Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Γ.Δ. - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ STRESS TESTS, ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ !!!

"....Την Δευτέρα κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος για την Ελληνική Αγορά που είχε ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και τις εκτιμήσεις γύρω από τα "τεστ αντοχής" που θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας. Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ ευρώ, ο αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων, φαίνεται ότι ακύρωσαν τις αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ περιορίζοντας αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποδεσμευθεί από κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επόμενος σταθμός των Τραπεζικών ισολογισμών είναι η διαχείριση του "βουνού" των επισφαλειών και η αναχαίτιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ρυθμός έχει μεν κορεστεί μαθηματικά, χωρίς όμως να εμφανίζει ακόμα την απαραίτητη αποκλιμάκωση που θα έδινε το στίγμα του γυρίσματος.
Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Τράπεζες διαπραγματεύονται στο 70% με 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που δημοσίευσαν στο εξάμηνο.
Μετά την ανακοίνωση των "τεστ αντοχής" το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατίθεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας και στην έκθεση της τρόικας.
Ωστόσο οι αβεβαιότητες που συνεπάγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αναμένεται να διατηρήσουν σε κάποιο βαθμό το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των θετικών νέων από τα "τεστ κοπώσεως". αναφέρει πολύ σωστά, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης Πηγή www.euro2day.gr 

Σε αυτά  να προσθέσουμε τα σχόλια του bankingnews.gr , με τα οποία επίσης συμφωνούμε απόλυτα , ότι δηλ.  «…τα αποτελέσματα των stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΚΤ και των πολιτικών, με στόχο να αποτρέψουν μια ακόμη περίοδο εσωστρέφειας στην ευρωπαϊκή οικονομία….. Ο τελικός κριτής για το κατά πόσο θα θεωρηθούν αξιόπιστα τα stress tests των τραπεζών, είναι οι αγορές.» 

Αφού κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από τα stress tests , τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν στην  συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές μας αναφορικά με την περαιτέρω διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, την προληπτική πιστωτική γραμμή και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο όπου αναμένεται να ξεκινήσει ,μετά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014. 
Επ’ ευκαιρίας να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι μου φαντάζει απίθανο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ελάφρυνσης του χρέους μας, για όσο διάστημα επικρέμεται η δαμόκλεια σπάθη των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την Αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσουν ένα από τα ισχυρότερα ατού τους … Θα το διαφυλάξουν για να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης , στη νέα κυβέρνηση.
Όσο αφορά την τεχν. εικόνα , ο δείκτης αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την διακεκαυμένη ζώνη που οριοθετείται από την F3 ( 1023 μον. περίπου ) και τις 1053 μον. Απ’ αυτήν διέρχονται πληθώρα ισχυρών αντιστάσεων ( ενδεικτικά αναφέρουμε τις 1032 και 1047 μον.), γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα. Η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση – τουλάχιστον μέχρι την στήριξη του συστήματός μας – φαντάζει απίθανη. Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι, είναι πολύ πιθανό να τερματίσει σε αυτήν η ανοδική αντίδραση και στην συνέχεια να γίνει η αφετηρία για το επόμενο πτωτικό κύμα με στόχο την ευρύτερη περιοχή των 800 μον. 
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διαρροή των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests, είχε σαν αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων προς όφελος των τραπεζών και εις βάρος των λοιπών μετοχών, δηλ. την ανακύκλωση και όχι την εισροή φρέσκου χρήματος.  Αν εξακολουθήσει το φαινόμενο αυτό, είναι παντελώς απίθανη η υπέρβαση της προαναφερθείσας διακεκαυμένης ζώνης καθώς, είναι μεν τραπεζοβαρής ο γεν. δείκτης αλλά για την διακόρευσή της θα χρειαστούν σύσσωμες οι δυνάμεις .
Σημείο κλειδί παραμένουν οι 925 μον. Νέα παραβίασή των θ’ ανοίξει το ασκό του Αιόλου …. Σε αυτήν , την απευκταία περίπτωση , η στήριξη που παρέχει ο τοπικός βυθός των 852 μον. , μάλλον δεν θ’ αντέξει….Ο δείκτης θα κινηθεί τουλάχιστον προς τις 818 μον.
Προϋπόθεση για να τεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά ο δείκτης είναι η διαδοχική, έγκυρη υπέρβαση τουλάχιστον των 1204 μον. και στην συνέχεια των 1328 μον.  Τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε μετά βεβαιότητας ότι η πολύμηνη ταλαιπωρία δείκτη και επενδυτών , έλαβε τέλος !!!
Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας στην ανοδική πορεία του Ελληνικού δείκτη που δεν πρέπει να υποτιμούμε είναι ο σχηματισμός H&S στο γράφημα του Γερμανικού δείκτη, με τιμή στόχο …1000 μον. χαμηλότερα. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι ΜΚΟ 200 ημ. έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου