Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Γ.Δ.- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - Ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ….

….της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ , γκρέμισε και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης να παραταθεί η θητεία της με την  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και κατέστησε σχεδόν αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές.
Το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με τις γνωστές αντιλήψεις του), φέρεται πρώτο και με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις , σήμανε συναγερμό στις τάξεις των εγχώριων και ξένων επενδυτών που πανικόβλητοι ρευστοποιούν όσο-όσο τις θέσεις τους, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ελληνικών ABS και καλυμμένων ομολόγων, εξ’ αιτίας των αυστηρών κριτηρίων και προϋποθέσεων που έθεσε.
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και το δυσμενές διεθνές κλίμα , με αποτέλεσμα η εβδομάδα να κλείσει – για τέταρτη συνεχόμενη φορά- με απώλειες και ο δείκτης ν’ απειλεί σημαντικές και κρίσιμες στηρίξεις για την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.
Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η άνοδος, που  μηνιαίο «κερί» κλείνει χαμηλότερα της στήριξης του συστήματός μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Εξ’ άλλου και η παραβίαση της ανερχόμενης γραμμής τάσης δεν πρέπει ν’ αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επενδυτή, όσο μακροπρόθεσμος και αν είναι. Υποδηλώνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ο δείκτης θα κινηθεί πλευρικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην μεγάλη σημασία της στήριξης της ζώνης 1032-1014 μον. και στο τι θα σηματοδοτήσει ενδεχόμενη παραβίασή της, αναφερθήκαμε εκτενώς στην προηγούμενη ανάρτηση . Θα συμπληρώσουμε μόνο ότι σε αυτήν την περίπτωση , αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί προς τις 924-915 μον.
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα, έχουμε να επισημάνουμε ότι η αντίσταση του συστήματός μας διέρχεται από τις 1160 μον. περίπου. Προσέξτε ότι η προηγούμενη ανοδική αντίδραση , τερμάτισε ακριβώς πάνω της.  Επίσης ότι, από την ζώνη στήριξης των  1030-1014 μον. εκτός όλων των άλλων, διέρχεται και ο ΜΚΟ200 εβδομάδων. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για την σημασία του.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες , δεν θα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η F3  θα γίνει η αφετηρία για αξιόλογη ανοδική αντίδραση με ελάχιστο στόχο τις 1078 μον.  (ίσως ακόμα και τις 1150 μον.) Όμως υπό τις παρούσες, δεν θα το στοιχημάτιζα….. Πάντως δεν θ’ αποτελούσε έκπληξη.
Η υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από την αντίσταση του συστήματός μας ( μαύρο βέλος) και τον εκθ. ΜΚΟ30 ημ., αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας (και αξιόπιστο stop loss για τους βραχυπρόθεσμους short) .
Εκτίμηση : Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο πολιτικό τοπίο , οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες και  αδιαμφισβήτητος νικητής τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας σχετικά με την  διαπραγμάτευση του χρέους θα καθορίσουν την ποσοστιαία διαφορά του με τα κόμματα της κυβέρνησης. Αν αποδειχθούν καλύτερα των αναμενομένων ( σενάριο μάλλον απίθανο) η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο θα περιοριστεί στο αξιοπρεπές 2-3% . Αντίθετα αν απογοητεύσουν, η διαφορά θα αυξηθεί ακόμα 1-2 %. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε  δημοσκόπηση κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα πυροδοτεί νέες ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων, (όπως συνέβη και με την πρόσφατη) με αποτέλεσμα την ανώμαλη προσγείωση του δείκτη (έως τις εκλογές) ενδεχομένως και ως στην ευρύτερη περιοχή των 800 μον. Είναι αυτονόητο αλλά να το επισημάνουμε , ότι η πιθανολογούμενη αυτή πτωτική πορεία,  θα διακόπτεται από βραχυπρόθεσμες μεν αλλά αξιόλογες δε,  ανοδικές αντιδράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου