Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ ….(επανάληψη) (ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )

Τα αίτια του ανηλεούς σφυροκοπήματος των μετοχών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολλά. Έχω την αίσθηση όμως ότι λόγω της χρονικής συγκυρίας, το κυριότερο όλων ήταν η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε στις 10/6 αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η οποία προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 15,8 δις. , δηλ. σχεδόν υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ !!!
Έως ότου λοιπόν αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό των κεφαλαιακών αναγκών με τα stress tests από την ΕΚΤ τα οποία θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο και θα ανακοινωθούν μάλλον στις αρχές του 2015, οι δείκτες αλλά και η πραγματική οικονομία, θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας. 
Εικάζεται ότι οι μεγάλες προβλέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων από το ΔΝΤ προκειμένου η Αθήνα να μην χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού,  καταφεύγοντας αναγκαστικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, σε ένα νέο μνημόνιο….
Όπως και να έχει, είτε αποδειχθούν βάσιμες οι προβλέψεις του ΔΝΤ είτε είναι σκοπιμότητες- σενάριο πολύ πιθανό- , όπως θα έλεγε και ένας φίλος μας, ένα είναι το σίγουρο ότι…. «δύσκολα θα ξεκολλήσουμε από τα ρηχά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου