Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

EDITORIAL....( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )«Τα σενάρια και οι χρηματιστηριακές εκτιμήσεις, από οπουδήποτε και αν εκπορεύονται, δεν έχουν καμία απολύτως πρακτική αξία, γιατί ακόμα και στις σπάνιες φορές που επαληθεύονται , αυτό συμβαίνει εντελώς τυχαία. Η τεχνική ανάλυση αποτελεί την καλύτερη συστηματική μέθοδο για φθάσεις σε λάθος αποτέλεσμα, με μεγάλη ……αυτοπεποίθηση !!!» 

Η παραπάνω παράγραφος επαναλήφθηκε αναρίθμητες φορές και κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Ημερολόγιο, από την πρώτη ημέρα που είδε τα φώτα της δημοσιότητας, πριν από εφτά περίπου χρόνια στο capitalblogs. Κάθε φορά ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από αγαπημένους φίλους ….και εχθρούς. Δεν αποσκοπούσε στην απαξίωση ή την αποποίηση ευθύνης , αλλά εξέφραζε την βαθειά πεποίθηση μου ότι, επειδή η πορεία των αγορών εξαρτάται από χιλιάδες παραμέτρους , είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Εξ’ άλλου, η άμεση ή έμμεση χειραγώγησή των , καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμα και η απόπειρα πρόβλεψής των θεωρώ ότι είναι όχι μόνο ανόητη αλλά και επικίνδυνη , καθώς μας εγκλωβίζει στο σενάριο-εκτίμηση που έχουμε καταλήξει , μας τυφλώνει , υποσυνείδητα μας παρασύρει και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε άλλοθι για να την υπερασπιστούμε…..Όταν καταλάβουμε πια το λάθος μας , είναι αργά. 
Αντίθετα, ενώ ο παράγοντας τύχη είναι καταλυτικός στην επαλήθευση ενός σεναρίου ή μιας χρηματιστηριακής εκτίμησης, είναι τραγικό λάθος να αποδίδουμε στην θεά τύχη το αποτέλεσμα διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου. Το πόσο θα της επιτρέψουμε να το επηρεάσει αρνητικά, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους. 
Η συμμετοχή της τύχης στην επαλήθευση ή μη, ενός σεναρίου ή μιας χρηματιστηριακής εκτίμησης είναι τεράστια, ενώ η συμμετοχή της στο διαχρονικό αποτέλεσμα ενός χαρτοφυλακίου είναι σχετικά μικρή και σίγουρα αντιστρόφως ανάλογη με την αυτοπειθαρχία μας, την εμπειρία μας, την εις βάθος γνώση του αντικειμένου, τις οικονομικές και κυρίως ψυχικές μας δυνάμεις. 
Έχω αφιερώσει  κυριολεκτικά την ζωή μου στην μελέτη και εκπόνηση σεναρίων. Αρκετά από αυτά επαληθεύτηκαν – εντελώς τυχαία- με απίστευτη μαθηματική ακρίβεια. Η διαδικασία με ευχαριστεί ιδιαίτερα και όπως λέει και ο αγαπητός φίλος Spand, ….περισσότερο και από το ίδιο το αποτέλεσμα. Σίγουρα αποτελεί διαστροφή αλλά ο…..αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω !!!!

Τα σκίτσα είναι αποτέλεσμα collage από τους ήρωες του Αρκά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου