψηλότερα των 914 μον. που αποτελεί το 50% retracement της συνολικής ανοδικής κίνησης βάσει κλεισιμάτων. Ίσως και αυτό να έχει την σημασία του.
Θα επαναλάβουμε ότι για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης που εκτείνεται από την F3 έως τις 1053 μον. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η υπέρβασή της είναι απίθανη με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση.
Αν και η Ελληνική αγορά πολλές φορές αντιδρά ετεροχρονισμένα σε σχέση με τις ξένες, η έκδηλη αδυναμία ανακατάληψης του κρίσιμου επιπέδου των 925 μον. κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής , παρά το εξαιρετικό διεθνές κλίμα , αποτελεί αναμφίβολα κακό οιωνό.
Για όσο διάστημα ο δείκτης δεν μας δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 925 μον. , η τεχ. εικόνα περιγράφεται με μία μόνο λέξη , τραγική !!!
Από την άλλη πάλι για όσο διάστημα διατηρείται η στήριξη των 869 μον. θα παραμένουν (εξαιρετικά λίγες μεν αλλά) βάσιμες οι πιθανότητες σχηματισμού διπλού βυθού, όπως στα παραπάνω παραδείγματα.
Να επικεντρωθούμε  στον Νοέμβριο μας προτείνει ο καλός μας φίλος Μιχαήλ Γελαντάλις , συνεκτιμώντας ορισμένα στοιχεία που αφορούν στο ότι:
-Στην 6-7ετία της κρίσης δεν έχει σημειωθεί πτωτικό 8άρι σερί ακόμη και στους κλυδωνισμούς (λ.χ. στο σκάσιμο της Lehman- καλοκαίρι του 2008),
- Αυτόν το μήνα κρίνονται αρκετά και για την Ευρώπη και για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας ενδεικτικά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου -λογικά μετά θα έρθουν οι επικεφαλής της Τρόικας- ακολουθεί το Eurogroup της 21/11 και περίπου την ίδια περίοδο είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's (στις 21/11) και την Fitch (στις 28/11),
- Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου/9μηνου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιμέρους κινήσεις,
- Στις 21, Παρασκευή, λήγει η απλή σειρά μηνός στα Παράγωγα, (θυμίζω πως στην αντίστοιχη λήξη Οκτωβρίου- στις 17/10- σημειώθηκε ένα από τα εντυπωσιακότερα ανοδικά γυρίσματα 7,21% στις 931,81 μονάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου