Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ...(ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ)

Δραματική η εβδομάδα που πέρασε σε όλες σχεδόν τις αγορές του πλανήτη. Το αίμα έρευσε άφθονο, μέσα και έξω απ’ αυτές. Έπαψαν να εθελοτυφλούν και ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, δεν συνάδουν με την μέχρι πρότινος ευφορία τους και την καταγραφή του ενός μετά του άλλου ιστορικών υψηλών.
Ο κυνισμός των, δεν τις επέτρεψε να συγκινηθούν από τα αθώα θύματα της Γάζας , τον  διαμελισμό της Ουκρανίας, το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη, την αναταραχή στην Λιβύη,  στην Αίγυπτο , στη Συρία και την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ. Κατέρρευσαν  μόνο όταν συνειδητοποίησαν το αυτονόητο. Ότι δηλ. το αίμα, ο θάνατος, η γενοκτονία, έχει ΚΑΙ οικονομικές επιπτώσεις.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής , ήταν απλά η αφορμή. Γεγονός ήσσονος σημασίας, αποτέλεσε όμως το κερασάκι στην τούρτα των οικονομικών επιπτώσεων του ψυχρού πολέμου….Μέχρι και τα αγγούρια μας τα Καλυβιώτικα απειλεί ο Βλαδίμηρος ότι θα πάψει ν’ αγοράζει , σε αντίποινα  των αντιποίνων που του επέβαλε η Δύση. Με το δίκιο του ο άνθρωπος …Τι έφταιγε ο παρτενέρ του στο judo για να υποστεί ακόμα και αυτός τις συνέπειες ? Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του , ένθεν κακείθεν ….
Τα γκρίζα σύννεφα που απειλούσαν τον Γερμανικό ( και όχι μόνο) δείκτη , είχαν φανεί από καιρό πάνω στο γράφημά του. Τα επισημάναμε εγκαίρως…
Το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχασε την «ευκαιρία»…Ανέκαθεν πρωτοστατούσε σε αυτού του είδους τις «εκδηλώσεις», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν για ακόμα μία φορά κρίσιμες για την μεσοπρόθεσμη τάση στηρίξεις. Η αναβάθμιση από την Moodys , αναμένουμε να βελτιώσει πρόσκαιρα την επενδυτική ψυχολογία και να γίνει η αφορμή για μία έστω βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους….

Κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας η προσέγγιση της ισχυρής αντίστασης των 1220 μον., πυροδότησε –όπως ακριβώς αναμέναμε- μαζικές ρευστοποιήσεις. Η σημαντική και κρίσιμη στήριξη των 1192-1184 μον. άντεξε μόλις μία ημέρα. Η παραβίασή της κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης , ήταν η χαριστική βολή στην βαριά τραυματισμένη βραχυπρόθεσμη τάση. Μετατρέπεται και πάλι σε σημαντική και κρίσιμη ζώνη αντίστασης που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμάσει – μάλλον ανεπιτυχώς- ο δείκτης από τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας. 
Για την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται ένα τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 1192 μον., ενώ για την ουσιαστική βελτίωση της απαιτείται τουλάχιστον η έγκυρη υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 1122—1233 μον. 
Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 1122—1233 μον. θα υπερτερούν σαφέστατα τα απαισιόδοξα σενάρια. Όμως και για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 1220 μον. θα διατηρούνται –λίγες μεν- αλλά βάσιμες και ζωντανές, οι ελπίδες των «ταύρων».
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε –για ακόμα μία φορά- ότι για την λύτρωση του δείκτη , απαιτείται ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα της διπλής κορυφής των 1306 μον. Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να εικάσουμε με σχετική ασφάλεια ότι λαμβάνει χώρα προωθητικό κύμα που θ’ απειλήσει με αξιώσεις τα ιστορικά υψηλά. 
Όσο αφορά την εμμονή μας στις διπλές κορυφές στα εβδομαδιαία γραφήματα, αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά περίτρανα ότι αποτελούν τους πλέον αξιόπιστους σχηματισμούς. (Έναν ανάλογο σχηματισμό είχαμε επισημάνει και στο γράφημα του Γερμανικού δείκτη …)
Κλείνοντας την αναφορά , εφιστώ την προσοχή σας κατά την νέα εβδομάδα, σε ενδεχόμενη προσέγγιση της αντίστασης του συστήματός μας.(μαύρο βέλος) Ενδέχεται να τερματίσει σε αυτήν η όποια ανοδική αντίδραση. Σημειωτέον ότι συμπίπτει περίπου με την τιμή στόχο του διπλού βυθού στο ημερήσιο γράφημα. 
Αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα και την μεσοπρόθεσμη τάση ( όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και όχι όπως την περιγράφουν τα βιβλία) , παραμένει σαφέστατα ανοδική για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των στηρίξεων που απεικονίζονται στο γράφημα. Θα κινδυνεύσει σοβαρά , μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των εξαιρετικά κρίσιμων στηρίξεων 1052 και 1033 μον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου