Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

FTSE25 - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. (ΒΑΣ.ΜΑΡΚΑΚΗΣ.)

Δυστυχώς οι φόβοι μας ότι «….ο Ιούλιος μάλλον αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει  τις αντοχές της S….» , επαληθεύτηκαν. Απειλούνται πλέον καθοριστικές στηρίξεις για την μεσοπρόθεσμη τάση. Ανάμεσά τους – εκτός από την S- και εκείνη του συστήματός μας***. 
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη , ενδεχομένως να κριθεί στην S1 και όχι στην S (link) , χωρίς να υποτιμώ βέβαια την αξία της τελευταίας.  Η μακροπρόθεσμη τάση θα κινδυνεύσει σοβαρά , μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των 306 μον., δηλ. του 50% της συνολικής ανοδικής κίνησης του δείκτη. 
Θα ήταν ευχής έργον, αν κατόρθωνε ο μήνας να κλείσει πέριξ των 384 μον. Θα βελτίωνε σημαντικά την τεχν. εικόνα. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά στους τελευταίους 26 μήνες , που θα παραβιάζεται μηνιαία στήριξη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ….

Οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν και στο εβδομαδιαίο γράφημα. Οι σχηματισμοί διπλών κορυφών  – ειδικά όταν επιβεβαιώνονται , όπως συνέβη την προπερασμένη εβδομάδα- συνοδεύονται από μεγάλη (ποσοτικά και χρονικά)  ταλαιπωρία. Έως ότου ακυρωθεί ο σχηματισμός – γεγονός που προϋποθέτει την υπέρβαση των 423 μον. – το πάνω χέρι θα το έχουν οι short….
Όμως και για όσο διάστημα ο δείκτης δεν μας δίνει εβδομαδιαίο ( επαναλαμβάνω εβδομαδιαίο ) κλείσιμο χαμηλότερα των 360-350 μον. , οι ελπίδες των long – αν και λίγες- παραμένουν ζωντανές και βάσιμες. Μπορούν να προσδοκούν , αν όχι τον τερματισμό της πτώσης, τουλάχιστον μία αξιόλογη ανοδική αντίδραση που θα τους δώσει την δυνατότητα να απεγκλωβιστούν με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες. 
Κατά την εβδομάδα που μας πέρασε, έλαβε χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό τεχνικό γεγονός. Ο δείκτης διέσπασε πτωτικά – «σαν τρυφερή καρδιά μαρουλιού»- την ζώνη απ’ όπου διέρχονται οι ΜΚΟ 200 ημ. Αν και στους μακροχρόνιους σχηματισμούς πυθμένα, όπως αυτός που λαμβάνει χώρα στο Ελληνικό χρηματιστήριο –τουλάχιστο έτσι θέλω να ελπίζω- είναι ένα συχνό φαινόμενο, εν τούτοις οφείλει να μας προβληματίσει. 
Σε όλη την ιστορία του δείκτη, μόνο μία φορά ( το 2008 ) δεν ακολούθησε retest , μετά από «διακόρευση» των ΜΚΟ200 ημ. Ως εκ τούτου είναι απλά ζήτημα χρόνου ( ημερών ίσως και εβδομάδων) να δοκιμαστούν εκ νέου, ως σημαντικές και καθοριστικές αντιστάσεις αυτήν την φορά. 
Άλλες εξαιρετικά σημαντικές (και πονηρές θα έλεγα) αντιστάσεις εντοπίζονται στις 393 μον. (50% του ΔΕ)  και στις 390- 398 -405 ( 38,2-50 -61,8% του ΖΗ). Η υπέρβασή τους αποτελεί προαπαιτούμενο για την ουσιαστική βελτίωση της τεχν. εικόνας. Για την σχετική βελτίωσή της απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον των πρώτων ασθενών αντιστάσεων 375 και 381. 
***Στο παραπάνω γράφημα είναι εύκολο να διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο δείκτης υψηλότερα της στήριξης του συστήματός μας. 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ….
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT …
Είσαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 375 μον. η θέση σας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Διατηρήστε την…. Σε ενδεχόμενη όμως υπέρβαση των 381 μον. είναι πάρα πολύ πιθανό ο δείκτης να ξαναδοκιμάσει ( retest) τουλάχιστον την ζώνη των ΜΚΟ200 ημ. που διέρχονται από τις 386-395 μον. 
Σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 360-50 μον. θεωρώ σκόπιμο μάλλον να κατοχυρώσετε τα κέρδη σας και να περιμένετε υψηλότερα επίπεδα , καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνει αφετηρία για αξιόλογη ανοδική αντίδραση ( min.375-max.405). 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG …
Η θέσης σας είναι αντίθετη προς την βραχυπρόθεσμη τάση, ίσως και προς την μεσοπρόθεσμη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Σε ενδεχόμενη προσέγγιση της ζώνης των ΜΚΟ200 ημ. θεωρώ μάλλον σκόπιμο ίσως και επιβεβλημένο, να την μειώσετε. Εάν έχετε τις οικονομικές και ψυχικές δυνάμεις διπλασιάστε την σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 360-50 μον., με στόχο τις 375 μον. Μία ταλάντωση μεταξύ 78,6 και 61,8% του ΕΖ είναι πάρα πολύ πιθανή. 
Καλή τύχη σε όλους....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου